Featured How-To TS-x70 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika Paweł Tołoczko, 17 Lipiec 2014.

Ładowanie...
  1. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    To tak na szybkiego pomysl, jak nie znajde odpowiedniego wiatraka to beda dalej kombinowac.
    Od biedy, dziura z gory w zasilaczu i w obudowie i wyciag lub wyciag powietrza z PSU.
    Troche to naruszy strukture/wyglad zle bedzie bardziej efektywne od obecnego nie mowic juz
    o samym halasie produkowanym przez male wiatraczki 40mm.
    Jak bede wymieniac na nocuty to pobawie sie z kartonem - oslaniajac boki wylaczajac wiatraki 40mm i wstawiajac w to miejsce 120mm (od gory)
    zobacze jak tam rozklad temp. przy obciazeniu itd. (pewnie testy beda gdy bede mial urlop, albo mlody z zona wyjda na dluuugi spacer :p
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Musisz pamiętać też, że czym więcej otworów, tym mniejsze tłumienie głośności wiatraków i spadek ciśnienia. Efektywność dwóch wiatraków będzie równa x1.5.
    To się jakoś liczy... Mogę Ci dać namiary do mojego koleżki, który projektuje sam obudowy i wymyśla szafy chłodzone cieczą wielkości szaf rackowych to może Ci podpowie coś. Tylko to tak godzine będziesz wisiec na telefonie na bank.
     
  3. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Pawel@Pawel a ty nie miałeś Flira kupować
    Teraz by się przydal :)
     
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Mialem i przespalem temat ... gdy sie obudzilem to juz wyszla nowa wersja hardware :< i dupa blada

    myslalem o takim rozwiazaniu:
    ten czarny klocek to wiatrak 120mm lub 2 x w rzedzie - tu trzeba by bylo pobawic sie i zobaczyc czy wyciag czy nadmuch rozwiazalby problem temp., ktory moglby sie zrodzic (raczej obie wersje beda bardziej efektywne od obecnego chlodzenia PSU.
    Tu przy takim moddingu rozwazalbym zamorowanie wlotu z tylu lub przodu PSU - to tez dochodzi zabawa z kadzidelkami :p - fajnie dymia :D
    pokazujac ruch powietrza :p - no chyba ze ma sie kolege na wynajem co wciaga 2 paczki papierosow :p dziennie :>
    upload_2014-8-13_18-33-20.
    --- Połączono posty, 13 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 13 Sierpień 2014 ---
    Od czego jest skype :p ;) - a tak na serio - przyjda wiatraki na "dupke" NASa - to zobacze co wymodze wtedy z gora PSU ... kurde flir by sie baardzo przydal. BTW: cos na forum pisali, ze jeszcze stare e4 gdzies tam maja zabunkrowane po hurtowniach ... teraz tylko taka wyczaic.
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    offtopic: FLIR ? że kamera na podczerwień ?
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    +48.606315830 - Maciek. Powiedz, że jestes od Silasa, moderatorem QNAP Club a że polecałem Maćka jako eksperta od wygłuszeń i chłodzenia PC.
     
  7. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    133
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Jeżeli masz takie kłopoty z montażem wentylatorów to dlaczego nie zdecydujesz się na wodne chłodzenie na procesor? Taki gotowy zestaw wystarczy w zupełności, tylko niestety chłodnicę i pompkę musisz wyrzucić na zewnątrz qnapa. Tylko proponuję użyć złączek prostokątnych zamiast tych na zdjęciu
    20140820_120353.
    --- Połączono posty, 20 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 20 Sierpień 2014 ---
    Znalazłem gotowca na rynku który ma wbudowaną pompkę w blok wodny procesora. Wygląda fajnie. Recenzja:
    Kompaktowe chłodzenie wodne – Mini Recenzja Zalman CNPS20LQ. benchmark.pl
    awww.benchmark.pl_uploads_image_DSC06429_281_29.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    myślę że tutaj lepiej sprawdził zestaw samodzielnie złożony, można coś lepiej podziałać ;)
     
    • Piwo Piwo x 2
  9. fan11
    Offline

    fan11 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    4 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    112
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +39 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ja sporo bawiłem się "wodą" i jednak powinien być jakiś mały rezerwuar, jakikolwiek ale powinien być. Widziałem założony ten zestaw Zalmana na i5 w PCcie szału nie ma raczej bym obstawiał wersję

     
    • Ciasto Ciasto x 1
  10. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    muppi_pl

    Wymiana i3 na i7 decydowanie lepsza wydajność !
    QNAP 670 PRO z i7-3770T stał się super szybkim dyskiem sieciowym. zaczynając od prostych rzeczy takich jak nawigacja po menu QTS, natychmiastowa reakcja.
    Morze na mój użytek to i7 to więcej niż potrzebuje ale w przyszłości planuje dodać do swego systemu HS-251 po stronie telewizora i trzymać moje filmy na 670.

