Recent Content by kolumb

1. kolumb

Pomoc Wyjście na świat przez Proxy

Nie wiedzieć czemu nie mogę się połączyć z netem przy pomocy Proxy. WWW załączony, Proxy ustawione, a nie działa. Ustawiony domyślny port 3128. Oczywiście w przeglądarce wskazany odpowiedni adres i port. Nie wiem z której już strony szukać błędu...
  2. kolumb

Pomoc TS-453D - Tworzenie RAID bez utraty danych

Dlaczego leń? Z rozpędu zapodałem upgrade do 6ki, a go nie potrzebuję... Wszelakie próby przerwania procesu nie przyniosły rezultatu
  3. kolumb

Pomoc TS-453D - Tworzenie RAID bez utraty danych

Czy jest opcja migracji z RAID 6 na RAID 5?
  4. kolumb

NAS do domu

Tak, prędkość tych operacji również ma znaczenie. Chciałbym wrzucić tam wszystkie dane z blaszaka. Uwierz, przez lata uzbierało się tego trochę. Napęd w komputerze tylko na system.
  5. kolumb

NAS do domu

W pewnym sensie to prawda, ponieważ świadomy konsekwencji chcę dobrać urządzenie do pewnych założeń. Jednym z nich, jak zdaje się zauważyłeś jest typ pracy macierzy. Nigdy nie napisałem, że R5 gwarantuje coś ponad R1 pod względem bezpieczeństwa. Do rzeczy. Propozycja upadła, czym zatem kierować...
  6. kolumb

NAS do domu

Wylookałem używkę za 1k zł z 3GB RAMu. Wydaje się być uczciwą ofertą. 453 nie jest w stanie konkurować cenowo. Wydaje mi się (!), iż postawiony cel nie uzasadnia takich kosztów. Zapomniałem dodać, że chciałbym na nim odpalić Home Asistant. Tryby pracy macierzy nie są przedmiotem rozmyślań-wybór...
  7. kolumb

NAS do domu

Planuje NAS do przechowywania plików z komputera, i o zede wszystkim zrzucania zdjęć z telefonu. Strach przed utratą danych każe mi zastosować RAID5. Upatrzyłem sobie taką konfigurację: - 4 szt Seagate ST4000NM0033 4000,00 GB SATA III 3,5" -Qnap TS-439 Pro II Pokierujcie mnie, czy nie błądzę...