How-To rtorrent (najlepszy klient torrenta ts-109/209)

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 11 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Aby zainstalowac najlepszy klient torrenta na NAS'ie potrzebujemy wczesniej zainstalowanego Optware/Ipkg.

    Logujemy sie na naszego TS za pomoca PuTTY i wpisujemy:
    Kod (Text):
    1. ipkg install rtorrent
    Ipkg sciagnie odpowiednie paczki bibliotek i rtorrenta go zainstaluje.

    Nastepnie zalogujmy sie na panel administracyjny NAS'a tzw. "WebGui" - czyli w prosty sposob logujemy sie poprzez przegladarke do konfiguracji NAS'a do zakladkaki Network Share Manager / Zarzadzanie udzialami sieciowymi.
    http://192.168.1.12:8080/cgi-bin/share. ... ubfun=MAIN
    -- zamiast 192.168.1.12 podaj IP swojego NAS'a

    Utworz nowy udzial klikajac przycisk "Create"/Utworz. W nowo odtworzonej stronie wpisz nazwe udzialu rtorrent i daj przycisk ok.

    Wroc do zalogowanego okna PuTTY i przejdz do katalogu /share/MD0_DATA/Optware/root
    Kod (Text):
    1. cd /share/MD0_DATA/optware/root
    Nastepnie utworz 3 katalogi (download, session, watch)
    Kod (Text):
    1. mkdir download
    2. mkdir session
    3. mkdir watch
    Jednoczesnie katalogom nadaj prawa 777 - ulatwi zycie o wiele pozniej :)
    Kod (Text):
    1. chmod 777 download
    2. chmod 777 session
    3. chmod 777 watch
    teraz utworzymy symlinki do tych 3 katalogow na naszym udziale rtorrenta
    Kod (Text):
    1. ln -sf /share/MD0_DATA/optware/root/download /share/MD0_DATA/rtorrent/download
    2. ln -sf /share/MD0_DATA/optware/root/watch /share/MD0_DATA/rtorrent/watch
    3. ln -sf /share/MD0_DATA/optware/root/session /share/MD0_DATA/rtorrent/session
    w trakcie instalacji rtorrent umieszcza w katalogu /opt/etc/ szablon swojego pliku konfiguracyjnego
    1) przeniesiemy go z etc do katalogu root'a w Optware
    2) po przeniesieniu zmieniamy nazwe z rtorrent.conf na .rtorrent.rc
    Kod (Text):
    1. mv /share/MD0_DATA/optware/opt/etc/rtorrent.conf /share/MD0_DATA/optware/root/.rtorrent.rc
    teraz przechodzimy do katalogu domowego dla root'a w Optware
    Kod (Text):
    1. cd /share/MD0_DATA/optware/root/
    za pomoca vi lub edytora mc edytujemy plik .rtorrent.rc
    Kod (Text):
    1. vi .rtorrent.rc
    znajdz upload_rate
    wpisz np. upload_rate = 60 jesli chcesz miec domyslne ograniczenie uploadu 60 kb/s
    Kod (Text):
    1. upload_rate = 60
    nastpnie nizej bedzie directory - czyli miejsce gdzie beda zapisywane sciagane pliki
    musi byc:
    Kod (Text):
    1. directory = /root/download/
    pod tym wpisem znajdzie sie schedule - w tym miejscu mozna tworzyc harmonogramy np...
    o godzinie 8: rano zmien limit uploadu na 10kb/s, natomiast o godzinie 16 zmien limit na 60kb/s
    my jednak skupimy sie na tzw katalogu "watch_directory"
    to taki katalog do ktorego wrzucamy plik .torrent a on zostaje automatycznie przechwycony przez rtorrenta i automatycznie go pobiera
    w prosty sposob na przykladzie...
    stawiamy rtorrent i po co za kazdym razem musimy sie logowac i dodawac nowego torrenta?
    poprostu bedziemy sciagac plik .torrent z internetu i zapisywac go na naszym udziale w sambie w /rtorrent/watch - on zostanie automaczynie dodany
    usuniecie takiego pliku z katalogu watch spowoduje automatyczne usuniecie torrenta z pracy :)
    wiec ponizej maja byc dwie linijki schedule
    Kod (Text):
    1. schedule = watch_directory,5,5,load_start=/root/watch/*.torrent
    2. schedule = untied_directory,5,5,stop_untied=
    jeszcze nizej znajduje sie zapis ktorym mozemy regulowac min. pojemnosc wymagana na dysku do pracy torrentow
    standardowo ten zapis jest zahashowany
    mozemy go odhashowac:
    Kod (Text):
    1. schedule = low_diskspace,5,60,close_low_diskspace=100M
    bedzie oznaczalo to, ze jesli jest mniej jak 100M przerwij prace pobierania plikow

