How-To rtorrent (najlepszy klient torrenta ts-109/209)

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 11 Maj 2008.

Ładowanie...
  1. James Rist
    Offline

    James Rist Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Thx for this nice HowTo

    One question, I have installed everythink like written here and rtorrent is running fine, but I have problems to delete the data in download directory.I have chmod and chown the directory but it seems that new data will not have the correct rights so I get permission denied if I want to delete them.

    PS: I can delete particular Files if they are in download folder, but if the Files are in a new folder maybe download/test i can´t delete them.Any hints/tips?

    Thx for your help

    Regards JamesRist
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    you need to be logged as administrator...
     
  3. James Rist
    Offline

    James Rist Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    This means I have to loggin from my pc to qnap via ftp with same login details I use for SSH?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    3 ways to delete rtorrent files
    1) ftp login as admin
    2) logon to SSH as admin and delete files from console
    3) mount shares (SAMBA) as admin

    so in every method 'admin' user is required

    if You have troubles with mounting shares on samba as admin, You could try some script
    take a look there viewtopic.php?f=21&t=140
    method 3
    there is some code of script
    1) make file and call it 'MapDrives.vbs'
    2) paste code from method 3 to this file
    3) change things in this script like:
    Const iMapTotal = 5 ' How many shares to map

    next:
    ' Set Server, Username and Password
    strServer = "NAS" ' name of Your NAS or IP
    strUser = "admin" ' leave it :)
    strPwd = "haslo1234" ' and now password for admin

    and last:
    ' Define Drive Letters and Remote Path
    strDriveLetter(0) = "Z:"
    strDriveLetter(1) = "Y:"
    strDriveLetter(2) = "X:"
    strDriveLetter(3) = "W:"
    strDriveLetter(4) = "V:"
    strRemotePath(0) = "\\" & strServer & "\Public"
    strRemotePath(1) = "\\" & strServer & "\Qmultimedia"
    strRemotePath(2) = "\\" & strServer & "\Qdownload"
    strRemotePath(3) = "\\" & strServer & "\Qusb"
    strRemotePath(4) = "\\" & strServer & "\Qweb"


    ---
    4) Save this script and run it
    - it will map 5 shares as admin

    Note:
    - If You have some shares, just unmount them
    - You can add it also to Startup of Windows

    If script won't work with error that some mounts cannot be mounted because there is some problem with username - you should install Windows once again - i was have some issue like this

    feel free to contact
     
  5. JDavid
    Offline

    JDavid Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam pewien problem pod koniec instalacji. Otóż pod koniec kiedy mam wpisać:
    Kod (Text):
    1. screen chroot /share/MD0_DATA/optware rtorrent
    czyli odpowiednio na moim TS-101:
    Kod (Text):
    1. screen chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware rtorrent
    pokazuje mi się:
    Kod (Text):
    1. /var/run/utmp: No such file or directory
    2. chroot: cannot execute rtorrent: No such file or directory
    potem blackscreen i [screen is terminating]

    Any ideas? :-(
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    a uruchom to bez screena
    ponadto to howto jest pod 109 i 209
     
  7. JDavid
    Offline

    JDavid Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Niestety to samo. Po wpisaniu po prostu "rtorrent" wyświetla się:
    Kod (Text):
    1. Segmentation fault
    Zatem tak samo jak w tym poście viewtopic.php?f=23&t=409
    Czyli jednak za słaby tak?
    rtorrenta zainstalowałem przez qpkg wgodnie z tym HOW TO, więc się zastanawiam jak to się to ma do wypowiedzi Silasa z ww. posta

    Ściągnąłem ten plik rtorrent_0.8.4-1_armeb.ipk

    Jednak nie wiem teraz czy usuwać poprzedniego rtorrenta i ogólnie jak się do tego zabrać, instlka ręczna ?
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    przeciez ts-101 nie bazuje na platformie ARM!
    a paczka rtorrent_0.8.4-1_armeb.ipk jest dla platformy ARM

    to ma byc cos pod PPC

    usun rtorrenta:
    # ipkg remove rtorrent

    i zainstaluj tego: http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optwa ... owerpc.ipk
    zobacz czy dziala - bez screena!
     
  9. JDavid
    Offline

    JDavid Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Usunąłem jak kazałeś i zainstalowałem od nowa z pliku ( ... successfully). Jednak dalej:
    Kod (Text):
    1. chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware rtorrent
    2. chroot: cannot execute rtorrent: No such file or directory
    a po
    Kod (Text):
    1. rtorrent
    2. Segmentation fault
    Jest jakaś nadzieja? Z czego to może wynikać? Bo tak wynika jakby nie było tego pliku a postępuję zgodnie z HowTo. W folderze Optware jest plik Optware-ipkg.sh i foldery bin, etc, include, info, lib, man, root, share,tmp

    Zatem gdzie może być błąd?
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie mam niestety ts-101
    znajdz plik rtorrent i podaj mi w jakiej jest sciezce
     
  11. JDavid
    Offline

    JDavid Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Aby znaleźć wpisuję: "find / -name rtorrent"
    Kod (Text):
    1. /mnt/ext/home/httpd/rtorrent
    2. /share/HDA_DATA/rtorrent
    3. /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/bin/rtorrent
    4. /share/rtorrent
    Wpisałem zatem:
    Kod (Text):
    1. chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/bin rtorrent
    co skutkowało:
    Kod (Text):
    1. chroot: cannot execute rtorrent: No such file or directory
    co dziwne, bo przecież jest tam taki plik rtorrent.
    Jakiś pomysł?
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    zrob tak...

    # chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware /bin/rtorrent

    jesli nie zadziala to zrob tak:
    # ipkg install bash
    # chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware /bin/bash
    # export PATH=$PATH:/bin
    # rtorrent
     
  13. JDavid
    Offline

    JDavid Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    12 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    00:49
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Instalacja basha bez problemu (Successfully terminated.), ale po:
    Kod (Text):
    1. # chroot /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware /bin/bash
    2. chroot: cannot execute /bin/bash: No such file or directory
    potem
    Kod (Text):
    1. # export PATH=$PATH:/bin
    wykonane
    Kod (Text):
    1. # rtorrent
    2. Segmentation fault
    pomocy
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    # ls -la /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware
    # ls -la /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/opt/bin
    # ls -la /share/HDA_DATA/.qpkg/Optware/bin
    wklej mi rezultaty dla poszczegolnych polecen
     
  15. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    czy na rtorenta da sie zalogować z poza sieci wewnętrznej?
    bo umnie nie, i tak sie zastanawiam czy coś mam nie ustawione czy moze tak ma być?

    dziekuje za odpowiedzi
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    instalowales rtorrenta przez QPKG?
     
  17. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    nie pamietam , ale juz jako gotowa paczkę, albo robilem przez update
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    czyli raczej przez QPKG
    ... tak mozna zalogowac sie z zewnatrz na port 8081 gdzie pracuje webui ruTorrent

    sa juz nowsze wersje rtorrenta wiec zalecam tez akutalizacje
     
  19. jagiel
    Offline

    jagiel Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Wrzesień 2010
    Wiadomości:
    15
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Panowie/Panie, mam problem tego typu że Transmission ściąga pięknie torrent, a później w folderach przez mc czy na ftp nie mam polskich znaków :-( i różnie bywa z dostępem do tych plików, Transmission pokazuje liste plików z polskimi znakami np 10.​ Masakra na Wałbrzyskiej.​mpc a na dysku po pobraniu mam 10. Masakra na WaĹ‚brzyskiej.mpc
    jak to fixnąć? :D

    PS
    polecam tego klienta do torrentów, TS-110 śmiga
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.