How-To rtorrent (najlepszy klient torrenta ts-109/209)

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 11 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Aby zainstalowac najlepszy klient torrenta na NAS'ie potrzebujemy wczesniej zainstalowanego Optware/Ipkg.

    Logujemy sie na naszego TS za pomoca PuTTY i wpisujemy:
    Kod (Text):
    1. ipkg install rtorrent
    Ipkg sciagnie odpowiednie paczki bibliotek i rtorrenta go zainstaluje.

    Nastepnie zalogujmy sie na panel administracyjny NAS'a tzw. "WebGui" - czyli w prosty sposob logujemy sie poprzez przegladarke do konfiguracji NAS'a do zakladkaki Network Share Manager / Zarzadzanie udzialami sieciowymi.
    http://192.168.1.12:8080/cgi-bin/share. ... ubfun=MAIN
    -- zamiast 192.168.1.12 podaj IP swojego NAS'a

    Utworz nowy udzial klikajac przycisk "Create"/Utworz. W nowo odtworzonej stronie wpisz nazwe udzialu rtorrent i daj przycisk ok.

    Wroc do zalogowanego okna PuTTY i przejdz do katalogu /share/MD0_DATA/Optware/root
    Kod (Text):
    1. cd /share/MD0_DATA/optware/root
    Nastepnie utworz 3 katalogi (download, session, watch)
    Kod (Text):
    1. mkdir download
    2. mkdir session
    3. mkdir watch
    Jednoczesnie katalogom nadaj prawa 777 - ulatwi zycie o wiele pozniej :)
    Kod (Text):
    1. chmod 777 download
    2. chmod 777 session
    3. chmod 777 watch
    teraz utworzymy symlinki do tych 3 katalogow na naszym udziale rtorrenta
    Kod (Text):
    1. ln -sf /share/MD0_DATA/optware/root/download /share/MD0_DATA/rtorrent/download
    2. ln -sf /share/MD0_DATA/optware/root/watch /share/MD0_DATA/rtorrent/watch
    3. ln -sf /share/MD0_DATA/optware/root/session /share/MD0_DATA/rtorrent/session
    w trakcie instalacji rtorrent umieszcza w katalogu /opt/etc/ szablon swojego pliku konfiguracyjnego
    1) przeniesiemy go z etc do katalogu root'a w Optware
    2) po przeniesieniu zmieniamy nazwe z rtorrent.conf na .rtorrent.rc
    Kod (Text):
    1. mv /share/MD0_DATA/optware/opt/etc/rtorrent.conf /share/MD0_DATA/optware/root/.rtorrent.rc
    teraz przechodzimy do katalogu domowego dla root'a w Optware
    Kod (Text):
    1. cd /share/MD0_DATA/optware/root/
    za pomoca vi lub edytora mc edytujemy plik .rtorrent.rc
    Kod (Text):
    1. vi .rtorrent.rc
    znajdz upload_rate
    wpisz np. upload_rate = 60 jesli chcesz miec domyslne ograniczenie uploadu 60 kb/s
    Kod (Text):
    1. upload_rate = 60
    nastpnie nizej bedzie directory - czyli miejsce gdzie beda zapisywane sciagane pliki
    musi byc:
    Kod (Text):
    1. directory = /root/download/
    pod tym wpisem znajdzie sie schedule - w tym miejscu mozna tworzyc harmonogramy np...
    o godzinie 8: rano zmien limit uploadu na 10kb/s, natomiast o godzinie 16 zmien limit na 60kb/s
    my jednak skupimy sie na tzw katalogu "watch_directory"
    to taki katalog do ktorego wrzucamy plik .torrent a on zostaje automatycznie przechwycony przez rtorrenta i automatycznie go pobiera
    w prosty sposob na przykladzie...
    stawiamy rtorrent i po co za kazdym razem musimy sie logowac i dodawac nowego torrenta?
    poprostu bedziemy sciagac plik .torrent z internetu i zapisywac go na naszym udziale w sambie w /rtorrent/watch - on zostanie automaczynie dodany
    usuniecie takiego pliku z katalogu watch spowoduje automatyczne usuniecie torrenta z pracy :)
    wiec ponizej maja byc dwie linijki schedule
    Kod (Text):
    1. schedule = watch_directory,5,5,load_start=/root/watch/*.torrent
    2. schedule = untied_directory,5,5,stop_untied=
    jeszcze nizej znajduje sie zapis ktorym mozemy regulowac min. pojemnosc wymagana na dysku do pracy torrentow
    standardowo ten zapis jest zahashowany
    mozemy go odhashowac:
    Kod (Text):
    1. schedule = low_diskspace,5,60,close_low_diskspace=100M
    bedzie oznaczalo to, ze jesli jest mniej jak 100M przerwij prace pobierania plikow

