Featured How-To TS-x70 upgrade to Ultimate Version (CPU + RAM)

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika Paweł Tołoczko, 17 Lipiec 2014.

Ładowanie...
  1. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    823
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    07:13
    Oceny:
    +248 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Tutka dalem na x70 i tutka na x71 w obu przypadkach CPU da sie podmienic i dorzucic RAM.
    Z radiatorem to bym sie zastanowil ... bo .. jest tak malo miejsca, ze nie wiem czy cos znajdziesz.
    Wiatraki wymienisz bez problemu. i3 ... darowalbym sobie ... i7 lub xeon w tym kierunku bym szedl z podmiana.
    W 8 zatokowym jest w miare miejsca na RAID + single.
    Ja w swoim mam wersje i7K .. gadalem z kolesiem co montowal wersje S w obu przypadkach dziala jak marzenie.
    Gwarancja mi sie konczy w kwietniu i wtedy zamierzam wyciac ta smieszna kratke z tylu obudowy co zaslania wiatraki i wstawic grill,
    gdyz to wycisza znaczaco jednostke (sprawdzone doswiadczalnie).
    Wracajac do radiatora .... mozesz przeszlifowac podstawe alu na lustro ... ale uwazaj na tlenek bo ten kiepsko przewodzi cieplo.
    Jesli masz jakies dobre sklepy ze sprzetem do moddingu (lub sam prowadzisz takowy) to jest szansa, ze uda Ci sie nawet dopasowac blok wodny.
    Ewentualnie 2 opcja (plany na przyszlosc w moim wypadku) - kawalek miedzi + tokareczka + hot pipes + nowy grill + lutowanie (ale czy jest sens? )
    5h chodzil mi server na 100% na 6 czy 7 watkach i ... zdaje sie ze bylo max 72 st. C. (blad QTSa zgloszony, ale nie udalo mi sie zreprodukowac,
    poza tym file station zostalo od tamtej pory pare update ... )
     
  2. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Spietrza, a ty chcesz go non stop utrzymać na dużym obciążeniu ??

    Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
     
  3. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    668
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Też tak planowałem, ale stwierdziłem, że ok, PC poskładałem sobie samodzielnie do ostatniej śrubki, ale NAS jest gotowym produktem bardzo kosztownym, obwarowanym całą masą zapisów gwarancyjnych (czyli krótko: nie dotykać). Gmeranie przy nim to proszenie się o problemy. Zaoszczędziłbym może 1000zł, co przy kosztach NAS 9750zł wydaje się być kwotą niewielką (choć obiektywnie to dużo kasy!), ale w przypadku wpadki, mogę stracić dużo więcej tysięcy. No i gwarancja - albo czekam 2 lata aż gwarancja minie, albo ryzykuję utopienie olbrzymiej gotówki. Dlatego postanowiłem, że odżałuję i kupię od razu najwyższy model. Mam teraz spokój i cieszę się tym co mam.
     
  4. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    823
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    07:13
    Oceny:
    +248 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Przeczytaj moj poradnik i moje problemy :) - Polak potrafi :]
    200-250 euro = 1 hdd moze nawet 2
    Jesli nie czules sie na silach - dobry wybor.
     
  5. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    668
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Prawdopodobnie bym dał radę, lecz zawsze jest to ryzyko niepowodzenia. Gdyby to kosztowało 1000zł, to jeszcze bym zaryzykował, ale na i3 kosztowało to chyba 6500zł... Ryzyko dla mnie nie do przyjęcia.
     
  6. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Różnica cenowa dla TVS jest dużo wyższa 4500 i3 a 7500 bodajże na i7.
    Różnica niezrozumiała bodaj procesor to 950 w detalu. Ceny netto.

    Tak, planuje go mieć co najmniej 30-40% obciążeniu w większości. Wieczorami myślę że poniżej 80% nie zejdzie. Dlatego cały czas się obawiam temperatury.

    Jabadabadu
     
  7. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    668
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Pisałem o stracie tysiąca, bo właśnie tyle się traci kupując gotowy w stos. do samodzielnego montażu. Też nie rozumiem tak dużej różnicy.
     
  8. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Pochwal się co złożyłeś bo sam mocno zastanawiam się nad własnym zestawem.

