Udzielamy pomocy TS-228A martwy, brak jakiejkolwiek reakcji

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika agamemnons, 9 Sierpień 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    1. Do nowego TS-228A wsadziłem nowy jeden dysk ironwolf seagate 3TB.
    2. Za pomocą QfinderPro została zainicjowana instalacja/upgrade softu do wersji QTS 4.3.4.0644
    3. Następnie skonfigurowałem jako dysk pojedynczy i wolumen uproszczony. Na końcu zaznaczyłem sprawdzenie dysku pod kątem uszkodzonych bad sektorów.

    Przepraszam z góry za prowadzony opis ale niestety nie miałem nawet przyjemności nacieszyć się NASem i piszę nieco intuicyjnie.

    Wiedziałem że szybko to się nie skończy więc (ostatni mi znany postęp to około 36%) proces sprawdzania dysku postanowiłem zostawić na noc.
    Niedługo po tym po około 15-20 minutach lampki na obudowie jakby się ożywiły, było także słychać charakterystyczne 'BIPnięcia' i dysk nawet zaczął w specyficzny dla siebie sposób 'chrobotać'. Chcąc sprawdzić co się dzieje okazało się że TS-228A jest już (bardzo szybko jak widać przebiegło sprawdzanie pozostałych 64%) gotowy do pracy. Zainstalowałem na telefonie Qmanager`a zmieniłem hasło admina i na tym moja 'zabawa' z TS-228a się zakończyła bo poszedłem spać.

    Rano NAS wyglądał na wyłączony (żadne kontrolki nie świeciły). Stwierdziłem że musiał w nocy sam się wyłączyć - pomyślałem że może tak ma jak dysk jest bezczynny przez jakiś czas. Jednak niestety najwidoczniej grubo się pomyliłem...

    Jakakolwiek próba uruchomienia jest bezskuteczna:
    - próba wciśnięcia i/lub przytrzymania któregokolwiek przycisku nie powoduje żadnej reakcji (a może ja to robię zbyt chaotycznie)
    - nie świecą się żadne kontrolki
    - brak jakiejkolwiek sygnalizacji dzwiękowej jak pisałem wyżej - charakterystycznych BIPnięć
    - zgodnie z Firmware Recovery - QNAPedia próba wgrania softu z USB botowalnego również nic nie daje (różnica jest taka że obraz img wgrywałem aplikacją unetbotin)

    Po prostu BRAK jakiejkolwiek reakcji na przyciski. W nocy musiało się coś wydarzyć co najprawdopodobniej spowodowało że TS-228 padł. Tylko co?

    Dodam że dysk wyglądana zdrowy, podpinałem pod Lubuntu gparted widać partycje i SMART pokazuje OK

    Teraz zwracam się z prośbą do doświadczonych są jakieś jeszcze inne sposoby sprawdzenia czy NAS jest padnięty?

    NAS z dyskiem kupiony przez internet:
    Reklamować?
    A może udałoby się odstąpić od umowy jeszcze?

    Wersja oprogramowania Firmware: QTS 4.3.4.0644
    Model serwera: QNAP TS-228A
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. zmień zasilacz
    2. bez dysku działa ?

    Mnie to wygląda na trupa - jak możesz zwrot (14 dni od daty zakupu) zaznacz że po włożeniu dysku padł ... a jak nie, to reklamacja !

    Czemu kupiłes NASa na ARMie ? Jesteś świadom ze to nie jest to coś, co masz w reklamach?
     
  3. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    1. Nie mam skąd wziąć drugiego takiego, choć na obudowie zasilacza świeci się zielona dioda...
    2. Z dyskiem i bez taka sama reakcja - trup.

    ARMa wziąłem bo 4-ro rdzeniowy... wiem wiem że mogłem na intelu (ale to nie ten budżet) jednak głównie kierowałem się tym że istnieje możliwość na domyślnej licencji za free wpiąć do 4 kamer IP, głównie ma służyć jako rejestrator i sporadycznie jako DLNA. A poza tym jest (albo był) to mój pierwszy NAS.

    Mnie bardziej zastanawia co takiego mogło spowodować że padł... nic nie zapowiadało i to raptem po 10 godzinach pracy (czas szacuje na podstawie informacji z CrustalDisk`u)
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
     
  5. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Jest światełko, udało się zwrócić. Pozostało czekać aby przyjęli zwrot...

    Pigers tak na marginesie dlaczego pytałeś: "Czemu kupiłes NASa na ARMie ?"
    Masz może jakieś alternatywy do tego co wybrałem wcześniej? A może właśnie na ARMie jest tak awaryjne?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    miało to na celu zadać Tobie pytanie - czemu nie dopłaciłeś do nasa z Intelem i nie zyskałem więcej fajnych rzeczy

    PS: nick jest z małej !
     
  7. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Przeboleje i jestem w stanie dołożyć.... do TS-251A bo TS-251+ to już za grubo (dwa razy większy budżet) - oyczwiście pod warunkiem że zwrot zostanie uznany.

    Jak jest z wirtualizacją na TS-251A coś lekkiego typu Lubuntu dałoby radę czy nie?

    Ogólnie czy sprzęty QNAP idzie wpiąć do VPNa hamachi?

    PS: nick nie może być z małej?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 269
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +1 146 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    świetnie ! dodaj do tego 4/8 GB RAMu i masz naprawdę spoko maszynę

    Do tego musisz celu, musisz mieć dużo RAM! Tak , ale nie jest to demon szybkości.

    Hamachi ? nie - ale w wirtualizując, jak najbardziej - VPN.net – Hamachi by LogMeIn
     
  9. demo
    Offline

    demo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    62
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Z tego co widzę to różnica jest na poziomie 200 zł, moim zdaniem warto dołożyć za lepszy procesor a ram rozbudować z czasem jak budżet na to pozwoli.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  10. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    13:21
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Rozmowa wyszła od TS-228A - bo padł mi raptem po około 10h pracy... Zaintrygowało mnie pytanie pigers`a dlaczego ARM a nie INTEL więc poszedłem za ciosem i w poście wyżej wymieniłem TS-251a i TS-251+, więc nie chodzi tu o różnicę między TS-251A a TS-251+ a o różnicę między TS-228A a TS-251+ a co za tym idzie że budżet na TS-251+ jest podwójny w porównaniu do TS-228A