Witam
Postanowiłem, że zacznę używać serwera WWW na TS-453 Pro, jako maszynki do prac deweloperskich.
Pisanie kodu PHP/MySQL.
Odpaliłem serwer WWW na porcie 80
Umieściłem testowy plik plik.html zawierający ciąg 123, po wywołaniu strony wyświetla sie 123
Dokonuje zmiany na serwerze na 12345, odświeżam stronę w przeglądarce i natychmiast zmiana jest widoczna: 12345
Czyli każda zmiana, a następnie odświeżenie i widać zmianę.
Problem pojawia się jak zmienię rozszerzenie na plik.php.
Nie umieszczam żadnych tagów php, tylko czysty tekst 123
Wywołuje stronę i widzę 123.
Dokonuje zmiany tekstu na 12345 zapisuje na serwerze i tu ZONK, po odświeżeniu dalej widać 123
Dopiero po kilkudziesięciu sekundach wyświetla się 12345.
Tak się niestety nie da pracować
pisząc pliki PHP online.
Czy macie pomysły co może być przyczyną, myślę że to jakieś ustawienie PHP, powoduje
może cache'owanie - bo skąd takie lagi? Przy rozszerzeniu html, nie uruchamia się interpreter php
i wszystko odświeża się błyskawicznie. Więc to sprawka PHP, a nie apache.
Jako ciekawostkę dodam, że odświeżenie zaczyna być widoczne zawsze ok 45s po zmianie...
--
pozdrawiam
Postanowiłem, że zacznę używać serwera WWW na TS-453 Pro, jako maszynki do prac deweloperskich.
Pisanie kodu PHP/MySQL.
Odpaliłem serwer WWW na porcie 80
Umieściłem testowy plik plik.html zawierający ciąg 123, po wywołaniu strony wyświetla sie 123
Dokonuje zmiany na serwerze na 12345, odświeżam stronę w przeglądarce i natychmiast zmiana jest widoczna: 12345
Czyli każda zmiana, a następnie odświeżenie i widać zmianę.
Problem pojawia się jak zmienię rozszerzenie na plik.php.
Nie umieszczam żadnych tagów php, tylko czysty tekst 123
Wywołuje stronę i widzę 123.
Dokonuje zmiany tekstu na 12345 zapisuje na serwerze i tu ZONK, po odświeżeniu dalej widać 123
Dopiero po kilkudziesięciu sekundach wyświetla się 12345.
Tak się niestety nie da pracować
Czy macie pomysły co może być przyczyną, myślę że to jakieś ustawienie PHP, powoduje
może cache'owanie - bo skąd takie lagi? Przy rozszerzeniu html, nie uruchamia się interpreter php
i wszystko odświeża się błyskawicznie. Więc to sprawka PHP, a nie apache.
Jako ciekawostkę dodam, że odświeżenie zaczyna być widoczne zawsze ok 45s po zmianie...
--
pozdrawiam