Mam zainstalowanego w kontenerze LXC na QNAP, Debian Buster 18. Chciałbym używać w tym Debianie dźwięku, niezależnie od HDMI. HDMI wykorzystuję do podłączenia TV.
W tym celu podłączyłem do portu USB, moduł audio. No-name ale pracuje poprawnie z Linuxem na moim desktopie.
Po podłączeniu do NAS, zarówno sam NAS jak i Debian w kontenerze prawidłowo rozpoznają urządzenie:
Jednak ani ALSA ani tym bardziej PulseAudio nie widzi tej karty:
Z GUI Debiana korzystam bardzo rzadko. A jeżeli już to poprzez VNC. Jednak próba uruchomienia z GUI PulseAudio, kończy się zwisem aplikacji.
W ustawieniach kontenera mam ustawioną możliwość korzystania z tego urządzenia USB podłączonego do NAS przez kontener.
Co więc można zrobić aby możliwe było użycie USB audio przez kontener LXC z Debianem?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.3.1421
Model serwera: QNAP TS-453A
W tym celu podłączyłem do portu USB, moduł audio. No-name ale pracuje poprawnie z Linuxem na moim desktopie.
Po podłączeniu do NAS, zarówno sam NAS jak i Debian w kontenerze prawidłowo rozpoznają urządzenie:
root@Debian:~# cat /proc/asound/cards
0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
HDA Intel PCH at 0x81810000 irq 130
1 [Device ]: USB-Audio - USB Audio Device
GeneralPlus USB Audio Device at usb-0000:00:14.0-1, full speed
Jednak ani ALSA ani tym bardziej PulseAudio nie widzi tej karty:
root@Debian:~# aplay -L
null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
jack
JACK Audio Connection Kit
pulse
PulseAudio Sound Server
Z GUI Debiana korzystam bardzo rzadko. A jeżeli już to poprzez VNC. Jednak próba uruchomienia z GUI PulseAudio, kończy się zwisem aplikacji.
W ustawieniach kontenera mam ustawioną możliwość korzystania z tego urządzenia USB podłączonego do NAS przez kontener.
Co więc można zrobić aby możliwe było użycie USB audio przez kontener LXC z Debianem?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.3.1421
Model serwera: QNAP TS-453A