Rozwiązany Uwaliłem RAID5

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika whitemax, 1 Maj 2014.

Ładowanie...
  1. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Skończył, system nie zamontował. Ale wygląda to ciągle tak samo. Pierwszy wolny, 3 działają, połowa zajęte. system plików nieznany. Spróbuję teraz wywalić ten nowy dysk, podłączę stary i dodam pierwszy :)
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    PS. Jak wyłączyć wszystkie usługi, albo raczej system awaryjny włączyć, bo mi się coś zdaje że system tu coś miesza.
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kod (Bash):
    1. /etc/init.d/services.sh stop
     
  3. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    No to złożyłem jeszcze raz bez pierwszego dysku i dodałem go. Pewnie już nic z tego nie będzie.

    Najśmieszniejsze jest to, że na moim backupie nie ma filmów. Tzn są, ale straciłem folder, czyli mam teraz śmietnik avi, śmietnik mkv etc :)
    chyba odpalę jeszcze jakiś inny skaner, ale pewnie dupa... :)
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    PS. A tutaj już widzę wszyscy na nogach :)
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014 ---
    PPS Tak jest chyba gorzej. To znaczy to co było na początku. Pierwszy dysk oznaczony jako wolny. 2, 3, 4 dane, ale nieaktywny. To się chyba poddaje i formatuję dziada. Chyba że faktycznie tutaj poszukam filmów z r-studio, ale tym bardziej wątpię ;)
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dzisiaj dopadło wszystkich wolne :) Może to i lepiej, że postawisz wszystko na nowo - w końcu nowy sprzęt. :Dumny:
     
  5. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Moja żona o dziwo się ucieszyła. Stwierdziła że możemy zacząć od nowa i to samo chce zrobić w mieszkaniu z moimi kabelkami :O
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    Kod (Text):
    1.  mdadm --detail /dev/md0
    2. /dev/md0:
    3.         Version : 1.0
    4.   Creation Time : Thu May  1 11:57:47 2014
    5.      Raid Level : raid5
    6.      Array Size : 2925579264 (2790.05 GiB 2995.79 GB)
    7.   Used Dev Size : 975193088 (930.02 GiB 998.60 GB)
    8.    Raid Devices : 4
    9.   Total Devices : 4
    10.     Persistence : Superblock is persistent
    11.  
    12.   Intent Bitmap : Internal
    13.  
    14.     Update Time : Thu May  1 12:59:26 2014
    15.           State : active, degraded, recovering
    16. Active Devices : 3
    17. Working Devices : 4
    18. Failed Devices : 0
    19.   Spare Devices : 1
    20.  
    21.          Layout : left-symmetric
    22.      Chunk Size : 512K
    23.  
    24. Rebuild Status : 37% complete
    25.  
    26.            Name : 0
    27.            UUID : 0f6aa6ee:f1f23e90:54243083:a5ec9c2b
    28.          Events : 721
    29.  
    30.     Number   Major   Minor   RaidDevice State
    31.        4       8        3        0      spare rebuilding   /dev/sda3
    32.        1       8       19        1      active sync   /dev/sdb3
    33.        2       8       35        2      active sync   /dev/sdc3
    34.        3       8       51        3      active sync   /dev/sdd3
    35.  
    Jak się raid przebudowuje, to w sumie już chyba można by go podmontować i pliki powinny być widoczne?
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  6. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zobaczymy co z tego będzie :)
     
  7. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Kod (Text):
    1. [~] # mount /dev/md0 /share/MD0_DATA -t ext4
    2. mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/md0,
    3.        missing codepage or other error
    4.        In some cases useful info is found in syslog - try
    5.        dmesg | tail  or so
    6.  
    Czyli dupa zbita. Formatujemy? ;)
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    Kod (Text):
    1.  
    2. [~] # dmesg | tail
    3. [13559.767764] md: Recovering done: md0, degraded=1
    4. [13560.271092] RAID conf printout:
    5. [13560.271101]  --- level:5 rd:4 wd:4
    6. [13560.271107]  disk 0, o:1, dev:sda3
    7. [13560.271113]  disk 1, o:1, dev:sdb3
    8. [13560.271118]  disk 2, o:1, dev:sdc3
    9. [13560.271123]  disk 3, o:1, dev:sdd3
    10. [22295.915938] EXT4-fs (md0): bad geometry: block count 731395200 exceeds size o                                             f device (731394816 blocks)
    11. [22352.669284] EXT3-fs (md0): error: couldn't mount because of unsupported optio                                             nal features (240)
    12. [22471.955780] EXT4-fs (md0): bad geometry: block count 731395200 exceeds size o                                             f device (731394816 blocks)
    13.  
     
  8. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak to jest jak się przerywa proces odbudowy RAID :) hehehe. Tak format. Wykasuj partycje z PC.
     
  9. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Jak je wkładam do PC, to one i tak są czyste. Nie ma partycji. Jak najlepiej tego raida uwalić?
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    A nie, tylko pierwszy był czysty ;)
     
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  11. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Formatuje nowy wolumen i widzę że pracują tylko 3 dyski 1-3. Czy ma 4 nie powinny być sumy kontrolne czy tam coś? ;)
     
  12. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wykasuj pierwsze 5 MB dysku i po sprawie ;)
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wykrywa dysku czy jak?
    Zrób tą metodą: Aktualizacja firmware TS-410 z 3.5/8? do 4.0.7 - nie widać urządzenia w sieci
    --- Połączono posty, 1 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 1 Maj 2014 ---
    Tylko, że w Twoim przypadku konfiguruj dyski :)
     
  14. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Jakoś sam się odnalazł. Zaczął synchronizację i chyba jest OK. Miałem gości, zaraz skończę konfigurację i potestuję prędkość. Dostałem ze sklepu 7 portowy switch netgeara, który podobno obsługuje agregację portów. Jak nie będzie działał to mogę go oddać. Ale najpierw test samych dysków może ;)
    --- Połączono posty, 2 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 2 Maj 2014 ---
    real 0m11.394s, czyli 2048/11 = 186 MB/s
    Chyba nie jest źle co? Zrobię jakiś przydzial sieciowy i coś nawrzucam, to się potestuje sieć ;)
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 553
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 462 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nice :D Very nice! B-)

    Port Trunking

    Napisz później recenzje/spostrzeżenia po zmianie sprzętu w dziale: Kącik użytkownika: Recenzje, opinie, komentarze...
     
  16. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE

    która to już w tym wątku? przypominam że jest coś takiego jak netykieta !!!
     
  17. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    To ja pozmieniam może wszystkie d*** na kijek ;)Albo włączcie prosto auto cenzurę na forum. Jak człowiek jest chamem, to go ciężko wychować :)