Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
Zrobiłem.
Zadziałało, ale nie tak jak się spodziewałem, choć finalnie na plus.
Wykonałem punkty od 1 do 4 (no i oczywiście wcześniej zrobiłem backup bazy Immicha)
A i na początek takie info. Na dysku SSD miałem dwa foldery udostępnione:
Kontenery - to oczywiste i tam Immich i dane kontenerów...
Dzień dobry Panowie.
Było kilka podobnych dyskusji (wszystkie przeczytałem) ale dość starych i nie do końca opisujących mój "problem".
Mam TS-673A na którego zmigrowałem się z TS-451.
W tej chwili 1 SSD (wolumin statyczny i system) i 5 HDD w RAID5.
Aaaaa na SSD jest kontener z Immich...
Mam...
Clonezilla u mnie nie zadziałała (w trybie standardowego klonowania dysku). To znaczy sklonowała pierwszą partycję oraz układ pozostałych jednak już bez danych.
Co ciekawe nie pokazała błędu tylko zakończyła operację z sukcesem :)
Finalnie wykonałem kopię konfiguracji systemu, oraz kopię bazy...
Na tyle, by zrobić dd znam :) , ale to chyba nie rozwiązuje "problemu" z identyfikatorem sprzętowym dysku.
Bo jeśli "dd i po sprawie" to czemu nikt tego nie zaproponował, a widzę tu sporo linuxa użytego w celu odzyskania kontroli po klonowaniu. Zakładam więc, że dd zadziała dokładnie tak samo...
Ale nie chodzi mi o procedurę zwiększenia rozmiaru partycji (tę znam i wykonywałem już).
Chodzi o procedurę wymiany dysku systemowego (pojedynczego) na nowy - większy, bez utraty danych i konfiguracji systemu.
Widziałbym to np. tak (to moje dywagacje a nie konkretna propozycja):
1.Podłączamy...
Kurcze.
Mam jednak obawy, na dysku, który chcę wymienić (powiększyć), mam parę aplikacji, w tym QuMagie - no tu mogę zrobić backup ustawień.
Poza tym jak widzę w tekście: "(Powyższy opis nie dotyczy konfiguracji dyskowych utworzonych w wersji firmware sprzed 2018 roku)" to zaczynam się...
Panowie.
Mam podobną sytuację.
QNAP TS-451
Dysk 1 - SSD - pojedynczy - system
Dyski 2-4 - HDD - RAID5
Na dysku 1 mam też kilka aplikacji i folder z archiwum foto (duuuży) obsługiwany przez QuMagie.
Chcę wymienić dysk 1 na większy.
Czy na prawdę QNAP nie ma na to jakiejś sensownej procedury...
Chętnie bym Ci rozszyfrował, ale już sobie poradziłeś :)
A jeśli masz jakieś pytania co do samej procedury reanimacji, to .... nic już nie pamiętam :)
Dlatego starałem się wszystko opisywać w miarę prac, to także zapis dla mnie, jakby się ponownie coś stało.
Powodzenia.
A ja odinstalowałem jednak HBS 3, bo jak się okazało przykrywa on tylko poprzednią aplikację, która może i ma mniej możliwości, ale mi do jednej synchronizacji po RSYNC tygodniowo wystarcza.
No i przez dwa tygodnie było O.K.
A od paru dni znowu dyski pracują bez przerwy - stukając co...
U mnie opkg nie występuje :P
A do tego HBS 3 używam raz w tygodniu do wykonania backupu (w końcu do tego jest), więc nawet jeśli to jego wina nie mogę odinstalować. Z trzeciej już strony, czekanie na cotygodniowy backup nie powinno skutkować ciągłym czytaniem/pisaniem na dyski - to nie jest...
A u mnie na moim 451 problem powrócił jakiś miesiąc temu.
Bo może i na forum nie jesteśmy zwolennikami usypiania dysków, ale bez jaj! Żeby system mający 8GB RAM i uruchomione tylko SMB i NFS nie potrafił działać bez ciągłego "chrobotania" dyskami? Oczywiście w sytuacji, gdy nie ma podłączonych...
Wystawiłem na OLX za 750zł, ale dla forumowiczów (pod warunkiem odbioru osobistego w Warszawie) cena 700zł
A co to jest:
Obudowa RAID Fantec QB-35US3R black mieszcząca 4 dyski twarde 3,5". Obudowa obsługuje tryby RAID0, RAID1, RAID3, RAID5, RAID10 oraz JBOD. Obecnie skonfigurowana jest jako...
Dla x31 jest przecież w głównym repo QNAPa nie trzeba żadnych paczek instalować.
Ops.... Sorry. Widzę, że zniknęło od czasu kiedy ostatni raz zaglądałem.
No to super, że moje wypociny na coś się komuś przydały :)
Z ciekawości... miałeś dokładnie ten sam problem, czy może jakieś różnice w stosunku do mojego?