Witam wszystkich.Temat ogólny jeszcze nie opisywany a na pewno ciekawy.Miele widziane komentarze i opinie (na podstawie własnych doświadczeń.Zamierzam kupic kamerke do qnap ts 109 II pro.najlepiej bezprzewpdową ,monitorującą np: pokój (z mozliwościa uruchomienia podczas wykrycia ruch :u i wysylającą obraz na email.Czy to jest wogule mozliwe?Dzieki za wszelkie info pozdrawiam wszystkich 
Witam ponownie.Tak jak pisałem powyżej zamierzam kupić kamerke do qnapa lub poprostu do kompa.Bede wdzięczny za fachowe doradztwo.Macie jakieś swoje typy.A co mozecie powiedzieć o tych modelach.1) creative cam optia AF 2) CREATIVE LIVE! CAM VIDEO IM PRO. 3)Microsoft VX-7000 LifeCam. Z gory wielkie dzieki za opinie
- 2 Październik 2008
- 130
- 4
- 0
- QNAP
- TS-109/209 Pro II
- Ethernet
- 100 Mbps
Poz.
0
hej - nikt nic nie pisze bo pewnie nikt z podczytujących nie ma kamerki choć chciałby 
przykład choćby w tym wątku - pytanie o konkretną kamerkę, dużo odsłon i bez odzewu
nie wiem czy nie zrobiłeś błędu - na liście kompatybilności nie ma tej kamerki - jak nie ma na liście to ja bym sprawdzał najpierw czy chipset kamerki jest taki jak na tych z listy kompatybilności - ewentualnie czekałbym na opinię kogoś komu się udało kamerkę spoza listy zainstalować
pozdrawiam, c.
przykład choćby w tym wątku - pytanie o konkretną kamerkę, dużo odsłon i bez odzewu
nie wiem czy nie zrobiłeś błędu - na liście kompatybilności nie ma tej kamerki - jak nie ma na liście to ja bym sprawdzał najpierw czy chipset kamerki jest taki jak na tych z listy kompatybilności - ewentualnie czekałbym na opinię kogoś komu się udało kamerkę spoza listy zainstalować
pozdrawiam, c.
Dziekuje za odzew.Nie bardzo wiem odnosnie listy kompatybilnosci,jezeli chodzi o liste dostepnych sterownikow w qnapie to mysle ze to tylko kwestia sterownikow,i tu pojawia sie problem.Jedyna strone jaka znalazłem ze sterownikami a własciwie lista ktora informuje ze sa stery pod linux do tej kamerki,miesci sie tu: http://linux-uvc.berlios.de/ aczkolwiek nie moge z niej ich pobrac to po pierwsze a po drugie nie wiem jaka dystrybucja linuxa jest w qunapie ( WIEM TYLKO ZE TO SPECJALNA WERSJA POD QNAP)I JAK EWENTUALNIE ZAINSTALOWAĆ JE W QNAPIE.Moze ktos wie gdzie moge znalesc sterowniki i jak je zainstalować.Podejrzewam ze bez nowej kamerki sie nie obejdzie a szkoda bo ta kamerka jest calkiem calkiem.Pozdrawiam wszyskich.
- 2 Październik 2008
- 130
- 4
- 0
- QNAP
- TS-109/209 Pro II
- Ethernet
- 100 Mbps
Poz.
0
daniel300 napisał:Nie bardzo wiem odnosnie listy kompatybilnosci
lista kompatybilności na stronach qnap
jak kamera jest na tej liście to znaczy że będzie działać - jeśli kamerki na tej liście nie ma to ja bym takiej nie kupował - chyba że znalazłbym na forum gotowe rozwiązanie od kogoś kto ma uruchomioną kamerkę spoza listy
Na berlios zerknąłem - tam są stery do jakiejś kamerki podłączanej przez usb?? wydawało mi się że rozmowa tyczy kamerek IP - tj. podłączanych do sieci za pomocą kabelka rj-45 ewentualnie bezprzewodowo
Na qnapie jest linuks ale nie na x86
- czyli żeby zainstalować cokolwiek (o ile nie ma gotowej paczki - binarek) trzeba samodzielnie skompilować źródła - a to nie jest prosta sprawa (przynajmniej dla mnie) - potrzebne są poza źródłami narzędzia do kompilacji - po zainstalowaniu środowiska/crosscompilera okaże się że trzeba instalować jakieś niestandardowe (dla qnapa) biblioteki etc.
Kamera IP sama zajmuje się kompresją obrazu i po kabelku przesyłany jest jedynie obraz wynikowy - nie wiem czy na qnapach realne jest uruchomienie kamery na usb (całą robotę z obróbką/ kompresją obrazu musiałby robić qnap)
pozdrawiam, c.
Dziękuje za wyczerpująca odpowiedz.kamerke kupiłem z myślą o kompie nie myslałem o kupnie kamerki Ip,myslałem ze zwykła kamerke na usb takze mozna podłączyć do qnapa bez problemu Jezeli zdecyduje sie na kupno kamerki pod qnapa napewno najpierw sprawdze liste w qunapie.Jeszcze raz dzieki za odpowiedz pozdrawiamc
- 2 Październik 2008
- 130
- 4
- 0
- QNAP
- TS-109/209 Pro II
- Ethernet
- 100 Mbps
Poz.
0