Featured How-To TS-x70 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika Paweł Tołoczko, 17 Lipiec 2014.

Ładowanie...
  1. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    823
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +248 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Czestotliwosc to nie wszystko - masz rowniez ilosc rdzeni - 2 vs 4 i ilosc watkow 4 vs 8, do tego dochodzi jeszcze pamiec podreczna 3MB vs 8MB (do czego to - do przechowywania instrukcji, danych, ktore procesor wykorzystuje i sie do nich odwoluje - cpu >> pamiec podreczna >> ram >> hdd) dodatkowo masz AES - jak masz poddane enkrypcji partyje/woluminy.
    Wracajac do pytania czy wydajnosc przy ogladaniu filmow wzrosnie - hmmm - powinna, ale bedzie zauwazalna przy maksymalnych rozdzielczosciach oraz high bitrate oraz przy uzywaniu paru rzeczy naraz - odtwarzanie filmow + inne zadania np. dla innych uzytkownikow nas'a
     
  2. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    133
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Czytalemna forum angielskim o modelu z literka T ktory ma 65W, ten ktory wybrales ma 77W. Czyli nie da sie uniknac wymiany ukladu chlodzenia? Standardowy nie da rady? Bedzie po prostu glosniej caly czas?
     
  3. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    QNAP 670 Pro Fw 4.1.0
    RAM 16GB Kingston

    Wczoraj dokonalem wymiany procesora z i3-3220 3.3 GHz na i7-3770k 3.5GHz.
    Zwiekszony pobor mocy procesora z 55W na 77W generuje wiecej ciepla na zasilaczu. Temperatura CPU doszla do 72 stopni przy kopiowaniu plikow klientem FTP.
    Oba wiatraki przelaczyly sie na 2300 obrotoow. Temperatura spadla do 60 stopni i oscylowala wokol 62 stopni. Po 40 minutach pracy uzycie procesora wzroslo do 100%. Na tym etapie halas wychodzacy z obu wiatrakow, obciazenie procesora 100% i goracy 250W zasilacz 250W.przekonaly mnie do wlozenia spowrotem i3.
    Co ciekawe po wlozeniu i3-3200 wyczyszczeniu powierzchnic srodkiem Arctic Silver Compund Cleaner i uzyciu pasty Noctua NT-H1 temperatura procesora spadla z 52 do 47 i oscyluje pomiedzy 47-50.
    Wyglada na to ze optymalnym rozwiazaniem w tym NASie bedzie i7-3770T 45W lub wymiana zasilacza i wodne chlodzenie.
     
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    823
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +248 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ja mam 870 wiec mam mocniejszy zasilacz i wiatraki 2x120 mm w 670 zdaje sie sa 2x92mm - to moze byc powod przegrzewania sie :<
    zaslacz - chyba trzeba bybylo przelozyc z 870 ;< co tez jest troche kiszka. Mozna zrobic chlodzenie wodne do 670 - tylko nie wiem jak z miejscem, czy pompka z radiatorem na procku sie zmiesci i jeszcze przewody z ciecza, czy nie trzeba bedzie kolejnej modyfikacji bracketu (szkieletu robic).
    Musze kumpla dorwac, ktory chlocenie wodne z CPU zalozyl na grafe - by zmierzc ja dokladnie
    i zobaczyc czy wejdzie pomiedzy proc a bracket, w ktory wjezdzaja dyski
    upload_2014-8-2_12-32-25.
    TYlko obawiam sie, ze chlodnica bedzie stawiac za duzy opor, i wtedy dyski beda sie przegrzewac :<
     
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @Paweł Tołoczko@Paweł Tołoczko , korzystając z gotowego rozwiązania, może tak być ... ja bym to zrobił składając to osobnych elementów, tak jak chłodzenie do komputera.