    nizej znajdzie sie wpis gdzie zapisywac sesje... musi byc ze wskazaniem na /root/session
    Kod (Text):
    1. session = /root/session
    teraz bardzo wazne...
    zakres portow dzialania - ja osobiscie mam ustawiony DMZ na routerze co oznacza ze wszelkie przekierowania portow beda lecialy na mojego NAS'a... jednak kiedys tego nie uzywalem i przekierowalem zakres portow od 42000 do 47000 na nas'a...
    nizej w konfigu wpisujemy:
    Kod (Text):
    1. port_range = 42000-47000
    2. port_random = yes
    mozemy takze wlaczyc opcje check_hash - za kazdym razem kiedy torrent zostanie sciagniety, zostanie sprawdzona jego poprawnosc - wtedy bedziemy mieli pewnosc ze wszystko sciagla sie jak nalezy
    Kod (Text):
    1. check_hash = yes
    zapisujemy plik configu :)

    bardzo wazne zeby miec zainstalowanego screena z ipkg - bedzie on pozwal nam na uruchomienie rtorrenta na tzw sesji
    jesli go nie mamy, zainstalujmy:
    nastepnie odpalamy rtorrenta na sesji
    przyciskamy kombinacje CTRL + A + D i w ten sposob wychodzimy z sesji
    chcac powrocic w konsoli wpisujemy
    Kod (Text):
    1. screen -r
    calkowite zamkniecie rtorrent'a: CTRL+Q

    dokumentacja rtorrenta:
    http://libtorrent.rakshasa.no/wiki/RTorrentUserGuide
    http://libtorrent.rakshasa.no/rtorrent/rtorrent.1.html
    http://libtorrent.rakshasa.no/wiki/RTorrentCommonTasks

    milej zabawy wyjadacze przepustowosci :D

    btw... nie dziala na TS-409 - nie wiem czemu :-(
    dziala ale wszystkie sciagane pliki sa uszkodzone w 10-30%
     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [rtorrent] Najlepszy mozliwy klient torrenta na TS-109/209

    O co tu chodzi ? To jakiś inny program jak stacja sciągania ? On ja zastepuje ???
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [rtorrent] Najlepszy mozliwy klient torrenta na TS-109/209

    to jest niezalezny program do sciagania z torrentow... :)
    zaufaj mi jest niezastapiony i najlepszy wedlug mnie <tuptup>
    problem wystepuje tylko na ts-409 z nowym chipem marvel'a
    ale dzis juz nie korzystam z 409'tki i ciesze sie sprawnie dzialajacym rtorrent'em
    rtorrent moze byc troche skomplikowany dla poczatkowego gracza ale pomoge kazdemu kto bedzie chcial docenic jego mozliwosci <cwaniak>
    a na forum ponadto jest gosc o xywce Ronnie - wypowiada sie na forum linksysowym ( openlinksys.info ) - wydaje mi sie ze tez jego wiedza pomoze nam przekonac swiat ze linux jest fajny - chociaz tak naprawde moj skill... wlasciwie to ja nie mam skilla znam troche konsole, kompilowanie... jestem jak kazdy n00b :)
    skoro ja sobie dalem rade to czemu ktos nie dalby rady <wstydnis>
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [rtorrent] Najlepszy mozliwy klient torrenta na TS-109/209

