Pomoc System się uruchamia z HDD czy SSD m2 ?

Miłosz

Nowy użytkownik
Noobie
30 Styczeń 2025
3
1
3
53
QNAP
TS-x64
Ethernet
1 GbE
Dzień dobry.
Posiadam od paru dni TS-464 z dwoma dyskami 2x4TB. Dzisiaj przyszedł dysk SSD M2 1 TB, który zamontowałem. Po wypłacie kupie jeszcze dwa dyski 4TB co by inwestycjami w domu lwa nie drażnić :).
Nie mam żadnego doświadczenia i tak sobie myślałem że po zamontowaniu dysku SSD i jego dodaniu pojawi się opcja rozruchu systemu z tego dysku ale procedura była taka sama jak podczas tworzenia macierzy na poprzednich dyskach. Po wnikliwej analizie tematów na forum zrozumiałem że najlepiej wyjąć dyski twarde z kieszeni i postawić na nowo system na SSD m2. Ku mojemu zdziwieniu po dłuższej chwili NAS się wybudził i po zalogowaniu miałem wszystkie ustawienia oraz zainstalowane programy oczywiście bez plików. Jedynie NAS narzekał na czerwono że mam jeden dysk. I teraz pytanie. Włożyłem z powrotem wyjęte dyski HDD, system się uruchomił i z jakich dysków, SSD czy HDD ? :).
Dodatkowo, przyszłościowo rozumując, jeśli jeden dysk SSD na którym faktycznie jest system i padnie to gdy go wyjmę, NAS się uruchomi i będę miał dostęp do plików na HDD ?

Dziękuję za odpowiedź. Może z czasem zgromadzę odpowiednią wiedzę żeby pomóc innym :)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. dysk m2 do ts-262
  2. TS-664