Pomoc Seagate ST6000NM0125 vs ST6000VN001

siwyboy

Passing Basics
Beginner
7 Kwiecień 2021
15
6
3
38
Ruda Śląska
QNAP
Ethernet
1 GbE
Cześć,

Mam zamiar wymienić dyski w moim NASie i w TR-004. Łącznie będzie to 7 dysków. Dwa z nich mają już ponad 2000 dni, a reszta ponad 600 dni ciągłej pracy. (FYI: NAS mam skonfigurowany tak, że wyłącza się automatycznie o 0:00 i uruchamia ponownie o 10:00, więc dyski nie chodzą 24h).
Wstępie chciałbym postawić na dyski 6TB, ale szukając jakiegoś konkretnego modelu natknąłem się na dwa:
  1. ST6000NM0125 - Enterprise Capacity
  2. ST6000VN001 - IronWolf
Różnica w cenie między nimi to ok 150-200zł na sztuce (na korzyść pierwszego). A przy siedmiu robi się niezła sumka.

Zacząłem przeglądać oficjalny specsheet dla obu i jedyna różnica to właściwie tylko prędkość. Znów na korzyść tego tańszego...
Sprawdziłem co pisze sam Seagate i niby seria Enterprise Capacity jest przeznaczona dla datacenter do tworzenia kopii zapasowych, a IronWolf do ciągłego obciążenia w NASach.
Przypuszczam, że przez "ciągłe obciążenie" mają na myśli pracę w jakimś biurze gdzie ciągle ktoś pracuje na zdalnych plikach.

Osobiście korzystam z NASa do:
  • Przechowywania zdjęć z aparatu i okazjonalnego edytowania w Lightroom,
  • Kopia zapasowa starych dokumentów,
  • Migawki,
  • Plex
Czy ktoś z was miał styczność z tymi dyskami z serii Enterprise Capacity? Nie będę kłamał jeśli powiem że ponad 1000zł różnicy między kompletem jednych i drugich to gruba sprawa.

Pozdrawiam

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. lightroom
  2. ts-332x
  3. Da drive analyzer