Featured How-To TS-x70 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika Paweł Tołoczko, 17 Lipiec 2014.

Ładowanie...
  1. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    883
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    To tak na szybkiego pomysl, jak nie znajde odpowiedniego wiatraka to beda dalej kombinowac.
    Od biedy, dziura z gory w zasilaczu i w obudowie i wyciag lub wyciag powietrza z PSU.
    Troche to naruszy strukture/wyglad zle bedzie bardziej efektywne od obecnego nie mowic juz
    o samym halasie produkowanym przez male wiatraczki 40mm.
    Jak bede wymieniac na nocuty to pobawie sie z kartonem - oslaniajac boki wylaczajac wiatraki 40mm i wstawiajac w to miejsce 120mm (od gory)
    zobacze jak tam rozklad temp. przy obciazeniu itd. (pewnie testy beda gdy bede mial urlop, albo mlody z zona wyjda na dluuugi spacer :p
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Musisz pamiętać też, że czym więcej otworów, tym mniejsze tłumienie głośności wiatraków i spadek ciśnienia. Efektywność dwóch wiatraków będzie równa x1.5.
    To się jakoś liczy... Mogę Ci dać namiary do mojego koleżki, który projektuje sam obudowy i wymyśla szafy chłodzone cieczą wielkości szaf rackowych to może Ci podpowie coś. Tylko to tak godzine będziesz wisiec na telefonie na bank.
     
  3. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    @Pawel@Pawel a ty nie miałeś Flira kupować
    Teraz by się przydal :)
     
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    883
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Mialem i przespalem temat ... gdy sie obudzilem to juz wyszla nowa wersja hardware :< i dupa blada

    myslalem o takim rozwiazaniu:
    ten czarny klocek to wiatrak 120mm lub 2 x w rzedzie - tu trzeba by bylo pobawic sie i zobaczyc czy wyciag czy nadmuch rozwiazalby problem temp., ktory moglby sie zrodzic (raczej obie wersje beda bardziej efektywne od obecnego chlodzenia PSU.
    Tu przy takim moddingu rozwazalbym zamorowanie wlotu z tylu lub przodu PSU - to tez dochodzi zabawa z kadzidelkami :p - fajnie dymia :D
    pokazujac ruch powietrza :p - no chyba ze ma sie kolege na wynajem co wciaga 2 paczki papierosow :p dziennie :>
    upload_2014-8-13_18-33-20.
    --- Połączono posty, 13 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 13 Sierpień 2014 ---
    Od czego jest skype :p ;) - a tak na serio - przyjda wiatraki na "dupke" NASa - to zobacze co wymodze wtedy z gora PSU ... kurde flir by sie baardzo przydal. BTW: cos na forum pisali, ze jeszcze stare e4 gdzies tam maja zabunkrowane po hurtowniach ... teraz tylko taka wyczaic.
     
  5. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    offtopic: FLIR ? że kamera na podczerwień ?
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    +48.606315830 - Maciek. Powiedz, że jestes od Silasa, moderatorem QNAP Club a że polecałem Maćka jako eksperta od wygłuszeń i chłodzenia PC.
     
  7. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    133
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Jeżeli masz takie kłopoty z montażem wentylatorów to dlaczego nie zdecydujesz się na wodne chłodzenie na procesor? Taki gotowy zestaw wystarczy w zupełności, tylko niestety chłodnicę i pompkę musisz wyrzucić na zewnątrz qnapa. Tylko proponuję użyć złączek prostokątnych zamiast tych na zdjęciu
    20140820_120353.
    --- Połączono posty, 20 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 20 Sierpień 2014 ---
    Znalazłem gotowca na rynku który ma wbudowaną pompkę w blok wodny procesora. Wygląda fajnie. Recenzja:
    Kompaktowe chłodzenie wodne – Mini Recenzja Zalman CNPS20LQ. benchmark.pl
    awww.benchmark.pl_uploads_image_DSC06429_281_29.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    myślę że tutaj lepiej sprawdził zestaw samodzielnie złożony, można coś lepiej podziałać ;)
     
    • Piwo Piwo x 2
  9. fan11
    Offline

    fan11 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    4 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    114
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +39 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ja sporo bawiłem się "wodą" i jednak powinien być jakiś mały rezerwuar, jakikolwiek ale powinien być. Widziałem założony ten zestaw Zalmana na i5 w PCcie szału nie ma raczej bym obstawiał wersję

     
    • Ciasto Ciasto x 1
  10. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    muppi_pl

    Wymiana i3 na i7 decydowanie lepsza wydajność !
    QNAP 670 PRO z i7-3770T stał się super szybkim dyskiem sieciowym. zaczynając od prostych rzeczy takich jak nawigacja po menu QTS, natychmiastowa reakcja.
    Morze na mój użytek to i7 to więcej niż potrzebuje ale w przyszłości planuje dodać do swego systemu HS-251 po stronie telewizora i trzymać moje filmy na 670.

