Help TS-451 nie widzi danych na dyskach

Status
Not open for further replies.
M

Maciej_W

Nowy użytkownik
Noobie
May 23, 2018
1
0
1
Człuchów
www.printcision.pl
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, więc z góry przepraszam za niefachową terminologię. Mam problem z QNAP, mam dyski 2x4TB ustawione w macierz. Podczas aktualizacji niestety padło napięcie i posypał się system, który nie chciał się uruchomić. Doradzono mi podłączyć urządzenie bez dysków i jeżeli działa poprawnie to włożyć dyski "na gorąco". Po włożeniu dysków i uruchomieniu Qfindera, w przeglądarce wyskoczył komunikat że Qnap napotkał problem i zaleca się przywrócenie systemu do wersji fabrycznej (bez utraty danych) lub ponowną inicjalizację (utrata danych). Zależy mi na danych więc wybrałem przywracanie systemu. Po ponownym uruchomieniu urządzenia nowy system się uruchomił jednak dane na dyskach nie są widoczne. W systemie widać 2 dyski, system twierdzi że są sprawne, tylko o dziwo pokazuje na nich brak wolnego miejsca, a wcześniej były zapełnione około 1/3 pojemności. Czy istnieje możliwość przebudowania dysku i przywrócenia struktury plików bez utraty danych? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Maciej

Wersja oprogramowania Firmware
: fabryczne
Model serwera: TS-451
Problem rozwiązany. Okazało się, że dyski były szyfrowane i nie było do nich dostępu. Po wpisaniu hasła system zobaczył dyski oraz wszystkie dane.
 
  • Wow
Reactions: Paweł Tołoczko
Status
Not open for further replies.