Pomoc Problem z GPU po aktualizacji do QTS 5.2.9.3499 (TS-673A)

Pecus

Entry Technician
Q Associate
7 Luty 2015
89
19
8
53
Warszawa
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Mam TS-673A a zainstalowaną kartą NVIDIA P2000 (niby słaba ale daje radę).

Używam jej do wspomagania transkodowania Video oraz uczenia maszynowego w Immich. Do wersji QTS 5.2.9.3492 wszystko działało idealnie (oczywiście troszkę napracowałem się by dobrze skonfigurować kontenery Immicha).
Wczoraj zrobiłem aktualizację do QTS 5.2.9.3499 i ... dupa. Kontenery (2 z 4) Immicha nie startują wykazując problem z GPU.
Cofnąłem więc system do QTS 5.2.9.3492 i wszystko wróciło do normy.
No prawie do normy, bo w panelu sterowania w "Sprzęt" zakładce "Zasoby Sprzętowe" przy informacjach o karcie wszystkie wartości są ustawione na "0".
Immich jednak prawidłowo transkoduje pliki Video przy pomocy GPU - uczenia maszynowego jeszcze nie sprawdzałem, ale bez karty nie uruchomiłby się odpowiedni kontener.
Aaaa... przy QTS 5.2.9.3499 w tym samym miejscu w Panelu sterowania karta jest pokazywana, ale w miejscu wszystkich jej parametrów są po prostu "-" ... nawet nie "0" :)

Co robić?, Jak żyć?

To zanim zacznę dłubać doprecyzuję.
Razem z update systemu wgrały się najnowsze sterowniki NVkernelDriver - ale w AppCenter były wyszarzone i nie działały. Co ciekawe po downgrade, poszły tesz w dół sterowniki kernela - działa ale dalej są wyszarzone w AppCenter.

@pecet ... czy aby na pewno chodzi o sterownik AdvancedNetDriver do systemu hero (tak myślę), do którego prowadzi link?

Nie masz co przepraszać :) , ja nie dodałem ;) na końcu , a miało być.
Kurde, powiem Wam tak. Nie bardzo chcę grzebać teraz jak mi działa :) , bo zazwyczaj takie grzebanie kończy się tym, że przestaje działać definitywnie. Zrobię jeszcze raz update i zobaczę te sterowniki (choć wygląda na to że były, ale może się nie uruchamiały.....)

Jeszcze raz sprawdziłem, przed update mam tę samą wersję sterowników Nvidia i odpowiadającą systemowi wersję sterowników kernela. Są wyszarzone, ale wszystko działa.
Po update zmieniał się tylko sterownik kernela, więc wersje były dokładnie takie jak podałeś w linkach i nie działało.

Tak sobie myślę, że ponowna instalacja tych sterowników może nic nie dać, ale sprawdzę.

• Lubię to
Reakcje: pecet