Witam
Postanowiłem, że zacznę używać serwera WWW na TS-453 Pro, jako maszynki do prac deweloperskich.
Pisanie kodu PHP/MySQL.
Odpaliłem serwer WWW na porcie 80
Umieściłem testowy plik plik.html zawierający ciąg 123, po wywołaniu strony wyświetla sie 123
Dokonuje zmiany na serwerze na 12345, odświeżam stronę w przeglądarce i natychmiast zmiana jest widoczna: 12345
Czyli każda zmiana, a następnie odświeżenie i widać zmianę.
Problem pojawia się jak zmienię rozszerzenie na plik.php.
Nie umieszczam żadnych tagów php, tylko czysty tekst 123
Wywołuje stronę i widzę 123.
Dokonuje zmiany tekstu na 12345 zapisuje na serwerze i tu ZONK, po odświeżeniu dalej widać 123
Dopiero po kilkudziesięciu sekundach wyświetla się 12345.
Tak się niestety nie da pracować :-( pisząc pliki PHP online.
Czy macie pomysły co może być przyczyną, myślę że to jakieś ustawienie PHP, powoduje
może cache'owanie - bo skąd takie lagi? Przy rozszerzeniu html, nie uruchamia się interpreter php
i wszystko odświeża się błyskawicznie. Więc to sprawka PHP, a nie apache.
Jako ciekawostkę dodam, że odświeżenie zaczyna być widoczne zawsze ok 45s po zmianie...
--
pozdrawiam
Postanowiłem, że zacznę używać serwera WWW na TS-453 Pro, jako maszynki do prac deweloperskich.
Pisanie kodu PHP/MySQL.
Odpaliłem serwer WWW na porcie 80
Umieściłem testowy plik plik.html zawierający ciąg 123, po wywołaniu strony wyświetla sie 123
Dokonuje zmiany na serwerze na 12345, odświeżam stronę w przeglądarce i natychmiast zmiana jest widoczna: 12345
Czyli każda zmiana, a następnie odświeżenie i widać zmianę.
Problem pojawia się jak zmienię rozszerzenie na plik.php.
Nie umieszczam żadnych tagów php, tylko czysty tekst 123
Wywołuje stronę i widzę 123.
Dokonuje zmiany tekstu na 12345 zapisuje na serwerze i tu ZONK, po odświeżeniu dalej widać 123
Dopiero po kilkudziesięciu sekundach wyświetla się 12345.
Tak się niestety nie da pracować :-( pisząc pliki PHP online.
Czy macie pomysły co może być przyczyną, myślę że to jakieś ustawienie PHP, powoduje
może cache'owanie - bo skąd takie lagi? Przy rozszerzeniu html, nie uruchamia się interpreter php
i wszystko odświeża się błyskawicznie. Więc to sprawka PHP, a nie apache.
Jako ciekawostkę dodam, że odświeżenie zaczyna być widoczne zawsze ok 45s po zmianie...
--
pozdrawiam