Recent Content by czarnydb

1. czarnydb

Pomoc Zamiana "roli" dysków

AI podpowiada mi takie rozwiązania: 👉 „ZOSTAWIĆ WSZYSTKO NA SSD, USUNĄĆ ŚMIECI, ODZYSKAĆ DZIESIĄTKI GB”. I masz rację, że dotychczasowe komendy nic nie dały — bo w Twoim przypadku nie ma żadnych „śmieci”, które Docker potrafi zobaczyć. To, co zjada miejsce, to ZFS‑owe dataset’y Container...
  2. czarnydb

Czyli podsumowując... Powinienem zrobić porządek na dysku SSD1: - eksport konfiguracji każdego kontenera z Container Station - wyłączenie kontenerów - docker system prune - czy to nie wyczyści też danych z volumenów tych kontenerów? - stworzenie nowych kontenrrów przy użyciu docker compose i...
  3. czarnydb

to nie kwestia wiary :) pewnie można, nie robiłem tego... widziałem opcję eksportu w GUI Container Station nie jestem "expertem" uznałem że najlepiej i najbezpieczniej wszystko instalować przez Container Station GUI... nigdy nie korzystałem z docker-compose.yml nie miałem też pewności czy nie...
  4. czarnydb

no właśnie mi zależy... trochę się napracowałem nad ich instalacją, ustawieniami zmiennych środowiskowych... stworzyłem już pierwsze agenty AI, grampsa zasiliłem już danymi, qdrant też już ma bazy :( ale jeśli to jedyne rozwiązanie mogę podjąć się odtworzenia wszystkiego...
  5. czarnydb

włączone wszystkie kontenery. docker system prune WARNING! This will remove: - all stopped containers - all networks not used by at least one container - all dangling images - unused build cache Are you sure you want to continue? [y/N] y Deleted Networks: qnet-dhcp-eth1-6d6da6...
  6. czarnydb

docker image ls REPOSITORY TAG IMAGE ID CREATED SIZE n8nio/n8n stable 6dd4007d894d 7 weeks ago 1.08GB postgres 17 3128c457f17a 7 weeks ago 453MB ghcr.io/gramps-project/grampsweb...
  7. czarnydb

Cześć, potrzebuję wsparcia. Chciałbym "przeorganizować" mój serwer NAS. Posiadam QNAP TVS-474h z QuTS hero! Mam w nim zainstalowane następujące dyski: 1. SSD 256GB - "System" - foldery udostępnione/systemowe, zainstalowane są również na nim aplikacje systemowe QNAP - Pula 1 2. SSD 512GB -...
  8. czarnydb

Pomoc Problem z pulą pamięci

Dzięki... o to chodziło :) okazało się, że to miniatury mediów zeżary cały dysk :-(
  9. czarnydb

Pomoc Problem z pulą pamięci

Witam, potrzebuje pomocy... Temat pewnie błachy, może nawet głupi, ale nie ogarniam :) Mam QNAP TVS-h474. Mam: - jeden dysk NVME 250GB (Pula1, Systemowa), nie ma na niej żadnych danych poza systemem i aplikacjami. - 4 dyski HDD (3 x Pula na dane) Pula 1, od jakiegos czasu zaczęła wyświetlać...
  10. czarnydb

Pomoc QNAP TS-453 Pro - Problem System Booting i tyle

Moi drodzy, po latach chyba przyszedł czas na mojego QNAPa TS-453 Pro... System nie wstaje, godzinami wyświetla SYSTEM BOOTING >>>>>. Niezależnie czy dyski są wyjęte czy nie, z wyjętym RAMem tak samo, po podłaczeniu do monitora przez HDMI nie daje żadnego sygnału :-( świeci też czerwonymi...
  11. czarnydb

Pomoc Pomoc z przeniesieniem danych

Cześć, mój QNAP TS-453 PRO (QTS) uległ awarii, nie uruchamia się :-( Miałem w nim zainstalowane 4 dyski w tym 2 w RAID. zakupiłem nowy QNAP TVS-h474-PT-8G (QuTS hero). Prośba o info jak mogę przenieść danę z dysków ze starego, nie działającego serwera na dyski w nowym serwerze... nie mam...
  12. czarnydb

Pomoc Folder Multimedia

No ok... pomijając kwestię korzystania lub nie z katalogu Multimedia pytanie nadal brzmi dlaczego po zmianie przypisania folderu do 2 dysku pliki w nim umieszczone zajmują miejsce na 1 dysku?
  13. czarnydb

Pomoc Folder Multimedia

Dlaczego? W starej konfiguracji miałem tak zrobione i wszystko przez kilka lat śmigało bez żadnego problemu
  14. czarnydb

Pomoc Folder Multimedia

Witam, mam problem z folderem Multimedia. Po nowej instalacji systemu i nowych dysków system utworzy systemowe foldery współdzielone na dysku CACHEDEV1_DATA (KANCELARIA) Chciałem przenieść folder Multimedia na dysk CACHEDEV2_DATA (MULTIMEDIA). Zgodnie z podpowiedziami na tym forum wyedytowałem...
  15. czarnydb

Pomoc Volumen w RAID1

Witam, Problem z instalacją Volumenu. Utworzyłem na 2 dyskach 3TB pulę pamięci RAID1 niestety nie mogę utworzyć w tej puli volumenu... komunikat jak poniżej: Ktoś ma pomysł jak to ogarnąć? pozdrawiam Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5.0728 Build 20181013 Model serwera: QNAP TS-453 PRO