Pomoc TS-659 Pro II - RAID 5 uszkodzona

rger

Nowy użytkownik
Noobie
10 Czerwiec 2014
9
1
3
37
QNAP
TS-x59 Pro II
Ethernet
1 GbE
witam
mam qnap 659 Pro II problem polega na tym, że utraciłem dostęp do danych.
Zaczęło się od sytuacji gdzie wyświetlił się komunikat o uszkodzonym dysku 4. Wyłączyłem macierz , włożyłem nowy dysk (taki sam jak wszystkie inne Seagate 3TB) po chwili wyświetlił się komunikat ( w panelu narzędzi) o braku dysku 2. Przełożyłem przez tą chwilę nowy zapasowy dysk w miejsce 2. Bez efektów. Aktualnie konfiguracja Qnap wygląda tak jak początkowo (2 dysk jest na swoim starym docelowym miejscu), dysk 4 wyjąłem. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Logując się przez putty widać strukturę dysku (katalogi), wszystkie operacje związane z logowaniem przez http są długie i praktycznie nic się nie dzieje. Liczę na pomoc

Zaczęło się od sytuacji gdzie wyświetlił się komunikat o uszkodzonym dysku 4. Wyłączyłem macierz , włożyłem nowy dysk (taki sam jak wszystkie inne Seagate 3TB) po chwili wyświetlił się komunikat ( w panelu narzędzi) o braku dysku 2.
Błąd. Dysk ma być wymieniony na gorąco!

Uruchom macierz na starej konfiguracji dysków - tak jak były. Jak wstanie podmień uszkodzony dysk na nowy. Macierz powinna zacząć się odbudowywać.

• Lubię to
Reakcje: kaktus
nie :(w początkowej fazie po restarcie było widać dane oraz informacje w logach że macierz jest przebudowywana. Potem wszystkie dostępy się usunęły.

no to wg mnie QNAP nic nie robi poza zżeraniem prądu
wyłącz go całkiem - włóż dyski w takiej kolejności jakie były w momencie pisania 1. posta i sprawdź czy będzie go widać w QFinderze
jeśli możesz zalogować się do panelu WWW to wymieniasz na gorąco uszkodzony dysk - postęp odbudowy możesz śledzić wtedy z strony WWW jak i za pomocą linijek które Ci wkleiłem, jesli nie pomoże tzn "RAID is dead " moim zdaniemwymieniasz tylko jeden dysk!

czyli stan pierwotny wg kolejności w momencie uszkodzenia. Martwi mnie jednak sytuacja że po restarcie qnap przez ok 10 min widoczne jest wszystko , po czym w logach widzę komunikat o odbudowie i tracę dostęp do całości. Czekam już kilkanaście godzin może w tej sytuacji macierz się odbuduje a brak dostępu może być spowodowany dużym obciążeniem.i jeszcze jedna niepokojąca rzecz - wyświetlacz nie wyświetla żadnej informacji.

Nie chce peszyć "wygląda" na padnięte dyski - wepnij je do komputera i zapuść im testy smart + testy powierzchni (te nieniszczące), może się okazać (tfu tfu) że masz walnięte więcej niż jeden dysk.

po restarcie widzę foldery ale nie ich zawartość, czy akcja przywróć pozwoli na przeglądanie zasobów tych folderów?
Przechwytywanie.JPG