    Moze głupie pytanie - czy ten nowy program po instalacji pojawi w jakiejś formie w graficznym interfejsie QNAPA - podobnie jak stacja pobierania ???
    Jeśli już to musiałbym mieć instrukcję jak dla małpy ;)
    1,2.3...... itd. nie potrafię nic w sferze komend linuksowych i jakichkolwiek innych ;(
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [rtorrent] Najlepszy mozliwy klient torrenta na TS-109/209

    nie :/
    ale da sie to zrobic ;)
    postaram sie napisac tutorial o tym jutro :D
    ale pomimo to prosze sie tym nie przejmowac - damy rade
     
  6. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Po wykonaniu wszystkich krokow opisanych w HOWTO, natrafilem na problem z uruchomieniem rtorrenta:
    Kod (Text):
    1.  
    2. /lib/libgcc_s.so.1: version `GCC_3.3' not found (required by /opt/lib/libstdc++.so.6)
    Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu.

    Dzieki.
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie zrobiles tak jak napisalem
    nie uruchamiasz rtorrenta na chrootie...
     
  8. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po wpisaniu komendy chroot otrzymuje komunikat

    Kod (Text):
    1. -sh chroot: command not found
    Jesli chodzi o konfiguracje, to mam zainstalowany firmware 6.1.0 Build 0602T, do tego zainstalowane moduly QPKG oraz Optware/IPKG. Na takim systemie zainstalowalem rtorrenta wg wskazowek. Przy probie uruchomienia rtorrenta przez chroot otrzymuje komunikat jak powyzej. Przy odpaleniu rtorrenta bez chroot, otrzymuje komunikat o braku biblioteki lbgcc jak w poprzednim poscie.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kod (Text):
    1. # cd /usr/sbin
    2. # ls -la
    zobacz czy masz tam chroot
    powinien byc on jako symlink do /bin/busybox
    Kod (Text):
    1. lrwxrwxrwx    1 admin    administ       12 Jun 13 23:41 chroot -> /bin/busybox*
    jesli jest to sprawdz czy masz sciezke wyeksportowana do PATH
    Kod (Text):
    1. # export
    w PATH musi byc m.in. /usr/sbin
    jesli nie ma:
    Kod (Text):
    1. # export PATH="$PATH:/usr/sbin"


    w przypadku kiedy nie ma chroot'a, bedac w katalogu /usr/sbin wykonaj:
    Kod (Text):
    1. # ln -s chroot /bin/busybox
     
  10. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po sprawdzeniu:
    - mam zarowno "@chroot" w katalogu /usr/sbin jako link do /bin/busybox
    - jak i w sciezce PATH katalog /usr/sbin

    ------------------------------------

    Pogrzebalem troche w sieci i znalazlem kilka porad. Na razie sprobowalem jednej z nich. Usunalem plik libgcc_s.so.1 z katalogu /opt/lib i tym razem funkcja zadzialala. Nie jestem jednak pewien jak to wplynie na pozostale funkcje systemu.

    W kazdym razie rtorrent dziala.
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jak to usunales plik libgcc_s.so.1 i zadzialal chroot ?
    ale bez tego pliku nie zadziala rtorrent

    zreszta nie widze powiazania libgcc z Optware a chroot

    moze sprobuj ...
    # ./usr/sbin/chroot /share/MD0_DATA/Optware rtorrent


    pamietaj ze ty nie masz TS-109 jedno dyskowi i nie ma MD0_DATA
    jest HDA_DATA
    :)
     
  12. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Usunalem biblioteke libgcc poniewaz system mial problem z tym ze widzial dwie i nie mogl sie zdecydowac ktora jest wlasciwa. Jedna byla w glownym katalogu, a druga w Optware. Podmienilem juz MD0 na HDA. Tak jak mowilem wczesniej teraz wszystko dziala jak powinno. Przy okazji dziala takze chroot.