    Od czasu wymiany procesora największym wyzwaniem była jego temperatura 58-60°C przy użyciu 25-30%. Długo zastanawiałem się nad zmiana typu chłodzenia na wodne lub niski profil.
    Próbowałem dokonać wymiany pasywnego chłodzenia na Noctua NH-L9i.
    Noctua.at Imageviewer NH-L9i
    Bez powodzenia.
    W końcu wykorzystałem wiatrak Noctua NF-A9x14
    Noctua.at Imageviewer NF-A9x14 PWM
    Który tymczasowo zamontowałem na kieszeni od dysków twardych.
    Musze teraz znaleźć mocowanie tak by wiatrak przesunąć bliżej do procesora.
    Co zyskałem ?
    Temperatura procesora spadła z 54°C do 45°C. :) i jestem przekonany że przy zbliżeniu do procesora spadnie jeszcze.
    Noctua.at - sound-optimised premium components "Designed in Austria"!
     
    • Piwo Piwo x 1
  11. krakers
    Offline

    krakers Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    7 Marzec 2012
    Wiadomości:
    279
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Synology:
    DS212j
    Ethernet:
    802.11n
    null 802.11n
    A jak z hałasem w 670? Co prawda zastanawiam się na wersją nie-PRO, ale chyba powinno być tak samo.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Poklikałem chwile: WC QNAP - Arkusze Google

    Pozdrawiam człowieczka, który uświadomi sobie co to znaczy dobrze przeciągnąć chłodzenie przez maszynę, nie psując jednocześnie istniejącego flow'u powietrza :)
     
  13. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Sam uzywam wersi PRO ze wzgledu na niski pozioim halasu.
    O godzinie piatej rano w okolicach biurka gdzie sie on znajduje 670 PRO przy zupelnej ciszy slychac szum wiatru o poziomie halasu ponizej szeptu. Mam tez wersje 470 nie PRO i porownujac obie z przykroscia musze stwierdzic za jest on glosniekszy.
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  15. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    660
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +195 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wreszcie się zmobilizowałem i podrasowałem swoją 470 do wersji Ultimate. Procek w wersji T aby nie ryzykować wzrostu hałasu z wentylatora a teraz jest tylko szmerek. Do tematu mogę dodać tylko, że świetnie się sprawują pamięci Corsair Vengeance 2x8GB 1600MHz DDR3L - CMSX16GX3M2B1600C9.
    Teraz czekam niecierpliwie na QvPC dla x70.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  16. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    883
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ja wreszcie mialem chwile spokoju w nocy i moglem p[ortownac szmer wiatrakow Stocowych vs Noctua, ktore zamontowalem:

    Ambient noise - 30dB
    00:45 Noctua 1800 rpm (60dB) 11.9V
    01:30 Noctua 1000 rpm (37dB) 6.1V
    02:05 Noctua 1400 rpm (54dB) 9.2V
    02:55 Noctua 1800 rpm (60dB) 11.9V
    04:35 Stock 1600 rpm (54dB) 11.9V
    05:20 Stock 900 rpm (34dB) 6.6V
    06:20 Stock 1400 rpm (48dB) 10.1V
    08:30 Noctua Grill 1800 rpm (60dB) 11.9V
    09:40 Noctua Grill 1000 rpm (38dB) 6.1V
    10:50 Noctua Grill 1400 rpm (51dB) 8.4V
    11:34 Noctua Grill 1800 rpm (61dB) 11.9V
    12:00 Stock Grill 1600 rpm (61dB) 11.9V
    13:55 Stock Grill 900 rpm (41dB) 6.1V
    15:32 Stock Vs Stock Grill
    16:30 Noctua vs Noctua Grill
    17:25 Stock vs Noctua Grill
    18:00 Stock Grill vs Noctua Grill



    Ponizej fory wiatrakow, ktore zamontowalem oraz dane:
    upload_2014-12-12_18-2-38.
    upload_2014-12-12_18-4-2.
    upload_2014-12-12_18-4-39.
    upload_2014-12-12_18-5-10.
    upload_2014-12-12_18-7-9.
    upload_2014-12-12_18-8-19.
    upload_2014-12-12_18-8-54.
    Z testow, ktore zrobilem wynika, ze Stocowe niby sie kreca 1800, ale w rzeczywistosci 1600, Noctua 2000 a w rzeczywistosci 1800 ...
    Niestety nie dysponuje przyrzadem mierniczym decybelomierzem, gdzie pomiar powinien byc wykonywany z odleglosci 1m, ale mniejsza o to.
    Definitywnie gdyby wuciac otwory w obudowie i zamontowac GRILL - obojetnie czy Stock'owy czy Noctua - sa zdecydowanie cichrze, albo milsze dla ucha :).
    czyli czeka mnie wycinanie otworow podobnie jak ReadyNas Duo :].

