- 6 Luty 2011
- 1 954
- 246
- 133
- 37
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
Zastanawiam się nad czymś nowym. W sumie uparłem się stworzyć coś swojego opartego na TrueNas, myśląc ze to będzie najlepsze rozwiązanie dla mnie. Moje założenia to:
2 dyski SSD które będą w raid1, na nich byłby system operacyjny a reszta tzn. 6 dysków HDD to storage. Do tego chciałem jeszcze m2 dla cache. Chociaż w TrueNas najważniejsze są pamięci ram i tutaj chciałem zakupić 32GB.
Plan aby Plex miał transkodowanie i żadnych problemów z wydajnością, cała reszta z automatu dostanie dużą wydajność za pomocą i5 12600k (doczytałem ze ten procesor z powodzeniem odtwarza wiele trankodowań z Plexa).
Plan zakupów już stworzyłem aż tu nagle reklamy facebooka strzeliły mi w twarz i pokazały model TS-h686 no i zonk, bo Qnap tak mi się podoba jeśli chodzi o samą specyfikację że zacząłem sie zastanawiać co lepsze dla mnie. Swoje własne, czy od Qnapa. Argument jaki wygrał to ilość zużytego prądu wersus moja zabawka która będzie jak na NAS OverKilerem (w moim odczuciu).
Z uwagi na to że nie miałem styczności z QuTSHero a widzę że jest na ZTS mam kilka pytań:
1. Określ co chcesz kupić ?
Inne pytania to czy q QHero da się:
- zmienić konto główne admin na inne? Czy nadal jest to tak spaprane jak w obecnym Qnapie?
- czy system operacyjny ma harmonogram zadań?
- czy da sie na wzór S zrobić w prosty sposób reverse proxy?
No i czy myślicie ze taka maszyna dla Plexa da radę?
2 dyski SSD które będą w raid1, na nich byłby system operacyjny a reszta tzn. 6 dysków HDD to storage. Do tego chciałem jeszcze m2 dla cache. Chociaż w TrueNas najważniejsze są pamięci ram i tutaj chciałem zakupić 32GB.
Plan aby Plex miał transkodowanie i żadnych problemów z wydajnością, cała reszta z automatu dostanie dużą wydajność za pomocą i5 12600k (doczytałem ze ten procesor z powodzeniem odtwarza wiele trankodowań z Plexa).
Plan zakupów już stworzyłem aż tu nagle reklamy facebooka strzeliły mi w twarz i pokazały model TS-h686 no i zonk, bo Qnap tak mi się podoba jeśli chodzi o samą specyfikację że zacząłem sie zastanawiać co lepsze dla mnie. Swoje własne, czy od Qnapa. Argument jaki wygrał to ilość zużytego prądu wersus moja zabawka która będzie jak na NAS OverKilerem (w moim odczuciu).
Z uwagi na to że nie miałem styczności z QuTSHero a widzę że jest na ZTS mam kilka pytań:
1. Określ co chcesz kupić ?
- Czy da się w Qnapie w Hero system operacyjny postawić tylko na SSD a całą resztę gdzie indziej? System operacyjny chciałbym mieć w raid 1 jak by coś poszło nie tak. Skąd ten pomysł, a no stąd że po obejrzeniu jak działa TrueNas, ktoś podał to jako rozwiązanie optymalne/najlepsze. 2xM2 na Cache. HDD x4 16 TB.
- 32 GB RAM ECC
- Dodatkowo karta graficzna jeśli chodzi o Qnapa wydaje mi się wskazana, jeśli tak to podpowiedzcie która? Jest tam kilka modelów podanych na stronie:
ASUS | GTX1650-O4G-LP-BRK | HD Station / Virtualization Station | 1 Likes | ||
ZOTAC | GAMING GeForce GTX 1650 ZT-T16500H-10L | HD Station / Linux Station / Hardware Transcoding / Container Station / Virtualization Station | 1 Likes | ||
ZOTAC | GeForce® GT 1030 Low Profile | HD Station / Linux Station / Container Station / Virtualization Station | 11 Likes | ||
GIGABYTE | GV-N1050TOC-4GL | HD Station / Linux Station / Hardware Transcoding / Container Station / Virtualization Station | 4 Likes | ||
GIGABYTE | GV-N1030D5-2GL Low Profile | HD Station / Linux Station / Container Station / Virtualization Station |
Inne pytania to czy q QHero da się:
- zmienić konto główne admin na inne? Czy nadal jest to tak spaprane jak w obecnym Qnapie?
- czy system operacyjny ma harmonogram zadań?
- czy da sie na wzór S zrobić w prosty sposób reverse proxy?
No i czy myślicie ze taka maszyna dla Plexa da radę?