    Na procesorze montujesz blok do procesora i wyjeżdzasz rurkami poza QNAP i tam możesz dać se taą chłodnicę jaką chcesz ;)
     
  6. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wielkie dzieki za sugestie.
    Zdecydowalem sie na zakup procesora i7-3770T 45W mocy do QNAP 670 Pro.
    Cztery rdenie 8 watkow to dwa razy wiecej niz i3-3220 i do tego mniejszy pobor mocy. Optymalne rozwiazanie pomiedzy niskim poziomem halasu, cieplem i wydajnoscia.
    Podziele sie opinia po instalacji.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    133
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Bedzie w sumie wiecej rdzeni i hd4000 ale za to niższe taktowanie model T ma tylko 2,5 GHz ale może się opłaci.
    --- Połączono posty, 2 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 2 Sierpień 2014 ---
    Jeżeli chodzi o wodne chłodzenie to opcja z chłodnicą i wentylatorem przyczepionym na zewnątrz obudowy, właśnie zaglądałem, w środku strasznie ciasno, no i raczej estetycznie to całość nie będzie wyglądała. Wiem bo mam tak zrobione w swoim desktopie.
     
  8. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Po wielu poszukiwaniach znalazlem dwie mozliwosci
    1> i7-3770T 45W
    2> E3-1265LV2 45W

    Poprosze o wasze opinie nie planuje uzywania VM.
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @gkulesza@gkulesza : myślę że i7 bardziej się nada - nie jestem jakoś przekonany do wkładania procesora serwerowego, plyta głowna wspiera procesory serwerowe ?

    @muppi_pl@muppi_pl : a pompka to gdzie bedzie ? Trzymałbym ją w środku ze względu na hałas

    he ? Niby jak ma nie dawać oporu , przecież ciecz musi przejść przez finy żeby oddać ciepło, ale przy ciśnieniu generowanym przez pompę - zawsze się to pomija. Ktoś musiałby ładnie namodzic żeby zepsuć taką konstrukcję, naprawdę!
     
  10. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    133
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Pompka w każdym układzie jaki składał em była w środku. Ale w przypadku 670pro będzie ciężko. Można ewentualnie użyć węży 8 mm i bloku z GPU. Mają mniejszą wydajność w odprowadzaniu ciepła ale przy braku OC mogą być
     
  11. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    823
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +248 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Niezrozumiales mej wypowiedz - chodzi o to, ze pole powierzchni chlodnicy stoacej na przeciw wiatraka 120mm bedzie dawac takie oporu ruchowi powietrza, ze dyski twarde umiejscowione za chlodnica beda sie przegrzewac - beda bardziej gorace nizeli te ktore nie beda na przeciw chlodnicy (nadal mowa o 870) - wzwiazku, ze system sam reguluje predkosc wiatrakow, przy takich samych obrotach dyski 5-8 beda chlodniejsze nizeli dyski 1-4.
    Procesor serwerowy bedize dzialac, ale jest mniej wydajny nizeli i7 - i7 jest nowej generacji e3 jest starszy z tego co pamietam.
    e3 ma Intel® HD Graphics 2500 natomiest i7 - Intel® HD Graphics 4000
     
  12. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    luzik - ja myślami byłem przy chłodzeniu wodnym a Ty mówiłeś o wnętrzu QNAPa
     
  13. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    823
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +248 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Spoko, mozliwe ze uzylem skrotu myslowego (czesto mi sie to zdarza) i wyszlo nieporozumienie.
     
  14. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 102
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +1 353 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Słuszna decyzja. Xeon jak najbardziej pozostając przy wirtualizacji a omijając multimedia (XBMC). Seria i jest jak najbardziej zalecana w przypadku korzystania z multimediów.
     
  16. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    133
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Witam
    I jak wrażenia po zmianie procesora? Czy masz odczucie że coś się zmieniło na lepsze? Cały czas nie wiem czy wybrać i7 3770K czy 3770T, nie różnią się niczym oprócz częstotliwości pracy 3,5 do 2,5.
     
  17. gkulesza
    Offline

    gkulesza Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    22 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Muppi_pl
    Procesor i7-3770T jest aktualnie w drodze do mnie. Powinien zostac dostarczony dzis. Postaram sie dokonac wymiany w tym tygodniu i dokonac wpisu.
    Teoretycznie powinine charakteryzowac sie dwukrotnie lepsza wydajnoscia i mniejszym zuzyciem energii o 10W w poruwnaniu do i3-3220.
    W moim przypadku QNAP-670PRO procesor i7-3770k 77W nie zdaje egzaminu za duzy pobor mocy / obciazenie 250W zasilacza mozesz smazyc na nim nalesniki :).
    --- Połączono posty, 13 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 12 Sierpień 2014 ---
    Muppi_pl,

    Wczoraj wieczorem zainstalowalem i7-3770T w 670 PRO.
    Aktualna konfiguracja
    i7-3770T
    16GB RAM Kingston KVR16S11K2/16 DDR3 SDRAM
    5 x Hitachi UltraStar 2TB 3.5 SATA HUA723020ALA640 (RAID 5)
    1 x Samsung SAM 850 Pro 512GB 2.5 SATA III SSD

    Pierwsze wrazenie:

    Temperatura procesora
    idle / spoczynek 40-43C
    obciazenie 25% 50-54C

    Praca wiatrakow 92mm
    960 - 1200 obrotow.