    Co do wszczepienia wiatrakow odsrodkowych do PSU - przy okazji zrobilem przymiarke ... hmmm ... troche malo miejsca :| - aby uciszyc PSU trzeba bedzie zrobic otwor z gory + uszczelnienie, likwidacja przedniego watraka i zaslepienie orgunalnej dziury, oraz likwidacja wylniego wiatraka.
    Poki co, uciszenie PSU to jest plan na daleka przyszlosc.
     
    • Piwo Piwo x 1
  17. tadek
    Offline

    tadek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    19 Styczeń 2015
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Świetny wątek.

    Na marginesie, dlaczego masz rękawiczki i domyślam się, że są to jakieś specjalne?
     
  18. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    883
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +263 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Rekawiczki uzywam bo:
    - nie lubie zostawiac tlustych plam :p
    - ochrona lapek
    - to sa rekawiczki antystatyczne :) - nie lubie sie uziemiac :p - bo to ogranicza ruchy ;)
    BTW: i tak zawsze uzmieniam sie do kaloryfera :p
    --- Połączono posty, 17 Maj 2015, Data oryginalnego postu: 27 Styczeń 2015 ---
    Po wymianie plyty glownej i wiatraka NAS wrocil do mnie z nowym wiatraczkiem :)

    upload_2015-5-17_13-26-33.

    a to jego specyfikacja:
    upload_2015-5-17_13-28-32.
    upload_2015-5-17_13-28-54.
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 372
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 422 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zapomniałem się podzielić małym ficzerem, który dokonałem...
    Otóż po zmianie TS-451 na TS-453 byłem lekko zniesmaczony hałasem serwera. Właściwie nie serwera, bo QNAP nie ma nic do rozklekotanych dysków, ale jak wiadomo plastikowa obudowa bardziej tłumi hałas niż stalowa czy aluminiowa. A że w zasobach piwnicy miałem jeszcze spory maty wygłuszającej jaką stosuje się do samochodów np. drzwi, aby głośniki lepiej brzmiały tak postanowiłem tą samą matę z gumy odpowiednio wyciąć i na próbę włożyć po lewą i prawą stronę obudowy oraz górę wycinając w niej otwór na potwietrze wychodzące z zasilacza.
    Na dodatek każdą zewnętrzną-boczną część kieszeni dysku okleiłem przezroczystą taśmą klejącą - identycznie jest to rozwiązane w rackowych serwerach QNAP.

    Efekt:
    Genialny!

    1) Serwer jest wytłumiony
    2) Dyski nie przenoszą swojego "terkotania" - jak to mówi mój kolega audiofil, na pozostałą część obudowy.

    Także zachęcam...
    Mata wygłuszająca gumowa - Allegro.pl
    aimg11_allegroimg_pl_photos_oryginal_53_95_76_81_5395768126_.
    Moja miała ok. 6mm ale lezałą przez 3 lata przyciśnięta pudłami i zrobiło się ze 3mm :p
     
  20. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    W temacie chce kupić w tygodniu nowy serwer. Rozumiem że zakup QNAP z I7 jest nieopłacalny, ponieważ za dużo mniejszą kasę kupię ten sam model na słabszym procesorze a dodatkowo sam mogę wymienić procesor na wyższy.

    Teraz myślę, który czy 671 z prockiem Intel G3250 3.2GHz Dual-Core lub I3 ?? Różnica w cenie 300 zł.
    Osobno będę kupował i tak Intel Core i7-4790S więc czy lepiej bazować z tańszej czy droższej jednostki?? Rozumiem że w obu przypadkach i tak radiator do wymiany. Czy w przypadku wyboru G3250 nie mam możliwości wymiany procka na I7??

    Lub 871 z G3250 i upgrade do Intel Core i7-4790S samemu zrobić ??

    Dodatkowo czy Intel Core i7-4790S będzie dobrym wyborem, ponieważ wzoruje się na jednostce z 871 ??

    Co do różnicy w ilości zatok załatwię temat jednostkami rozszerzającymi w sytuacji jak tylko będę potrzebował.

    Różnica w cenie 671 a 871 na G3250 to 700 zł netto więc wolę je wydać na procesor, który wg ceniątka kosztuje około 1200 zł.
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnapcluba

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.