    nizej znajdzie sie wpis gdzie zapisywac sesje... musi byc ze wskazaniem na /root/session
    Kod (Text):
    1. session = /root/session
    teraz bardzo wazne...
    zakres portow dzialania - ja osobiscie mam ustawiony DMZ na routerze co oznacza ze wszelkie przekierowania portow beda lecialy na mojego NAS'a... jednak kiedys tego nie uzywalem i przekierowalem zakres portow od 42000 do 47000 na nas'a...
    nizej w konfigu wpisujemy:
    Kod (Text):
    1. port_range = 42000-47000
    2. port_random = yes
    mozemy takze wlaczyc opcje check_hash - za kazdym razem kiedy torrent zostanie sciagniety, zostanie sprawdzona jego poprawnosc - wtedy bedziemy mieli pewnosc ze wszystko sciagla sie jak nalezy
    Kod (Text):
    1. check_hash = yes
    zapisujemy plik configu :)

    bardzo wazne zeby miec zainstalowanego screena z ipkg - bedzie on pozwal nam na uruchomienie rtorrenta na tzw sesji
    jesli go nie mamy, zainstalujmy:
    nastepnie odpalamy rtorrenta na sesji
    przyciskamy kombinacje CTRL + A + D i w ten sposob wychodzimy z sesji
    chcac powrocic w konsoli wpisujemy
    Kod (Text):
    1. screen -r
    calkowite zamkniecie rtorrent'a: CTRL+Q

    dokumentacja rtorrenta:
    http://libtorrent.rakshasa.no/wiki/RTorrentUserGuide
    http://libtorrent.rakshasa.no/rtorrent/rtorrent.1.html
    http://libtorrent.rakshasa.no/wiki/RTorrentCommonTasks

    milej zabawy wyjadacze przepustowosci :D

    btw... nie dziala na TS-409 - nie wiem czemu :-(
    dziala ale wszystkie sciagane pliki sa uszkodzone w 10-30%
     
  2. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [rtorrent] Najlepszy mozliwy klient torrenta na TS-109/209

    O co tu chodzi ? To jakiś inny program jak stacja sciągania ? On ja zastepuje ???
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [rtorrent] Najlepszy mozliwy klient torrenta na TS-109/209

    to jest niezalezny program do sciagania z torrentow... :)
    zaufaj mi jest niezastapiony i najlepszy wedlug mnie <tuptup>
    problem wystepuje tylko na ts-409 z nowym chipem marvel'a
    ale dzis juz nie korzystam z 409'tki i ciesze sie sprawnie dzialajacym rtorrent'em
    rtorrent moze byc troche skomplikowany dla poczatkowego gracza ale pomoge kazdemu kto bedzie chcial docenic jego mozliwosci <cwaniak>
    a na forum ponadto jest gosc o xywce Ronnie - wypowiada sie na forum linksysowym ( openlinksys.info ) - wydaje mi sie ze tez jego wiedza pomoze nam przekonac swiat ze linux jest fajny - chociaz tak naprawde moj skill... wlasciwie to ja nie mam skilla znam troche konsole, kompilowanie... jestem jak kazdy n00b :)
    skoro ja sobie dalem rade to czemu ktos nie dalby rady <wstydnis>
     
