Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

plpiters

Passing Basics
Beginner
16 Styczeń 2016
17
4
3
QNAP
TS-x53
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
od dłuższego czasu wirtualka Windows 10 działała sobie z serwerem SQL, niestety każda aktualizacja, którą trzeba zrobić na wirtualce to "droga przez mękę" - chciałem "poprawić" i niestety padło. Miałem kontroler dysku ustawiony w wirtualce na SATA - podobno na virtio powinno szybciej działać - więc zmieniłem i kabum ... nie startuje - bluescreen z błędem: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
Czytałem przypięty manual Silasa "Jak zmienić kontroler dysku z IDE/SATA na VirtIO w maszynie wirtualnej z Windows?" - niestety nie mogę stracić danych, które są na tej wirtualce - jak to zrobić najlepiej i najbezpieczniej? W katalogu wirtualki mam obraz win10x32.img oraz plik win10x32.1588718100 (zapewne tam są wszystkie dane) - czy jest jakaś możliwość odtworzenia ich bez uruchomienia wirtualki?
Może jest prosty sposób uruchomienia ponownie całej wirtualki? Podpowiedźcie proszę - szukałem, niestety podobnego tematu nie znalazłem (a boję się tworzyć nowej i jakoś łączyć z istniejącymi danymi)

Rozwiązanie
udało się mi wystartować wirtualkę!!! Windows w trybie serwisowym i miałem dostęp do danych - zrobiłem dobry backup baz, teraz mogę się "bawić"
W trybie serwisowym dodałem bcdedit /set {current} safeboot minimal wg instrukcji, zainstalowałem nawet qnap guest tool, stop maszyny, zmiana kontrolera na virtio .. i dxxx nie startuje
zmieniłem na SATA -> działa - wystartował w awaryjnym, usunąłem bcdedit /deletevalue {current} safeboot następnie restart i wystartował w ttrybie normalnym (z SATA)
niestety nie wychodzi mi przełączenie na virtio - może w trybie normalnym dodanie bcedit coś zmieni? tego jeszcze nie sprawdzałem
Pytanie - dołożyłem dysk 1tb m.2 - jak najlepiej przyśpieszyć działanie wirtualki? dodać jako cache całości czy może...
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. forum
  2. BACKUP