LuKe9j

Passing Basics
Beginner
27 Styczeń 2016
12
1
35
Odznaki
11
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Witam wszystkich,

poszukuję pomocy w kilku kwestiach. W moim biurze używamy urządzenia QNAP TS-251, do którego w sieci lokalnej podłączone jest kilka komputerów do codziennej pracy. Potrzebujemy robić raz w tygodniu backup danych na dysk fizyczny znajdujący się poza biurem. Chciałem do tego wykorzystać kolejny serwer QNAP i funkcję zdalnej replikacji NAS to NAS. W biurze korzystamy z sieci i routera Orange, w miejscu gdzie byłby drugi serwer byłaby to sieć i router UPC. Kilka pytań:

1) czy zdalna replikacja NAS to NAS będzie poprawnie działać na różnych modelach serwera? Chciałem kupić coś najbardziej podstawowego i tańszego np. TS-128A lub TS-231P - lub czy polecalibyście coś innego?
2) czy usługodawcy internetu (UPC/Orange) w jakikolwiek sposób mogą uniemożliwić otwarcie potrzebnych portów czy po prostu uniemożliwią działanie zdalnej replikacji?
3) w jaki sposób zabezpieczone są synchronizowane dane? i czy jest jakiś bezpieczniejszy sposób na taką archiwizację, której potrzebuje?
4) czy jest możliwość, żeby serwer, który będzie poza biurem był normalnie wyłączony, a włączać go tylko dla archiwizacji np. poprzez funkcję wake on lan?
5) czy są jakieś inne rzeczy na które powinienem zwrócić uwagę przy kupnie drugiego urządzenia i przy całym "przedsięwzięciu"?

Wiem, że pytania pewnie banalne, ale jestem w pracy "pseudo-informatykiem", a to są rzeczy, na których już za bardzo się nie znam i potrzebuje Waszej rady, bo nie znalazłem na tym forum wszystkich informacji.

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.0 Build 20160101
Model serwera: QNAP TS-251

Witaj,

Zacznij od QNAP Hybrid Backup Sync. W prawym górnym roku jest samouczek.

Ad'1 Tak
Ad'2 Nie powinni
Ad'3 Możesz włączyć szyfrownaie SSL podczas backupu i się zabezpieczyć.
Ad'4 A skąd chcesz tego WOLa wykonać? Ze zdalnej lokalizacji?
Ad'5 Może warto pomyśleć o połączeniu VPN pomiędzy dwoma lokalizacjami na czas backupu.

Sporo rzeczy do zrobienia dla kogoś kto nie zajmuje się tym na codzień trochę będziesz musiał posiedzieć.

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
Dzięki za odpowiedź.
Co do pkt nr 4, znalazlem cos takiego jak harmonogram zasilania włącz/wyłącz serwer wiec to powinno chyba wystarczyć.
Co do pkt nr 5, uwazasz ze polaczenie vpn jest bezpeczniejsze/lepsze dla tego typu operacji?

Witam!
Sytuacja bardzo zbliżona jak u kolegi LuKe9j, więc nie zakładałem osobnego wątku
Sprzęt:
QNAP1: TS-451+ /RAID5 na 3xHDD3TB wolumen statyczny. "źródłowy" (wykorzystane 3,5TB z 5,4TB (dane które trzeba backupować)

300km dalej (albo lepiej) osiągana średnia przepustowość łącza: ~1,1MB/s
QNAP2: TS-231P /pojedyńczy dysk 4TB wolumen statyczny. "przeznaczony na BACKUP danych z QNAP1"

Aktualnie z powodzeniem wykorzystuję narzędzie:
Menadżer kopii zapasowych/Zdalna replikacja/ Z serwera NAS na serwer NAS z pomocą RSYNC z QNAP1 na QNAP2

Danych nie przybywa dużo i nie są często zmieniane. Replikacja odbywa się nocą. To dane "prywatne" a nie jakaś firma gdzie zmieniane są setki czy miliony plików. Raczej przyrosty jak są to skokowe np zgranie 16GB filmów z karty pamięci itp

Teraz w obu lokalizacjach (QNAP1 i QNAP2 mam dostęp do tych samych danych) i z poziomu Windows w sieci lokalnej w miarę sprawnie mogę się tymi danymi bawić choć w QNAP2 bardziej chodzi tylko o odczyt

Chciałbym iść o "poziom wyżej" i móc tworzyć migawki i je replikować na serwer zdalny za pomocą narzędzia:
Pamięć masowa i migawki/Kopia zapasowa migawek/replikacja migawek/

A. Jak powinien wyglądać scenariusz?
B. Co zyskam a co stracę?
Wiem, że muszę zmienić rozdaj wolumenów z Wolumenu statycznego na Wolumen Pełny (Thick)
Scenariusz który sobie wyobrażam:
- z QNAP1 kopiuję dane na zewnętrzne nośniki, zmieniam wolumen na Wolumen Pełny (Thick)
- zgrywam z zewnętrznych nośników dane na QNAP1
- wykonuję migawkę lokalną (i wiem że ona nie zajmuje żadnej przestrzeni dyskowej dopóki nie zmienią się fizycznie dane w blokach jakich plików)
- Dane w QNAP1 są bezpieczne (w razie czego mam jeszcze kopię na QNAP2)
- Teraz w QNAP2 zmieniam z Wolumenu statycznego na Wolumen Pełny (Thick) (użyte "0"TB z 4TB)
- Wykonuję pierwszą migawkę zdalną

1. czy pierwsza migawka "zdalna" zje mi już na QNAP2 3,5TB?
2. Jeśli pkt. tak - to Czy będę miał dostęp do danych (plików / struktura katalogów itp) z sieci lokalnej QNAP2 ... ?
3. Czy migawki w moim przypadku mają sens?
4. A może pozostać przy obecnym scenariuszu i korzystać nadal z Menarżdera kopii zapasowych/Zdalna replikacja/ Z serwera NAS na serwer NAS z pomocą RSYNC z QNAP1 na QNAP2, a migawki robić tylko lokalnie na QNAP1?
5. Czy w moim przypadku w QNAP2 jest sens zmieniać wolumen na Pełny (wydajność małego serwerka) gdybym dołożył np 4TB.

... ktoś, coś? :)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. replikacja migawek
  2. harmonogram
  3. zdalna kopia