Scenariusz
Podczas korzystania z aplikacji HybridMount na urządzeniu QTS lub QuTS hero w celu połączenia się z udziałem NFS hostowanym na urządzeniu QuTS MEGA nie można nawiązać połączenia.
Aplikacja HybridMount jest zgodna wyłącznie z protokołem NFS w wersji 3 (NFSv3), natomiast system QuTS MEGA obsługuje protokół NFS w wersji 4.1 (NFSv4.1) i nowszych. Wersje te wykorzystują różne protokoły, które nie są ze sobą kompatybilne. W rezultacie aplikacja HybridMount nie może nawiązać połączenia z udziałami NFS hostowanymi na urządzeniu QuTS MEGA.
Obejście problemu
Obecnie nie ma obsługiwanego sposobu połączenia aplikacji HybridMount z udziałem NFS hostowanym na urządzeniu QuTS MEGA. Jeśli wymagany jest dostęp przez NFS, należy rozważyć jedną z następujących alternatyw:
- Użyj klienta Linux, aby zamontować udział NFSv4.1 bezpośrednio z urządzenia QuTS MEGA.
- Zamiast protokołu NFS użyj protokołu SMB lub protokołu zgodnego z S3 podczas montowania pamięci zdalnej za pomocą aplikacji HybridMount.
W celu uzyskania dalszej pomocy technicznej lub rekomendacji dotyczących protokołów przejdź do strony Obsługa klienta QNAP.