    Jabadabadu
     
  9. badziewiak
    Offline

    badziewiak Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    3 Marzec 2015
    Wiadomości:
    668
    Miejscowość:
    Gliwice
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +146 / 9 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-871
    Synology:
    nędza
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Czy to pytanie do mnie o PC? Jeśli tak, to składałem go prawie 2 lata temu, więc sprawa się zdezaktualizowała. Ale w załączeniu jest co kupiłem. Ten zestaw jest bardzo mocny nawet dziś.
     

    Załączone pliki:

    • PC_rozbudowa.zip
      Rozmiar pliku:
      15,5 MB
      Wyświetleń:
      42
      MD5 Sum:
      9f951fda7db13c7a09da0cc09e1acf78
    • Optymistyczne Optymistyczne x 1
  10. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Mocny sprzęt. Gratulacje zestawu.
    Jedynie bym zmienił obudowę na Zalmana ponieważ ma możliwość zamontowania do 8 dysków bez problemu ( bez kombinacji ).
     
  11. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Spietrza u mnie przy obciążeniu kilku godzin na 60%-70% temperatura była 50 stopni.
    Muszę jeszcze pomyśleć nad dyskiem SSD, bo montowanie zasobów do xpenology to masakra :)
     
  12. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Super niska temperatura kurde.Robiłem obciążenie 5 jednocześnie procesów dla Plex-a i kurde temperatura oscylowała przy 85C

    Na dzień dzisiejszy mam zamontowany zasób z QNAP do Xpenology ( wykorzystuje DownloadStation ) i działa to przyzwoicie. Zmusiłem nawet DownloadStation do używania temp na qnap-ie ale i tak po 100% robi tak że z temp wali na synka i póżniej na zdalny. Jest opóźnienie ale działa to prawidłowo.


    Na początku myślałem o 871T ale narazie nie wiadomo nawet kiedy się pojawią. Miały być w październiku. Teraz myślę o 671 lub 871 ale moim zdaniem za dużo kasy chcą za nie, a tak naprawdę nic tam nie ma aż tak potrzebne co inni mi nie dadzą.
    Ja coraz bardziej zastanawiam się nad tym sprzętem HP 712317-421 teraz 35% taniej MicroSvr Gen8 G1610T Entry NHP EU Svr + Xeon E3-1230V2 3.3GHz LGA1155 + 16GB 1600 ECC + http://www.quietpc.com/gel-slim-silence-aplus. Koszt całkowity zamknę się poniżej 3000 zł brutto.

    Wynik jest niższy od i7 4790S ale to zawsze 8800 i za niższą cenę.PassMark - Intel Xeon E3-1230 V2 @ 3.30GHz - Price performance comparison

    Dodatkowo na przyszłość muszę kupić SATA Controller aby zamontować dodatkowe 4 dyski.

    Planuje na tym uruchomić FreeNas lub Xpenology. Ale dalej mam dylemat :) Ponieważ QNAP serwer są dobrze zbudowane i soft do obsługi pozwala na dużo.
     
  13. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Soft xpenology tez pozwala wiele :) VM odpalisz na silniku virtualbox :)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  14. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    @Paweł Tołoczko@Paweł Tołoczko, jedno szybkie pytanie. Chcę kupić i rozbudować ts-470. Wystarczy na początek zwykły czy już muszę kupić PRO?
     
  15. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    823
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    07:13
    Oceny:
    +248 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Szkoda kasy na PRO - bierz zwyklaka z G550. Po zmianie CPU bedzie widziany jako PRO :]
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  16. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
  17. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    640
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Będzie. To nieco uboższa wersja tego modelu z K.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  18. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Może i dobrze, zje trochę mniej prądu, a ja w sumie nie zamierzam szukać kosmitów, czy robić innych cudów ;)
     
  19. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    640
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +193 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    :) na to akurat specjalnie nie licz. W tym sprzęcie będzie się zachowywał tak jak wersja K. Różnice zaczynają się pojawiać jak zaczynasz go podkręcać. W działaniu standardowym spec. jest taka sama a i testy nie wykazują jakichś specjalnych różnic. W każdym razie na pewno się sprawdzi :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  20. mario709
    Offline

    mario709 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    4 Marzec 2015
    Wiadomości:
    45
    Local Time:
    08:13
    Oceny:
    +20 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x51 100 GbE

Poleć tę stronę