Rozwiązany Transkodowanie w lot i transkodowanie w tle nie działa - brak wsparcia dla AC3 i DTS ?

Dyskusja w 'Stacja multimedialna, zdjęć i muzyki' rozpoczęta przez użytkownika przemolowski, 18 Kwiecień 2016.

Ładowanie...
  1. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pisz na helpdesk.qnap.com z tym pytaniem - im więcej tym lepiej
     
  2. lobo82
    Offline

    lobo82 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Listopad 2013
    Wiadomości:
    17
    Miejscowość:
    Płock
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    jaki model?
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ok już do nich napisałem :)
    --- Połączono posty, 2 Listopad 2017, Data oryginalnego postu: 2 Listopad 2017 ---
    To mi Pan odpisał:
    "Witam, tak obecnie te kodeki nie są obsługiwane. Z racji uwolnienia kodeków przez firmę Dolby oczekujemy na wdrążenie ich w system. Niestety nie umiem powiedzieć kiedy to będzie."
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tia - czyli dalej w pkcie wyjścia - nikt nie zrobił kodeka na Linuxa więc Q czeka :D
     
  4. Mattax
    Offline

    Mattax Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2017
    Wiadomości:
    84
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    hej temat dalej aktualny?? nie mogę u siebie mp4 odpalać..
    edit tzn odpalać mogę ale nie idzie transkodować.
     
  5. lobo82
    Offline

    lobo82 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Listopad 2013
    Wiadomości:
    17
    Miejscowość:
    Płock
    Local Time:
    10:54
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    jaki model?
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    No trzeba czekac ale ile to tylko programisci Qnap wiedzą
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pisz na helpdesk.qnap.com - im więcej zgłoszeń tym lepiej :)
     
  7. Mattax
    Offline

    Mattax Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2017
    Wiadomości:
    84
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
  8. Therion7777
    Offline

    Therion7777 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    1 Marzec 2011
    Wiadomości:
    164
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +16 / 2 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @Mattax@Mattax Przepraszam, ale jak się ma ten link do problemu z tematu?
     
  9. Mattax
    Offline

    Mattax Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2017
    Wiadomości:
    84
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Odkopie. Ktoś ma patent?
     
  10. errorsys
    Offline

    errorsys Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    17 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53A 10 Mbps
    CodexPack_4.2.7.D_x86_64_VA_20160530.qpkg
    --- Połączono posty, 16 Październik 2018, Data oryginalnego postu: 15 Październik 2018 ---
    A tu jeszcze bezpośredni odnośnik do pakietu.
     
  11. tomec
    Offline

    tomec Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Listopad 2018
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Pytanko odnośnie transkodowania na wersji systemu: 4.3.5.0760. Nie działa mi transkodowanie (akurat z plików .mkv).
    Czy coś w temacie się ruszyło, czy pozostaje tylko Plex pass?
     
  12. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +101 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    A po co płacić jak Plex i Emby jest za darmo?

    Ogólnie sprawę powinno załatwić instalacja starego pakietu CodekPack.
     
  13. tomec
    Offline

    tomec Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Listopad 2018
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Zgodnie z tym co piszą na: forums.plex.tv

    HW transcoding requires a PlexPass subscription of some kind. Your model is already supported for HW transcoding so you just need the plex pass license.
    QNAP HW Transcoding (VideoStation, etc.) DOES work as long as you video file doesn’t leverage an audio codec/format that requires a licensing fee (AC3/Dolby and DTS). So if your video file had 2-channel audio, then you would likely be able to HW transcode it leveraging the native QNAP sw.

    Czyli transkodowanie sprzętowe tylko dla Plex premium i bez AC3/Dolby w dźwięku... :-(
     
  14. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +101 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Wszystkie filmy w Plex mi działały bez problemu.

    Fakt kupiłem Plex Pass ze względu na transkodowanie sprzętowe, w celu aby nie zabijać procesora gdy dwie osoby oglądają w tym samym czasie. Jak sam oglądałem to jak najbardziej było wszystko ok.
     