  4. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Re: [rtorrent] Najlepszy mozliwy klient torrenta na TS-109/209

    Moze głupie pytanie - czy ten nowy program po instalacji pojawi w jakiejś formie w graficznym interfejsie QNAPA - podobnie jak stacja pobierania ???
    Jeśli już to musiałbym mieć instrukcję jak dla małpy ;)
    1,2.3...... itd. nie potrafię nic w sferze komend linuksowych i jakichkolwiek innych ;(
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Re: [rtorrent] Najlepszy mozliwy klient torrenta na TS-109/209

    nie :/
    ale da sie to zrobic ;)
    postaram sie napisac tutorial o tym jutro :D
    ale pomimo to prosze sie tym nie przejmowac - damy rade
     
  6. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,

    Po wykonaniu wszystkich krokow opisanych w HOWTO, natrafilem na problem z uruchomieniem rtorrenta:
    Kod (Text):
    1.  
    2. /lib/libgcc_s.so.1: version `GCC_3.3' not found (required by /opt/lib/libstdc++.so.6)
    Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu.

    Dzieki.
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie zrobiles tak jak napisalem
    nie uruchamiasz rtorrenta na chrootie...
     
  8. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po wpisaniu komendy chroot otrzymuje komunikat

    Kod (Text):
    1. -sh chroot: command not found
    Jesli chodzi o konfiguracje, to mam zainstalowany firmware 6.1.0 Build 0602T, do tego zainstalowane moduly QPKG oraz Optware/IPKG. Na takim systemie zainstalowalem rtorrenta wg wskazowek. Przy probie uruchomienia rtorrenta przez chroot otrzymuje komunikat jak powyzej. Przy odpaleniu rtorrenta bez chroot, otrzymuje komunikat o braku biblioteki lbgcc jak w poprzednim poscie.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kod (Text):
    1. # cd /usr/sbin
    2. # ls -la
    zobacz czy masz tam chroot
    powinien byc on jako symlink do /bin/busybox
    Kod (Text):
    1. lrwxrwxrwx    1 admin    administ       12 Jun 13 23:41 chroot -> /bin/busybox*
    jesli jest to sprawdz czy masz sciezke wyeksportowana do PATH
    Kod (Text):
    1. # export
    w PATH musi byc m.in. /usr/sbin
    jesli nie ma:
    Kod (Text):
    1. # export PATH="$PATH:/usr/sbin"


    w przypadku kiedy nie ma chroot'a, bedac w katalogu /usr/sbin wykonaj:
    Kod (Text):
    1. # ln -s chroot /bin/busybox
     
  10. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Po sprawdzeniu:
    - mam zarowno "@chroot" w katalogu /usr/sbin jako link do /bin/busybox
    - jak i w sciezce PATH katalog /usr/sbin

    ------------------------------------

    Pogrzebalem troche w sieci i znalazlem kilka porad. Na razie sprobowalem jednej z nich. Usunalem plik libgcc_s.so.1 z katalogu /opt/lib i tym razem funkcja zadzialala. Nie jestem jednak pewien jak to wplynie na pozostale funkcje systemu.

    W kazdym razie rtorrent dziala.
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jak to usunales plik libgcc_s.so.1 i zadzialal chroot ?
    ale bez tego pliku nie zadziala rtorrent

    zreszta nie widze powiazania libgcc z Optware a chroot

    moze sprobuj ...
    # ./usr/sbin/chroot /share/MD0_DATA/Optware rtorrent


    pamietaj ze ty nie masz TS-109 jedno dyskowi i nie ma MD0_DATA
    jest HDA_DATA
    :)
     
  12. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Usunalem biblioteke libgcc poniewaz system mial problem z tym ze widzial dwie i nie mogl sie zdecydowac ktora jest wlasciwa. Jedna byla w glownym katalogu, a druga w Optware. Podmienilem juz MD0 na HDA. Tak jak mowilem wczesniej teraz wszystko dziala jak powinno. Przy okazji dziala takze chroot.

