Udzielamy pomocy ts-453 pro awaria - system booting - diody hdd czerwone

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by vitek, Oct 4, 2020.

Loading...
  1. vitek
    Offline

    vitek Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 4, 2014
    Messages:
    72
    Local Time:
    12:02 PM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Dobry wieczór
    Pare dni temu padł mój 453 pro
    Znalazłem kilka podobnych przypadków, zzrówno tu na forun jak i w internecie
    Serwer zawiesza się na system booting i nic kompletnie nie działa
    Wszystkie diody dysków świecą na czerwonop, bez znaczenia z dyskiem czy bez.
    hdmi martwe
    identycznie zachowuje się z wpiętym i wypiętym dom
    O ile dobrze zrozumiałem kolegów, wszysrtko wskazuje na awatie płyty głównej lub procesora
    Wymienił bym, ale poświęciłem na szukanie kilka godzin i nic.

    Zastanawiam się teraz czy ud\łoby się w tą obudowe wstawić jakąś inną płytę, z innego modelu, albo nawet innego producenta
    W ostateczności postawi na tym free nas. Szkoda mi taką ladną obudowe wywalic do smieci.
    Moze nawet kos to juz robil
    Albo znacie moze miejsca gdzie warto szukac?
    Czy płyta, jej rozmiar, z 453 pro ma jakis form factor, cos jak np ma i-atx etc.

    pozdrawiam
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,100
    Local Time:
    1:02 PM
    Ratings:
    +1,905 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    raczej obstawiam uwalony CPU
    u mnie serwis jest na 90% tego pewny po wstepnej diagnostyce ... może w przyszyłym tygodniu bede wiedział wiecej

    mobo qnapa jest custom , nie ma rozmiaru wg definicji
     
  3. vitek
    Offline

    vitek Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jun 4, 2014
    Messages:
    72
    Local Time:
    12:02 PM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53 100 GbE
    Tak też przypuszczałem.
    Napisz proszę jeżeli bedziesz cokolwiek wiedział
    pozdrawiam
    --- Połączono posty, Oct 8, 2020, Data oryginalnego postu: Oct 5, 2020 ---
    utworzyłem rma, Pan z qnap grzecznie potwierdził że gwarancji brak,
    co do samego błędu , cytuję - motherboard failure
    wycenił serwis na 250 zielonych, określajac go jako lvl1 - czyli wymiana bios labour, lub wymiana innych pomniejszych części

    Zastanawiam się teraz o co choddzi.
    Czy faktycznie problemem jest uszkodzony bios kyoty wystarczy sflash'owac?
    Czy może wstępniue wycenił prace na 250 cobym nie uciekł a potem dołożą ze 100 albo lepiej
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Users found this page by searching for:

  1. system booting qnap