  15. Mattax
    Offline

    Mattax Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Luty 2017
    Wiadomości:
    84
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    teraz plex pass można z tidalem sprawdzić sobie na 30 dni za free. generalnie jak 5 osób nie odpalil w tym samym czasie to i bez hw procesor sobie poradzi.
     
  16. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Generalnie to polecam to, zamiast bawic sie w transkodowanie video na qnapie z ubogimi mozliwosciami i kodekami.
    croneter/PlexKodiConnect
     
  17. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 171
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +101 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Żeby odpalić contener trzeba mieć lepszego NAS.
     
  18. Pawliko
    Offline

    Pawliko Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Październik 2018
    Wiadomości:
    95
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ale do czego mu to?
     
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    plexconnect używa silnika kodi (bo to plugin do niego) do odtwarzania danych z plexa (nie można równocześnie korzystać "normalnie" z KODI) .. skąd wiem ? bo używam tego na rapsberry pi :p
     
  20. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 744
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    11:54
    Oceny:
    +1 496 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Panowie ustalmy sobie fakty:
    - odtwarzanie Dolby i DTS jest i zawsze było za free
    - transkodowanie - czyli w tym wypadku powtórne kodowanie źródła dźwięku z nieważne jakiego źródła do Dolby i DTS jest objęte licencją dystrybucyjną tego sygnału = płatną licencją
    (to jest logiczne, chcemy wydać film ze ścieżką w DTS to musimy za to zapłacić licencje)

    W ogóle jaki Ty widzisz sens w odtwarzaniu - albo ktokolwiek w odtwarzaniu filmów w Video Station?
    Jeśli jesteś w sieci z serwerem to odtwarzaj filmy po otoczeniu sieciowy Samba/NFS/whatever i ciesz sie oryginalem.

    Jesli chcesz miec dostep zdalnie i wymagasz transkodowania to licz sie z ograniczeniami licencyjnymi i nie uzywaj Video Station. Uzywaj Emby.
    A jesli ffmpeg w Emby Ci nie odpowiada to skompiluj sobie manualnie ffmpeg z dts'em i dolby i bądź piratem :)

    ... Co w moim rozumieniu nie jest piractwem.
    Bo to jest akurat dobry temat.

    Skoro material zrodlowy jest w DTS, to czemu za ponowną rekompresje do jego obejrzenia przez Internet mam znowu płacić? To tak jakbym placil za wypozyczenie filmu DVD w wypozyczalni DVD, i dodatkowo za to, że odtwarzam ten sam DVD z dzwiekiem Dolby swoim telewizorze. I tu akurat rozumiem zbulwersowanie autora postu, bo rzeczywiscie coś tu nie jest tak.

    Natomiast rozumiem też QNAP'a i kwestie techniczne, które nie umożliwiają przeskoczenia tego problemu.

    Ale to rozczarowanie jest nieadekwatne.
    Mozliwosci oferowane przez TS-251 znacznie przekraczają jego wartość. Więc tu akurat jeszcze zaoszczędziłeś. A to jeśli z serwera stricte chciałeś zrobić media player to już Twoja sprawa. FYI za licencje Dolby i DTS w starych kartach muzycznych Creative, tj. X-Fi płaciło się ok. 100 PLN = 1/20 wartosci QNAP - gdzie tu masz hardware + reszte softu.

    Co nie zmienia faktu, że jutro porusze ten temat w QNAP'ie bo coś mi się tu nie podoba:
    ffmpeg w CodexPacku ma wyłączone dekodowanie AC3:
    Kod (Bash):
    1. --disable-decoder=ac3 --disable-decoder=eac3 --disable-decoder=ac3_fixed --disable-decoder=dca --disable-decoder=truehd --disable-encoder=ac3 --disable-encoder=eac3 --disable-encoder=ac3_fixed --disable-encoder=dca --disable-encoder=truehd
    Moge się mylić, jeśli coś się zmienilo w licencjonowaniu AC3 ale według mnie odtwarzanie AC3 i DTS jest free.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Piwo Piwo x 1