Pomoc TS-253D - konfiguracja na SSD i HDD

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

djpuzia

Passing Basics
Beginner
6 Luty 2013
11
1
0
1
QNAP
TS-x53D
Ethernet
1 GbE
Witam wszystkich,

Kupiłem sobie używany serwer TS-253D plus dokupiłem do niego kartę QM-2P-244A z 2 dyskami SSD NVMe 1TB jako zastępstwo obecnego serwera TS-251A.
Planuje zrobić 2 grupy RAID 1 - z dysków SSD jako systemowy i danych z szybszym dostępem oraz przenieść dyski HDD z TS-251A jako druga grupa RAID 1 z HDD 4TB.
Mam pytanie, jakie zalecacie konfiguracje dysków dla 2 dysków SSD i 2 HDD?
Nie planuje robić migawek, więc zastosować dla obu rodzai dysków wolumin statyczny? Czy może dla wydajności zastosować coś innego dla SSD?
Dzięki za info.

Domyśliłem się, że jak będą z jednej partii, to prawdopodobieństwo, że przy równej pracy padną razem jest duże ;) więc kupiłem z 2 różnych źródeł i mają różne daty produkcji.
Planowałem na SSD trzymać system + aplikacje + kontenery + VM z firewall + VM z linuxem.
Na HDD dane (zdjęcia, dokumenty, filmy).

pochwałka - tylko nie zapomnij o UPSie i kopii najważniejszych danych poza nasa (chmura/DVD/taśmy)
wolisz raz na dwa lata wymienić baterię w UPSie (100 zł ?) niż martwić się o to ze podczas aktualizacji systemu zabrakło prądu.

UPS jest cały czas już pod starym Qnap, podłączony przez USB do niego, żeby go usypiał na czas 😊 więc po migracji będzie wpięty do TS-253D.
Czyli najprostsza konfiguracja z woluminem statycznym dla SSD oraz HDD i do przodu?

yeap - proste rzeczy są najlepsze

i teraz kwiatuszek na koniec - w razie PADU qnapa - bez większych problemów podepniesz to pod każdego świeżego linuxa i dostaniesz się do danych.
Czemu ? bo nie masz migawek.

Sprawdź to sam , ubuntu live CD i jazda ;P

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Ts-253d
  2. QM2-2P-244A
  3. RAID 0
  4. TS-251A
  5. NVME
  6. Nvme statyczny
  7. qm2 244a