    Co nie zmienia faktu, ze czekam na oficjalna paczke QPKG z rtorrentem, zeby nie bawic sie w podmiany root'a, itd. Tak jak to zapowiedzial ANDY na swojej stronie forum.

    Tu link do podobnego problemu i sugestia o usunieciu pliku. U mnie zadzialalo.
    https://forums.theplanet.com/index.php?showtopic=83846

    Teraz zastanawiam sie jak zainstalowac klienta do zdalnej obslugi rtorrent'a. Z tym poczekam jednak do oficjalnej paczki QPKG.

    Pozdrowienia
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pamietaj ze usuniecie libgcc z katalogu root'a moze spowodowac niepoprawne funkcjonowanie aplikacji. Natomiast kolejny libgcc jest potrzebny dla aplikacji z Optware. Tak wiec usuniecie tej biblioteki nie jest rozwiazaniem.

    Jedynie czemu moglo to nie dzialac to tylko dlatego ze chciales odpalac chroot'a podajac sciezke do nieistniejacego srodowiska ktore rzekomo bylo w "Optware".

    rtorrent w QPKG jest juz od dawna :) to jest moj projekt... ale narazie jest zawieszony ze wzgledu na problemy z uruchomieniem rtorrent'a na ts-409
    dla ts-109 i 209 juz dziala dawno :] ale nie jest udostepniany
     
  14. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Na oficjalnej stronie QNAP'a nie ma jeszcze paczki rtorrenta pod QPKG.

    Natomiast z mila checia potestuje paczke dla TS 109 PRO "rodzimej" produkcji po to zebym mogl z powrotem przekopiowac biblioteke do Optware ;)

    Pozdrawiam.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Udostepnialem paczke rtorrent++ na forum ale dostalem ochrzan od QNAP'a :) gdzies ja mam ...

    poprostu przywroc biblioteke
    i chroot musi zadzialac!
    musiales zle wpisywac sciezke do srodowiska linuxowego
    przywroc biblioteke jeszcze raz powtarzam :) to nie jest nigdy rozwiazanie...
     
  16. roadrunner2k
    Offline

    roadrunner2k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Could anyone please translate this to english please:

    Ipkg sciagnie odpowiednie paczki bibliotek i rtorrenta go zainstaluje.

    Nastepnie zalogujmy sie na panel administracyjny NAS'a tzw. "WebGui" - czyli w prosty sposob logujemy sie poprzez przegladarke do konfiguracji NAS'a do zakladkaki Network Share Manager / Zarzadzanie udzialami sieciowymi.
    http://192.168.1.12:8080/cgi-bin/share. ... ubfun=MAIN
    -- zamiast 192.168.1.12 podaj IP swojego NAS'a

    Utworz nowy udzial klikajac przycisk "Create"/Utworz. W nowo odtworzonej stronie wpisz nazwe udzialu rtorrent i daj przycisk ok.

    Wroc do zalogowanego okna PuTTY i przejdz do katalogu /share/MD0_DATA/Optware/root

    Thanks
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1) read official QNAP forum : forum.qnap.com
    there is also tutorial

    2) soon will be released rtorrent for QNAP NAS devices but as QPKG - so easy to install
     
  18. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Pytanie padało już pewnie wiele razy, ale jeśli chodzi o konkrety, to kiedy ma szansę wydarzyć się to "soon"?
     
  19. Bosone
    Offline

    Bosone Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tks for this excellent "HowTo" - I am a newbie, it 's the "very best" i have found on the forums...quick and simple... :D
    All is good, but i have one question about the encryption :
    When i try to activate it -in rtorrent.rc - i get this error :

    /var/run/utmp : no such file or directory
    any suggestion ?
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    04:50
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    check forum.qnap.com and docs of rtorrnet
    rtorrent is currently not supported by people from QNAP and QNAPClub's
     

Poleć tę stronę