- 16 Styczeń 2018
- 1 349
- 2
- 505
- 113
- 38
- QNAP
- TVS-h1288X
- Ethernet
- 10 GbE
Dziś to dopiero zauważyłem. Mi się Hero podoba - ale jestem jednym z nielicznych na forum, którzy go używają. Kompresja i deduplikacja to mistrzostwo. Cotygodniowy scrub? Extra. Moim zdaniem świetna ochrona systemu plików - wiedzą w co idą i raczej taka będzie przyszłość. Ale W ZFS potrzeba sporo ramu - bez tego ani rusz.
Ale skoro używasz deduplikacji to pamięć raczej ECC tak?
Oczywiście że można używać zwykłych pamięci, z pamięciami ECC chodzi o bezpieczeństwo, te pamięci sprawdzają i wychwytują błędy transmisji po prostu jak coś się spieprzy to zwykłe nie wychwycą błędu. Przy danych wrażliwych to podstawa bo może się okazać że taką bazę lub jej archiwum w firmie szlag trafił i straciliśmy dane z całego roku lub kilku lat, to jest nie do przeliczenia na kasę po prostu zaczynasz od nowa pytanie czy Cię na to stać. Oczywiście do domu możesz se wsadzić zwykłe pamięci jak Ci chuj strzeli kilka zdjęć jakieś dane na których Ci nie zależy to przecież nic się nie stanie nie będziesz przecież tracił kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy dziennie za przestój pracy firmy no nie?
Nie wiem, bo nie tracę kilkadziesiąt tysięcy dziennie z powodu potencjalnej awarii pamięci ram - ale mocno CIę niesie z tymi wartościami. Jak ram się sypie, to system jest wtedy niestabilny. Poza tym - raz na rok można zrobić test pamięci i wszystko jasne. Ja w ciągu 20 lat nie trafiłem w żadnym moim sprzęcie felernej pamięci.