Rozwiązany Virtualization Station Debian 9 - (Domoticz) połącznie SSH

Dyskusja w 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' rozpoczęta przez użytkownika Rafik89, 1 Styczeń 2018.

Ładowanie...
  1. Rafik89
    Offline

    Rafik89 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bretten
    Local Time:
    14:25
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Witam serdecznie,
    to mój pierwszy post na forum, szukałem w googlach już czegoś na temat połączenia się z wirtualną maszyną poprzez SSH, lecz nie udało mi się takich informacji znaleźć.
    Otóż na moim QNAP mam zainstalowanego Debiana 9, chcę go wykorzystać jako centrum dowodzenia dla Domoticz-a. Połączenie z VS przez HTTP i HTTPS działa jak najbardziej. Moim celem jednaj nie jest okienkowe połączenie z wirtualną maszyną, lecz dla mnie ważne było by połączenie SSH + serwer WWW na innym porcie np. 8090 gdzie możliwy był by dostęp do interfejsu domoticza.
    W jaki sposób przekierować porty z maszyny wirtualnej dla QNAP tak aby można było z dowolnego komputera z sieci połączyć się z serwerm wirtualnym?

    Czy muszę do tego wykorzystać drugi fizyczny interfejs sieciowy dostępny w QNAP aby serwer wirtualny miał jeden fizyczny adres IP czy podzie to na jednej karcie fizycznej z przekierowaniem portów?

    Pozdrawiam i liczę na wskazówki.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0427 2017/12/23
    Model serwera: QNAP TS-251A
    --- Połączono posty, 1 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 1 Styczeń 2018 ---
    Udało mi się połączyć z serwerem wirtualnym z komputera.

    Podłączyłem drugi port LAN do routera. Ustawiełem przełącznik wirtualny na ten port, wcześniej miał adres IP 192.168.1.100 lecz po podpięciu mu się zmieniło na 192.168.1.151.
    Screenshot.

    Zaś w moim routerze widnieje już pod innym adresem IP 192.168.1.142
    screencapture-192-168-1-1-index-htm-1514815393512.

    Czy możliwe jest przypisanie na stałe tego adresu IP 192.168.1.100 tak aby pod takim znajdować serwer wirtualny?
    Screenshot (2).
    Screenshot (1).

    PS. Nie mogę edytować posta, z chęcią bym go zmienił aby nie pisać posta pod postem.

    Pozdrawiam.
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 728
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:25
    Oceny:
    +1 081 / 29 / -12
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    trzeba przyznac na routerze dzierżawę dla adresu MAC karty sieciowej z Debianem - jeśli masz domyślnie ustawiony przełącznik w QNAPie. to Debian dostanie adres IP z routera i wtedy połączysz się do niego za pomocą SSHa na porcie 22 i do portu WWW na 80 (czy na tym co tam sobie ustawiłes).

    upload_2018-1-1_15-41-21.

    upload_2018-1-1_15-43-57.
    --- Połączono posty, 1 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 1 Styczeń 2018 ---
    pomijam ze miłoby było zrestartowac Debiana po zmianie albo przynajmniej przeładować usługi sieciowe tego systemu
     
  3. Rafik89
    Offline

    Rafik89 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bretten
    Local Time:
    14:25
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Dzięki za prawidłową wskazówkę, teraz wszystko gra i chuczy.
    Screenshot (5).
    Screenshot (4).

    Pierwsza karta sieciowa idzie tak jak była wcześniej zaplanowana. Drugi interfejs fizyczna jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla maszyny wirtualnej, wystarczy teraz tylko porty przekierować w routerze i gra!

    Dzięki wielkie!
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. lolo
    Offline

    lolo Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Marzec 2017
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:25
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Możesz napisać czy/jak działa Ci Domoticz na wirtualce? Nie jest czasem zbyt wolno, chodzi mi o opóźnienia akcja-reakcja?
     
  5. Rafik89
    Offline

    Rafik89 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bretten
    Local Time:
    14:25
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Kod (Text):
    1. Pinging 192.168.1.250 with 32 bytes of data:
    2. Reply from 192.168.1.250: bytes=32 time<1ms TTL=64
    3. Reply from 192.168.1.250: bytes=32 time<1ms TTL=64
    4. Reply from 192.168.1.250: bytes=32 time<1ms TTL=64
    5. Reply from 192.168.1.250: bytes=32 time<1ms TTL=64
    6.  
    7. Ping statistics for 192.168.1.250:
    8.     Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    9. Approximate round trip times in milli-seconds:
    10.     Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms
    Dostep do domoticza w sieci lokalnej jest natyczmiastowy, mam dla niego 2 rdzenie i 2GB ram mojego QNAP zarezerwowane.
    W praktyce jeszcze nie sprawdzałem jak bedzie sie to sprawowoac z peryferiami, zaczynam dopiero z nim przygode. Czekam na interfejs WiFi ESP abym mógl coś w sieci zmajstrować. Wtedy bede mogl powiedziec jak ma sie opuźnienie.
    Chyba, ze wyskrobie jakis json ale nie itak nie mam elementów wykonawczyc teraz.
     
  6. SaarSatariel
    Online

    SaarSatariel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Maj 2017
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    14:25
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    #Rafik89, poległem na instalacji gruba, podpowiedz jak zrobiłeś virtualkę debiana.
    Wszystko ładnie pięknie, po całym procesie instalacji, reset i stoi na próbie zbootowania.
    /dev/vda1 Booting from Hard Disk
     
  7. Rafik89
    Offline

    Rafik89 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    24 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bretten
    Local Time:
    14:25
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    W pierwszej kolejności sprawdź czy masz tak jak ja ustawione intefejsy (pierwsze proby instaslacji wersji x64 tez również mi sie po instalacji gruba wywalały), zmieniłem na SCSI i kolejna instalacja przebiegła bez problemów.
    Screenshot.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.