Serafim

3 Wrzesień 2017
3
0
5
Odznaki
6
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Poz.
0

Witam,
noszę się z zakupem modelu TS-453Bmini z dwoma dyskami po 3TB (RAID 1) oraz ewentualnym SSDku do systemu.
Zgodnie z informacji na forum na SSD chciałbym 'przerzucić' system, tak aby cały NAS działał wydajniej.

Nie znalazłem jednak nigdzie informacji co w przypadku awarii takiego SSD z systemem?
Czy jest możliwość zrobienia RAID1 do takiego rozwiązania (???) czyli 2x 3TB (RAID 1) i 2xSSD (RAID 1).

SSD to tylko do systemu (gdzieś doczytałem że QTS zajmuje do 10GB) więc taki 64GB by wystarczył.
Tylko co w momencie jak się on zepsuje?

Bo wszystkie dane były by na zwykłym talerzowym

Dane trzymasz na talerzowych - system na SSD. Jak ci padnie SSD to musisz kupić nowego i postawić na nowo system dlatego warto robić backupy ustawień.

Jednak jak miałbym obstawiać to szybciej padną talerze niż SSD. Jeśli chodzi o wytrzymałość dysków SSD to warto zwrócić uwagę aby kupić dysk z trwalszymi półprzewodnikami MLC - trwałość komórek zapisu to około 10.000 cykli czyli według dzisiejszych norm od 1 do 3 mln godzin pracy. Dodam jeszcze że podczas testów wytrzymałościowych takich dysków najsłabsze padły po zapisie około 1PB danych - bardzo dużo nawet jak na NAS w domowych warunkach.
Po za tym - nie kupuj dysku na styk. Na trwałość komórek ma wpływ zapełnianie dysku - ze względu na sposób równoważny zapisu (poczytaj o technologii) więc lepiej/trwałej jest mieć dysk, który jest mniej zapchany. Dyski zapchane czyli np. >80% w górę będą szybciej się zużywać.

Pozdrawiam

Niby można ale jak SiewcaRyżu napisał, tylko po co.

Poza tym warto pamiętać że RAID to nie backup i pomimo RAID'a trzeba też robić backupy 3:)

QNAP Storage Performance Best Practice

Tak sobie jeszcze myślę. Jak zrobisz RAID1 na dyskach SSD to i tak każdy bit zapisany na dysku A będzie zapisany na dysku B więc nic nie zyskasz i nadal bedziesz miał powiedzmy 10.000 cykli zapisu do dyspozycji. RAID może Tobie zabezpieczyć dyski talerzowe np. przed jakąś ukrytą awarią w dysku powiedzmy głowicy lub silnika napędzającego talerze, ale też nie chroni przed równomiernym zużyciem dysków. Może lepiej z jednego SSD zrobić system a z drugiego cashe? Albo od biedy robić backupy z jednego na drugi?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. zapchany dysk