Kawa i herbata Virtualization Station z QvPC dla TS-x70

Dyskusja w 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' rozpoczęta przez użytkownika pawurb1978, 5 Grudzień 2014.

Ładowanie...
  1. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    • Ciastko Ciastko x 1
    • Ciasto Ciasto x 1
  2. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    12:20
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Powiedz, co mam przetestowac to przetestuje.
    BTW: dzieki za opisanie opcji, ktora zienia wielkosc RAM karty graficznej :) - nice, szkoda, ze nie ma takich informacji w samej dokumentacji VS.

    Tylko jest jedno ale - mam i7 3770K, ktory nie ma "VT-d" .... , mam gdzies jeszcze pare i5 zdajesie jakis S (ktora chyba ma ten feature), ale nie za bardzo chce mi sie podmieniac procka :| - cala rodzina w domu + gosc, nie mam warunkow.
     
  3. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    13:20
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Sama wymiana procka jak widać i tak by nie wystarczyła. Jak się zdecydujesz to czeka Cie trochę pracy z kernelem.
     
  4. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    @Paweł Tołoczko@Paweł Tołoczko
    Dzięki za odzew. Niestety nic nie przetestujemy już więcej bo Intel VT-d nie jest wkompilowane w jajo qnapa. Moze w kolejnych wersjach QTS będzie można wyprosić ta opcje. Bo w sumie sprzedają chyba modele z i5 i i7, wiec czemu nie wykorzystać ich możliwości w pełni.
    QVM jest nowa funkcja w tych modelach, wiec zapewne będą ja udoskonalać w następnych wydaniach. Bo na chwile obecna jest to bardziej wersja pokazowa a nie użytkowa, zwłaszcza ze idzie po HDMI, wiec fajnie byłoby aby nie tylko dali możliwość uruchomienia maszyny na telewizorni a jeszcze umożliwili z niej normalnie korzystać.

    Dokumentacja do KVM jest i tam to opisują. Myślę ze w VS przydałby się sam suwak z określeniem ilości pamięci dla GPU maszyny wraz z możliwością wyboru trybu passthrough dla modeli bardziej wypasionych (dla mnie napewno byłby to impuls do rozgrzebania wnętrzności wg twojego opisu ).
     
  5. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    12:20
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    to chyba w rackach, bo w desktopach nie widzialem, najmocniejszy to i3 ...
    napisz do help-desk o request .. moze posluchaja.
     
  6. Tomin
    Offline

    Tomin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Marzec 2010
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    12:20
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Poradzie proszę początkującemu. Gdzie aktywuje i konfiguruje sie ten QvPC?
    Czy trzeba go jakość wgrywać ręcznie czy "przyszedł" z wersja firmware 4.1.2?
     
  7. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W samym VM masz opcje QVM i wybierasz maszyny które mają być w ten sposób dostępne.


    Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
     
  8. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    13:20
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    No wreszcie po wczorajszych aktualizacjach HDStation i VM rozpoczęły poprawnie pracować. Pierwsze testy pokazują że QVM nie zawiesza HDS, nie gubi dźwięku etc... Zobaczymy co dalej. Jest za to innya przypadłość w samym VM. Mianowicie nagle VM przestał działac z dodatkowymi interfejsami sieciowymi. Pomimo że sa widoczne i można je skonfigurować podczas odpalania maszyny wirtualne dostaje komunikat, że wybrany interf. jest niedostępny. Czy ktoś z szacownych posiadaczy x70 może zerknąć jak to wygląda u niego ?
     

    Załączone pliki:

    • VM_1.
      VM_1.jpg
      Rozmiar pliku:
      56,9 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      560e8ed22608aa0ee7b20279d74a1e75
  9. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    12:20
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Dzis (pozniej) zainstaluje 2 maszyne i zobacze jak to smiga. Poki co zauwazylem ze zadeklarowene 2GB RAM w praktyce sa przekraczane do 2.5GB RAM dla wirtualnej maszyny. Sama maszyna pokazuje 2GB RAM. Wczesniej tak nie bylo.
    20150327095303.
    --- Połączono posty, 27 Marzec 2015, Data oryginalnego postu: 27 Marzec 2015 ---
    o nawet teraz do 3.1 :p
     
  10. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie. Pawle ten fjuczer już jest od poprzedniej wersji. Pokazuje całość pamięci w systemie a na tym pasku masz taka mała kreskę zieloną która oddziela pamięć używaną przez VM

    U mnie wszystkie interfejsy są dostępne i działają jak poprzednio. Może pozamieniały ci się miejscami i są niedostępne jako kolejne dedykowane. Wywal je z maszyn i VS i na nowo poprzydzielaj.


    Wysłane przez Tapatalk
     
  11. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    12:20
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    mariuszsal: dzieki - powiedzmy, ze ostatnir 2 M-ce nie bylem w stanie diagnozowac tego :p.
     
  12. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Domyslam się :)
    przynajmniej jakieś zmiany zauważyłeś po przeskoku o dwie wersje.


    Wysłane przez Tapatalk
     
  13. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    12:20
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    OT: tak - UPS sam sie wypina ... znaczy sie log mowi ze zostal odlaczony, choc fizycznie dziala -help desk chwilowo nie rozumie mojego wywodu z krokami, ktore zrobilem by je przywrocic :p .. bo zalaczylem zdjecie z logu - ze sie odpial, i jak prawidlowo jest widziany ... eh ...
     
  14. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mam to samo od samego początku z Qnapem :) już nawet nie zwracam na to uwagi. Najważniejsze ze działa a ze nie ma go w info na pasku to jego problem :)


    Wysłane przez Tapatalk