    Co nie zmienia faktu, ze czekam na oficjalna paczke QPKG z rtorrentem, zeby nie bawic sie w podmiany root'a, itd. Tak jak to zapowiedzial ANDY na swojej stronie forum.

    Tu link do podobnego problemu i sugestia o usunieciu pliku. U mnie zadzialalo.
    https://forums.theplanet.com/index.php?showtopic=83846

    Teraz zastanawiam sie jak zainstalowac klienta do zdalnej obslugi rtorrent'a. Z tym poczekam jednak do oficjalnej paczki QPKG.

    Pozdrowienia
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pamietaj ze usuniecie libgcc z katalogu root'a moze spowodowac niepoprawne funkcjonowanie aplikacji. Natomiast kolejny libgcc jest potrzebny dla aplikacji z Optware. Tak wiec usuniecie tej biblioteki nie jest rozwiazaniem.

    Jedynie czemu moglo to nie dzialac to tylko dlatego ze chciales odpalac chroot'a podajac sciezke do nieistniejacego srodowiska ktore rzekomo bylo w "Optware".

    rtorrent w QPKG jest juz od dawna :) to jest moj projekt... ale narazie jest zawieszony ze wzgledu na problemy z uruchomieniem rtorrent'a na ts-409
    dla ts-109 i 209 juz dziala dawno :] ale nie jest udostepniany
     
  14. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Na oficjalnej stronie QNAP'a nie ma jeszcze paczki rtorrenta pod QPKG.

    Natomiast z mila checia potestuje paczke dla TS 109 PRO "rodzimej" produkcji po to zebym mogl z powrotem przekopiowac biblioteke do Optware ;)

    Pozdrawiam.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Udostepnialem paczke rtorrent++ na forum ale dostalem ochrzan od QNAP'a :) gdzies ja mam ...

    poprostu przywroc biblioteke
    i chroot musi zadzialac!
    musiales zle wpisywac sciezke do srodowiska linuxowego
    przywroc biblioteke jeszcze raz powtarzam :) to nie jest nigdy rozwiazanie...
     
  16. roadrunner2k
    Offline

    roadrunner2k Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Could anyone please translate this to english please:

    Ipkg sciagnie odpowiednie paczki bibliotek i rtorrenta go zainstaluje.

    Nastepnie zalogujmy sie na panel administracyjny NAS'a tzw. "WebGui" - czyli w prosty sposob logujemy sie poprzez przegladarke do konfiguracji NAS'a do zakladkaki Network Share Manager / Zarzadzanie udzialami sieciowymi.
    http://192.168.1.12:8080/cgi-bin/share. ... ubfun=MAIN
    -- zamiast 192.168.1.12 podaj IP swojego NAS'a

    Utworz nowy udzial klikajac przycisk "Create"/Utworz. W nowo odtworzonej stronie wpisz nazwe udzialu rtorrent i daj przycisk ok.

    Wroc do zalogowanego okna PuTTY i przejdz do katalogu /share/MD0_DATA/Optware/root

    Thanks
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    1) read official QNAP forum : forum.qnap.com
    there is also tutorial

    2) soon will be released rtorrent for QNAP NAS devices but as QPKG - so easy to install
     
  18. Gezey
    Offline

    Gezey Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Czerwiec 2008
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Pytanie padało już pewnie wiele razy, ale jeśli chodzi o konkrety, to kiedy ma szansę wydarzyć się to "soon"?
     
  19. Bosone
    Offline

    Bosone Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tks for this excellent "HowTo" - I am a newbie, it 's the "very best" i have found on the forums...quick and simple... :D
    All is good, but i have one question about the encryption :
    When i try to activate it -in rtorrent.rc - i get this error :

    /var/run/utmp : no such file or directory
    any suggestion ?
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    16:37
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    check forum.qnap.com and docs of rtorrnet
    rtorrent is currently not supported by people from QNAP and QNAPClub's
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.