    Testu dokonalem podczas skanownaia folderow multimedialnych.

    Wydajnosc

    Zauwazalna zmiana czasu otwierania menu w przegladarce. System szybciej reaguje i otwiera podmenue.

    W 70% uzywam mojego systemu do przechowywania muzyki w formacie FLAC 16 i 24 bitowym.

    Do zarzadzania muzyka uzywam Twonky Media.

    Do sterowania moim sieciowym odtwarzaczem muzycznym Yamahy uzywam iPada.


    Zuwazylem ze z nowym procesorem zdjecia albumow folder i plik (750x750, 1000x1000, 1200x1200 i 1400x1400 pikseli) szybciej sie laduja na iPadzie.

    Postaram is dodac wiecej informacji pod koniec tygodnia.

    --- Połączono posty, 13 Sierpień 2014 ---
    Witaj Pawel,

    Wracajac do tematu wiatrakow.
    Zastanawiam sie nad dodaniem uszczelki pomiedzy wiatrak i obudowe zasilacza. Silikonowa uszczelka powinna zatrzymac wibracje przechodzace na obudowe zasilacza.
    Czy rozwazales taka opcje?

    AcoustiFan Anti-vibration Soft Silicone Fan Gaskets

    AcoustiFan Anti-vibration Soft Silicone Fan Gaskets


    awww.quietpc.com_images_products_gasket.
     
  18. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    823
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    13:26
    Oceny:
    +248 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ja zamowilem nocuty 120mm i one beda mialy wlasnie takie podkladki, albo mam zapas z innych wiatrakow takie "dzyndzle" zobacze co bedzie lepsze, nocuta tez ma 92mm wiatraki, zobacz, czy przypadkiem nie maja wiekszego RPM - jesli tak to i tak beda cichsze niz standartowe - moje maja 1600 vs 1200, ale przy 1600 i tak sa cichsze niz orginalne przy 1200 - przynajmniej tak mowi specyfikacja. Jak przyjda podlacze zasilacz 12v bezposrednio pod wiatraki i zobacze jaka jest roznica :]

    ---edit---

    co do wiatrakow zasilacza ... chyba trzeba by bylo go otworzyc i tam wepchnac te podkladki, bo pomiedzy blache a zasilacz lepiej wstawic cos ala uszczelka silikonowa - pasek, albo gabke.

    Ja rozwazam nad przerobieniem zasilacza - przy mojej 870 mam miejsce obok, zastanawiam sie, czy w tym miejscu nie wstawic wiatraka odsrodkowego (wieksza wydajnosc przy nizszych obrotach) i wywalenie wylotowego wiatraka i wyciecie dodatkowego otworu z boku - zaaraz wstawie zdjecie o co mi chodzi.

    ai60.tinypic.com_ofoghz.
    ai62.tinypic.com_nnnzud.
     
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 742
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +1 027 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    przy tym co pokazałeś to moim zdaniem, ten wentylator powinien wyciągać powietrze.
    Z otworem to bym się dwa razy zastanowił, czy będzie od robił Ci prawidłowo ciąg powietrza.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 102
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:26
    Oceny:
    +1 353 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Hmmm
    Wszystkie modele poniżej 5 dyskowych mają tak dobrze zaprojektowany tunel powietrzny, że wystarcza jeden wiatrak na chłodzenie: dysków > mobo > CPU > zasilacza.
    Ty Paweł masz model dla SMB. Tutaj QNAP patrzy bardziej na efektywność podczas projektowania sprzętu niż na to, że ma być on cichy. A kolejna dziura może wpłynąć zbyt bardzo na obecny tunel w i efekcie gdzieś to powietrze będzie tam zostawało.
    Pamiętam, że kiedyś moddowałem TS-509 Pro i pomimo zainstalowania dwóch kolejnych wiatraków, temperatury miałem identyczne jak bez nich.
     

Poleć tę stronę