    Od czasu wymiany procesora największym wyzwaniem była jego temperatura 58-60°C przy użyciu 25-30%. Długo zastanawiałem się nad zmiana typu chłodzenia na wodne lub niski profil.
    Próbowałem dokonać wymiany pasywnego chłodzenia na Noctua NH-L9i.
    Noctua.at Imageviewer NH-L9i
    Bez powodzenia.
    W końcu wykorzystałem wiatrak Noctua NF-A9x14
    Noctua.at Imageviewer NF-A9x14 PWM
    Który tymczasowo zamontowałem na kieszeni od dysków twardych.
    Musze teraz znaleźć mocowanie tak by wiatrak przesunąć bliżej do procesora.
    Co zyskałem ?
    Temperatura procesora spadła z 54°C do 45°C. :) i jestem przekonany że przy zbliżeniu do procesora spadnie jeszcze.
    Noctua.at - sound-optimised premium components "Designed in Austria"!
     
    • Piwo Piwo x 1
  11. krakers
    Offline

    krakers Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    7 Marzec 2012
    Wiadomości:
    279
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    A jak z hałasem w 670? Co prawda zastanawiam się na wersją nie-PRO, ale chyba powinno być tak samo.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Poklikałem chwile: WC QNAP - Arkusze Google

    Pozdrawiam człowieczka, który uświadomi sobie co to znaczy dobrze przeciągnąć chłodzenie przez maszynę, nie psując jednocześnie istniejącego flow'u powietrza :)
     
  13. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Sam uzywam wersi PRO ze wzgledu na niski pozioim halasu.
    O godzinie piatej rano w okolicach biurka gdzie sie on znajduje 670 PRO przy zupelnej ciszy slychac szum wiatru o poziomie halasu ponizej szeptu. Mam tez wersje 470 nie PRO i porownujac obie z przykroscia musze stwierdzic za jest on glosniekszy.
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  15. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    611
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +188 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wreszcie się zmobilizowałem i podrasowałem swoją 470 do wersji Ultimate. Procek w wersji T aby nie ryzykować wzrostu hałasu z wentylatora a teraz jest tylko szmerek. Do tematu mogę dodać tylko, że świetnie się sprawują pamięci Corsair Vengeance 2x8GB 1600MHz DDR3L - CMSX16GX3M2B1600C9.
    Teraz czekam niecierpliwie na QvPC dla x70.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  16. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ja wreszcie mialem chwile spokoju w nocy i moglem p[ortownac szmer wiatrakow Stocowych vs Noctua, ktore zamontowalem:

    Ambient noise - 30dB
    00:45 Noctua 1800 rpm (60dB) 11.9V
    01:30 Noctua 1000 rpm (37dB) 6.1V
    02:05 Noctua 1400 rpm (54dB) 9.2V
    02:55 Noctua 1800 rpm (60dB) 11.9V
    04:35 Stock 1600 rpm (54dB) 11.9V
    05:20 Stock 900 rpm (34dB) 6.6V
    06:20 Stock 1400 rpm (48dB) 10.1V
    08:30 Noctua Grill 1800 rpm (60dB) 11.9V
    09:40 Noctua Grill 1000 rpm (38dB) 6.1V
    10:50 Noctua Grill 1400 rpm (51dB) 8.4V
    11:34 Noctua Grill 1800 rpm (61dB) 11.9V
    12:00 Stock Grill 1600 rpm (61dB) 11.9V
    13:55 Stock Grill 900 rpm (41dB) 6.1V
    15:32 Stock Vs Stock Grill
    16:30 Noctua vs Noctua Grill
    17:25 Stock vs Noctua Grill
    18:00 Stock Grill vs Noctua Grill



    Ponizej fory wiatrakow, ktore zamontowalem oraz dane:
    upload_2014-12-12_18-2-38.
    upload_2014-12-12_18-4-2.
    upload_2014-12-12_18-4-39.
    upload_2014-12-12_18-5-10.
    upload_2014-12-12_18-7-9.
    upload_2014-12-12_18-8-19.
    upload_2014-12-12_18-8-54.
    Z testow, ktore zrobilem wynika, ze Stocowe niby sie kreca 1800, ale w rzeczywistosci 1600, Noctua 2000 a w rzeczywistosci 1800 ...
    Niestety nie dysponuje przyrzadem mierniczym decybelomierzem, gdzie pomiar powinien byc wykonywany z odleglosci 1m, ale mniejsza o to.
    Definitywnie gdyby wuciac otwory w obudowie i zamontowac GRILL - obojetnie czy Stock'owy czy Noctua - sa zdecydowanie cichrze, albo milsze dla ucha :).
    czyli czeka mnie wycinanie otworow podobnie jak ReadyNas Duo :].

