Dman

Entry Technician
Q Associate
6 Czerwiec 2014
65
11
8
41
Wrocław
QNAP
TS-x69L
Ethernet
100 Mbps
Witam. Wiem nic więc proszę o pomoc.
Jedną z pierwszych rzeczy których zrobiłem po zainstalowaniu Qnap finder ... zmapowałem Qnapa a dokładnie folder public. No i zacząłem kopiować na niego film. Ku mojemu zdziwieniu wyskoczyło 4 godzin i 15 min a transfer rzędu 500 KB s.
Kopiowanie 1.png

Help please !

Podaj konfiguracje swojej sieci:
- co z czym polaczone
- jaka przepustowosc sieci 100Mbt czy 1Gbit (z profilu widze ze 100)
Jesli setka to 100000000/8 = 12.500.000 B /1024 ≈12.207KB/1024≈11.92MB i od tego odejmij 10% - to jest max jaki mozesz uzyskac w sieci 100MBit czyli okolo 10.7 MB - jesli Twoja topologia siecie nie jest oparta na switch'u to transfer jeszcze Ci bardzej spadnie - powod:
- switch - ruch jest hardware'owo "sterowany"
- router - ruch jest programowo sterowany - a co za tym idzie - im wiecej usluch, slaby chipset = kiepski "routing"
bylo to poruszane na forum w topicu: QNAP - potrzebna duża przepustowośc sieci LAN - duże pliki - pomoc w wyborze

oraz jeszcze jednym - w dziale podstawowe ustawienia systemowe, [ot] jak znajde baterie do myszki do dam linka [/ot]

Napisz coś więcej
- jaki qnap - jak podłączony do sieci? może się zapiął na 10mbit bo
- jaki router
- może daleko masz od routera komp/lapka

54Mbps to realnie jednak kilka MBps - więc faktycznie mało.

54Mbit/8 = 6.75 MB/s max - 10%,
tu jeszcze dochdzi dzielenie pakietow .... wielkosc MTU - standartowo jest 1500 ale jesli przy Twojej sieci pakiety ktore przechodza przez siec moga miec wielkosc np. max 1300 to 200bitow jest ladowane do kolejnego pakietu w ktorym 1100 bitow zostaje pustych, a co za tym idzie siec Ci strasznie moze przymulac. Odradzalbym transfery duuuzych ilosci danych porzez WiFi, gdize nie dosc ze MTU trzeba sobie dobrze ustawic to jeszcze dochodzi "bottle neck" - w postaci routera

jak sprawdzic wielkosc pakietow:
Kod:
Please, Zaloguj or Załóż konto to view codes content!
wiecej tutaj >>>
Please, Zaloguj or Załóż konto to view URLs content!

a tutaj masz jak ta wartosc przypisac do ustawien karty WiFi:
Please, Zaloguj or Załóż konto to view URLs content!

polecenia klucz to:
zeby zobaczyc jak sie interfejsy (karty wifi/modem/ethernet) nazywaja:
Kod:

oraz
dla karty WiFi
Kod:

Fajnie dzięki za podpowiedzi. Pokombinowałem i udało podpiąć się na kablu. Skołowałem switcha TL-SG1005D (niestety tylko taki). Transfer dupy nie urywa ale 9Mb jest. Najgorsze, że ten switch jest niezarządzalny :\

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ts-210 niski transfer
  2. niski transfer po lan