Pomoc TS-453D + QM2-2S-22A + ADATA SU650 512GB SSD

LeserGD

Passing Basics
Beginner
21 Grudzień 2022
5
0
1
43
QNAP
TS-x53D
Ethernet
1 GbE
Cześć,
kupiłem ostanio nowe komponenty do mojego TS-453D:
  • QM2-2S-220A
  • 2x ADATA SU650NS38 512GB
Zamontowałem dwa dyski w karcie rozszerzeń, zamontowałem kartę do NASa, wszedłem do BIOS i niestety nie widać dysków w opcjach bootowania.
Po uruchomieniu systemu pojawia się komunikat:
1704056222778.png

Czy brak dysków w BIOS zależy od karty rozszerzeń, wersji BIOSU (zainstalowana najnowsza ze strony supportu) czy dysków, które nie są na liście kompatybilności?
Czy da się w jakikolwiek sposób obejść ten problem?
Wersja QTS najnowsza dostępna (stabilna)
Połączono posty:

Ten komunikat oczywiście nie od razu po uruchomieniu systemu a wybraniu jednego z dysków w "aplikacji" Storage & Snapsjots w sekcji Disks/VJBOD.
Teraz jeszcze zauważyłem, że prawdopodobnie będzie to jedna dysków z poza listy kompatybilności (ciężko cokolwiek nowego z tych dysków znaleźć za rozsądne pieniądze, a pewnie lepiej już nie będzie):
1704056978226.png

Próbowałem do testów postawić TrueNAS SCALE (zostawiłem tylko jeden z dysków M.2 podpięty), instalacja poszła bez problemu, w BIOS/UEFI do wyboru w opcjach bootowania tylko:
  • QNAP OS
  • UEFI: Built-in EFI Shell
więc niestety nie da się uruchomić nowo zainstalowanego systemu.

Powtórzę więc pytanie: czy da się to w jakiś sposób obejść, żeby mieć możliwość zainicjowania systemu na tych dyskach lub instalację TrueNAS

Czy brak dysków w BIOS zależy od karty rozszerzeń
To bez znaczenia bios może nie widzieć dysków na PCIe - system startuje z DOM na płycie głównej.
Powtórzę więc pytanie: czy da się to w jakiś sposób obejść, żeby mieć możliwość zainicjowania systemu na tych dyskach lub instalację TrueNAS
Jak rozumiem chcesz wymienić Qnapowy os na TruNAS? To zrób notatki i opisz wszystko dokładnie na forum, będzie chyba pierwszy taki przypadek (a przynajmniej ja nie słyszałem o takich pomysłach).

Ogólnie chodziło o uzyskanie względnej ciszy, cały czas chroboczące dyski trochę mnie już irytują. Dlatego wymyśliłem, że dołożę kartę rozszerzeń z dwoma dyskami i na nich zrobię poolę z mirroringiem.
Chciałem sprawdzić czy dyski są wykrywane patrząc czy są dostępne w urządzeniach z których można bootować (w sumie to nie sprawdzałem jak to wyglądało wcześniej). Wydawało mi się, że przy inicjalizacji systemu wybierało się już stworzenie pierwszej puli i na nią system jest instalowany - nie pamiętam jak to faktycznie wygląda,
Myślałem, że instalacja jest robiona podczas inicjalizacji i chciałem system postawić na SSD, żeby kontenery i ewentualne maszyny wirtualne działały z SSD a dyski talerzowe z danymi mogły w końcu wejść w standby i przestać się kręcić jak nie ma odczytów i zapisów.

TrueNAS to był tylko test i ewentualna alternatywa która mogła by obejść problem duplikatów WWN.

W końcu zainicjalizowałem system od nowa z podłączonym tylko jednym dyskiem m.2 i mogę z niego zrobić poolę na dane, ale po dołożeniu drugiego dysku niestety cały czas błąd duplikatu WWN i nie mogę zrobić pooli, ponieważ dyski nie są dostępne w kreatorze:
1704067261214.png

Sprawdzę jeszcze czy dam radę postawić TrueNAS na 2.5' dysku SSD montowanym w normalnej kieszeni i z niego bootować system, a z dwóch dysków na karcie rozszerzeń przygotować poolę na kontenery i wirtualizację.
Szkoda tylko by było stracić jedną kieszeń na dyski na dysk systemowy :-/

Chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł na obejście problemu duplikatów WWN.

Nie jestem za mocny w te klocki ale ja zrobiłem tak:
Wyjąłem wszystkie dyski z NASa . Wsadziłem tylko kartę rozszerzeń z dwoma dyskami i zainstalowałem nowy system. Na karcie zainstalowałem pule, foldery i wszystkie programy.
Wszystko chodzi rewelacyjnie.
Możesz jeszcze wsadzić kartę z dyskami do PC i sprawdzić czy wszystko działa prawidłowo.

Problemu WWN nie da się obejść bo teoretycznie nigdy nie powinieneś mieć dwóch tych samych numerów (to unikatowy numer dysku). Raczej te dyski bym wywalił a kupił WD 500GB M.2 SATA SSD Red SA500 x2.
Wsadzasz dyski na kartę, kartę do Qnapa i inicializujesz na nowo. Po inicjalizacji robisz pulę / wolumin statyczny w RAID-1 i jesteś w domku, system na nowych dyskach M.2.
Teraz możesz dokładać kolejne dyski wg. uznania.

Raczej te dyski bym wywalił a kupił WD 500GB M.2 SATA SSD Red SA500 x2.
Właśnie takie dyski już zamówiłem kilka godzin temu, a dyski ADATA polecą jako zwrot do sprzedawcy.
Sprawdzę jeszcze czy dam radę postawić TrueNAS na 2.5' dysku SSD montowanym w normalnej kieszeni i z niego bootować system
Sprawdzone. Zainstalować się da, tylko brakuje możliwości bootowania z tego dysku, więc nie ma jak wystartować TrueNAS.
nie prosciej swap poprawic ?
Jeżeli instalacja na SSD nie rozwiąże problemu z usypianiem dysków, to pewnie będzie kolejny krok do uzyskania ciszy.

Ale aplikacje, kontenery i maszyny wirtualne są na dyskach, więc gdy coś się z nimi dzieje to pewnie uniemożliwi wejście w stan wstrzymania dyskom talerzowym, więc będą cały czas kręcić i hałasować głowicami.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Qm2-2s-220a
  2. instalacja na karcie rozszerzeń
  3. Truenas
  4. instalacja
  5. Wolumin statyczny
  6. qm2
  7. instalacja systemu na ssd
  8. Ts 453d
  9. dyski ssd do karty
  10. bios ts-453d
  11. TS-453D karty QM2