    Co do wszczepienia wiatrakow odsrodkowych do PSU - przy okazji zrobilem przymiarke ... hmmm ... troche malo miejsca :| - aby uciszyc PSU trzeba bedzie zrobic otwor z gory + uszczelnienie, likwidacja przedniego watraka i zaslepienie orgunalnej dziury, oraz likwidacja wylniego wiatraka.
    Poki co, uciszenie PSU to jest plan na daleka przyszlosc.
     
    • Piwo Piwo x 1
  17. tadek
    Offline

    tadek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Świetny wątek.

    Na marginesie, dlaczego masz rękawiczki i domyślam się, że są to jakieś specjalne?
     
  18. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    04:42
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Rekawiczki uzywam bo:
    - nie lubie zostawiac tlustych plam :p
    - ochrona lapek
    - to sa rekawiczki antystatyczne :) - nie lubie sie uziemiac :p - bo to ogranicza ruchy ;)
    BTW: i tak zawsze uzmieniam sie do kaloryfera :p
    --- Połączono posty, 17 Maj 2015, Data oryginalnego postu: 27 Styczeń 2015 ---
    Po wymianie plyty glownej i wiatraka NAS wrocil do mnie z nowym wiatraczkiem :)

    upload_2015-5-17_13-26-33.

    a to jego specyfikacja:
    upload_2015-5-17_13-28-32.
    upload_2015-5-17_13-28-54.
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 017
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +1 338 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zapomniałem się podzielić małym ficzerem, który dokonałem...
    Otóż po zmianie TS-451 na TS-453 byłem lekko zniesmaczony hałasem serwera. Właściwie nie serwera, bo QNAP nie ma nic do rozklekotanych dysków, ale jak wiadomo plastikowa obudowa bardziej tłumi hałas niż stalowa czy aluminiowa. A że w zasobach piwnicy miałem jeszcze spory maty wygłuszającej jaką stosuje się do samochodów np. drzwi, aby głośniki lepiej brzmiały tak postanowiłem tą samą matę z gumy odpowiednio wyciąć i na próbę włożyć po lewą i prawą stronę obudowy oraz górę wycinając w niej otwór na potwietrze wychodzące z zasilacza.
    Na dodatek każdą zewnętrzną-boczną część kieszeni dysku okleiłem przezroczystą taśmą klejącą - identycznie jest to rozwiązane w rackowych serwerach QNAP.

    Efekt:
    Genialny!

    1) Serwer jest wytłumiony
    2) Dyski nie przenoszą swojego "terkotania" - jak to mówi mój kolega audiofil, na pozostałą część obudowy.

    Także zachęcam...
    Mata wygłuszająca gumowa - Allegro.pl
    aimg11_allegroimg_pl_photos_oryginal_53_95_76_81_5395768126_.
    Moja miała ok. 6mm ale lezałą przez 3 lata przyciśnięta pudłami i zrobiło się ze 3mm :p
     
  20. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    588
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    05:42
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    W temacie chce kupić w tygodniu nowy serwer. Rozumiem że zakup QNAP z I7 jest nieopłacalny, ponieważ za dużo mniejszą kasę kupię ten sam model na słabszym procesorze a dodatkowo sam mogę wymienić procesor na wyższy.

    Teraz myślę, który czy 671 z prockiem Intel G3250 3.2GHz Dual-Core lub I3 ?? Różnica w cenie 300 zł.
    Osobno będę kupował i tak Intel Core i7-4790S więc czy lepiej bazować z tańszej czy droższej jednostki?? Rozumiem że w obu przypadkach i tak radiator do wymiany. Czy w przypadku wyboru G3250 nie mam możliwości wymiany procka na I7??

    Lub 871 z G3250 i upgrade do Intel Core i7-4790S samemu zrobić ??

    Dodatkowo czy Intel Core i7-4790S będzie dobrym wyborem, ponieważ wzoruje się na jednostce z 871 ??

    Co do różnicy w ilości zatok załatwię temat jednostkami rozszerzającymi w sytuacji jak tylko będę potrzebował.

    Różnica w cenie 671 a 871 na G3250 to 700 zł netto więc wolę je wydać na procesor, który wg ceniątka kosztuje około 1200 zł.
     

Poleć tę stronę