Udzielamy pomocy TS-228A martwy, brak jakiejkolwiek reakcji

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika agamemnons, 9 Sierpień 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    1. Do nowego TS-228A wsadziłem nowy jeden dysk ironwolf seagate 3TB.
    2. Za pomocą QfinderPro została zainicjowana instalacja/upgrade softu do wersji QTS 4.3.4.0644
    3. Następnie skonfigurowałem jako dysk pojedynczy i wolumen uproszczony. Na końcu zaznaczyłem sprawdzenie dysku pod kątem uszkodzonych bad sektorów.

    Przepraszam z góry za prowadzony opis ale niestety nie miałem nawet przyjemności nacieszyć się NASem i piszę nieco intuicyjnie.

    Wiedziałem że szybko to się nie skończy więc (ostatni mi znany postęp to około 36%) proces sprawdzania dysku postanowiłem zostawić na noc.
    Niedługo po tym po około 15-20 minutach lampki na obudowie jakby się ożywiły, było także słychać charakterystyczne 'BIPnięcia' i dysk nawet zaczął w specyficzny dla siebie sposób 'chrobotać'. Chcąc sprawdzić co się dzieje okazało się że TS-228A jest już (bardzo szybko jak widać przebiegło sprawdzanie pozostałych 64%) gotowy do pracy. Zainstalowałem na telefonie Qmanager`a zmieniłem hasło admina i na tym moja 'zabawa' z TS-228a się zakończyła bo poszedłem spać.

    Rano NAS wyglądał na wyłączony (żadne kontrolki nie świeciły). Stwierdziłem że musiał w nocy sam się wyłączyć - pomyślałem że może tak ma jak dysk jest bezczynny przez jakiś czas. Jednak niestety najwidoczniej grubo się pomyliłem...

    Jakakolwiek próba uruchomienia jest bezskuteczna:
    - próba wciśnięcia i/lub przytrzymania któregokolwiek przycisku nie powoduje żadnej reakcji (a może ja to robię zbyt chaotycznie)
    - nie świecą się żadne kontrolki
    - brak jakiejkolwiek sygnalizacji dzwiękowej jak pisałem wyżej - charakterystycznych BIPnięć
    - zgodnie z Firmware Recovery - QNAPedia próba wgrania softu z USB botowalnego również nic nie daje (różnica jest taka że obraz img wgrywałem aplikacją unetbotin)

    Po prostu BRAK jakiejkolwiek reakcji na przyciski. W nocy musiało się coś wydarzyć co najprawdopodobniej spowodowało że TS-228 padł. Tylko co?

    Dodam że dysk wyglądana zdrowy, podpinałem pod Lubuntu gparted widać partycje i SMART pokazuje OK

    Teraz zwracam się z prośbą do doświadczonych są jakieś jeszcze inne sposoby sprawdzenia czy NAS jest padnięty?

    NAS z dyskiem kupiony przez internet:
    Reklamować?
    A może udałoby się odstąpić od umowy jeszcze?

    Wersja oprogramowania Firmware: QTS 4.3.4.0644
    Model serwera: QNAP TS-228A
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. zmień zasilacz
    2. bez dysku działa ?

    Mnie to wygląda na trupa - jak możesz zwrot (14 dni od daty zakupu) zaznacz że po włożeniu dysku padł ... a jak nie, to reklamacja !

    Czemu kupiłes NASa na ARMie ? Jesteś świadom ze to nie jest to coś, co masz w reklamach?
     
  3. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    1. Nie mam skąd wziąć drugiego takiego, choć na obudowie zasilacza świeci się zielona dioda...
    2. Z dyskiem i bez taka sama reakcja - trup.

    ARMa wziąłem bo 4-ro rdzeniowy... wiem wiem że mogłem na intelu (ale to nie ten budżet) jednak głównie kierowałem się tym że istnieje możliwość na domyślnej licencji za free wpiąć do 4 kamer IP, głównie ma służyć jako rejestrator i sporadycznie jako DLNA. A poza tym jest (albo był) to mój pierwszy NAS.

    Mnie bardziej zastanawia co takiego mogło spowodować że padł... nic nie zapowiadało i to raptem po 10 godzinach pracy (czas szacuje na podstawie informacji z CrustalDisk`u)
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
     
  5. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Jest światełko, udało się zwrócić. Pozostało czekać aby przyjęli zwrot...

    Pigers tak na marginesie dlaczego pytałeś: "Czemu kupiłes NASa na ARMie ?"
    Masz może jakieś alternatywy do tego co wybrałem wcześniej? A może właśnie na ARMie jest tak awaryjne?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    miało to na celu zadać Tobie pytanie - czemu nie dopłaciłeś do nasa z Intelem i nie zyskałem więcej fajnych rzeczy

    PS: nick jest z małej !
     
  7. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Przeboleje i jestem w stanie dołożyć.... do TS-251A bo TS-251+ to już za grubo (dwa razy większy budżet) - oyczwiście pod warunkiem że zwrot zostanie uznany.

    Jak jest z wirtualizacją na TS-251A coś lekkiego typu Lubuntu dałoby radę czy nie?

    Ogólnie czy sprzęty QNAP idzie wpiąć do VPNa hamachi?

    PS: nick nie może być z małej?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    świetnie ! dodaj do tego 4/8 GB RAMu i masz naprawdę spoko maszynę

    Do tego musisz celu, musisz mieć dużo RAM! Tak , ale nie jest to demon szybkości.

    Hamachi ? nie - ale w wirtualizując, jak najbardziej - VPN.net – Hamachi by LogMeIn
     
  9. demo
    Offline

    demo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    53
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Z tego co widzę to różnica jest na poziomie 200 zł, moim zdaniem warto dołożyć za lepszy procesor a ram rozbudować z czasem jak budżet na to pozwoli.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  10. agamemnons
    Offline

    agamemnons Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2018
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    01:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Rozmowa wyszła od TS-228A - bo padł mi raptem po około 10h pracy... Zaintrygowało mnie pytanie pigers`a dlaczego ARM a nie INTEL więc poszedłem za ciosem i w poście wyżej wymieniłem TS-251a i TS-251+, więc nie chodzi tu o różnicę między TS-251A a TS-251+ a o różnicę między TS-228A a TS-251+ a co za tym idzie że budżet na TS-251+ jest podwójny w porównaniu do TS-228A
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.