Help Virtualization Station - niemożność odpalenia virtualki z Win 10 po próbie zmiany trybu pamięci z SATA na virtio ...

plpiters

Passing Basics
Beginner
Jan 16, 2016
17
4
3
51
QNAP
TS-x53
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
od dłuższego czasu wirtualka Windows 10 działała sobie z serwerem SQL, niestety każda aktualizacja, którą trzeba zrobić na wirtualce to "droga przez mękę" - chciałem "poprawić" i niestety padło. Miałem kontroler dysku ustawiony w wirtualce na SATA - podobno na virtio powinno szybciej działać - więc zmieniłem i kabum ... nie startuje - bluescreen z błędem: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
Czytałem przypięty manual Silasa "Jak zmienić kontroler dysku z IDE/SATA na VirtIO w maszynie wirtualnej z Windows?" - niestety nie mogę stracić danych, które są na tej wirtualce - jak to zrobić najlepiej i najbezpieczniej? W katalogu wirtualki mam obraz win10x32.img oraz plik win10x32.1588718100 (zapewne tam są wszystkie dane) - czy jest jakaś możliwość odtworzenia ich bez uruchomienia wirtualki?
Może jest prosty sposób uruchomienia ponownie całej wirtualki? Podpowiedźcie proszę - szukałem, niestety podobnego tematu nie znalazłem (a boję się tworzyć nowej i jakoś łączyć z istniejącymi danymi)

You must log in or register to view this reply.

Users search this thread by keywords

1. BACKUP