Ostatnia aktywność

Live updates
  • Pecus
    Ale nie chodzi mi o procedurę zwiększenia rozmiaru partycji (tę znam i wykonywałem już). Chodzi o procedurę wymiany dysku systemowego (pojedynczego) na nowy - większy, bez utraty danych i konfiguracji systemu. Widziałbym to np. tak (to moje...
  • Silas Mariusz
    Ależ QNAP ma taką procedurę. Tyle, że ta procedura nie obejmuje tzw. Januszowania. Po za tym, klonowanie ktore zasugerowales to taka sama procedura jak w przypadku Winowsa. Tu i tu zrobisz to samo. Tu i tu zwiększysz rozmiar partycji, z wyjątkiem...
  • Pecus
    Kurcze. Mam jednak obawy, na dysku, który chcę wymienić (powiększyć), mam parę aplikacji, w tym QuMagie - no tu mogę zrobić backup ustawień. Poza tym jak widzę w tekście: "(Powyższy opis nie dotyczy konfiguracji dyskowych utworzonych w wersji...
  • Lebcio
    Sprawny , powód - zmieniam sprzęt , preferowany odbiór osobisty , cena 4k , jest możliwość sprawdzenia na miejscu , w zestawie urządzenie + przewód zasilający , kontakt tel 793771406 ew email rafisagatm@gmail.com
  • Lebcio
    Lebcio zareagował Lubię to Lubię to na post jerry1333 w dyskusji ssd m.2 do Qnap TS-464.
    WD Red SN700 NVMe WDS500G1R0C - rozmiar i tryb pracy (RAID czy bez) sobie wybierz w zależności od twoich potrzeb (jak potrzebujesz dużo miejsca i RAID-1 to weź dwa 2TB). My się tu nie znamy, rzucamy tylko literkami w monitor i czasami coś...
  • Lebcio
    Lebcio zareagował Haha Haha na post bojamar w dyskusji ssd m.2 do Qnap TS-464.
    Widzę, brak zrozumienia zadanych przeze mnie pytań. To już przeglądałem 5 razy i dlatego moje pytania. Może ktoś doradzi , kto się zna na rzeczy.
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post Sycamor w dyskusji Pomoc zmiana typu raid z 1 na 5 w QuTS hero.
    Witaj, jak to mówił pewien reżyser w starym filmie : I to jest bardzo dobra koncepcja :) . Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie, niestety dyski SSD (zwykłe również) mają tę wredną cechę, że padają czasem, jak przysłowiowe muchy i to...
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc zmiana typu raid z 1 na 5 w QuTS hero.
    ile używasz HDD przez X lat a ile SSD przez ile lat ;)
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post jerry1333 w dyskusji Pomoc zmiana typu raid z 1 na 5 w QuTS hero.
    Przez 10 lat padło mi wiecej dysków HDD niż SSD.
  • Sycamor
    Sycamor zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc zmiana typu raid z 1 na 5 w QuTS hero.
    ile używasz HDD przez X lat a ile SSD przez ile lat ;)
  • Silas Mariusz
    Jeśli się nie uruchomi, to musisz wykonać procedurę opisaną w temacie uruchamiania serwera. Klonowanie dysku nie jest oficjalnie wspierane przez QNAP i nie możesz liczyć na wsparcie w tej sytuacji. To działanie jest na własną rękę. Albo zadziała...
    • Image_2025-03-18_10-44-05.png
    • Image_2025-03-18_10-43-43.png
  • QNAP
    QNAP napisał nowy temat.
    Link: https://www.youtube.com/watch?v=dSNagsOevyo
  • Pecus
    Pecus napisał nowy temat.
    Panowie. Mam podobną sytuację. QNAP TS-451 Dysk 1 - SSD - pojedynczy - system Dyski 2-4 - HDD - RAID5 Na dysku 1 mam też kilka aplikacji i folder z archiwum foto (duuuży) obsługiwany przez QuMagie. Chcę wymienić dysk 1 na większy. Czy na...
  • Sycamor
    Witaj, jak to mówił pewien reżyser w starym filmie : I to jest bardzo dobra koncepcja :) . Zdecydowanie polecam takie rozwiązanie, niestety dyski SSD (zwykłe również) mają tę wredną cechę, że padają czasem, jak przysłowiowe muchy i to...
  • Kreonium
    1752690082 Teraz jestem w pracy. Ale tyle czasu było ok. Rano jeszcze raz spojrzę 1752690098
    • IMG_0936.png
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post Silas Mariusz w dyskusji Pomoc zmiana typu raid z 1 na 5 w QuTS hero.
    W systemie ZFS nie ma możliwości obecnie migracji z RAID 1 na RAID 5. Możesz rozbudować istniejącą pule dyskową o dodatkowy RAID. Expanding a Storage Pool By Adding a New RAID Group | QuTS hero 5.0.x System plików EXT4 zupełnie nie jest...
  • A
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Znalazłem w poradniku QNAP że przy zmianie z QTS na hero muszę zerować dyski i to nie stanowi problemu bo tam jest raptem 300 GB. Tylko nie znalazłem info odnośnie zmiany raid w hero. To ewentualnie zakupię...
  • Silas Mariusz
    Silas Mariusz zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc zmiana typu raid z 1 na 5 w QuTS hero.
    Can I migrate the firmware from QTS to QuTS hero? zmiana z QTS na HERO = kasowanie dysków KROPKA. zmiana RAID1 na RAID5 - nie widziałem takiej opcji w HERO
  • Silas Mariusz
    W systemie ZFS nie ma możliwości obecnie migracji z RAID 1 na RAID 5. Możesz rozbudować istniejącą pule dyskową o dodatkowy RAID. Expanding a Storage Pool By Adding a New RAID Group | QuTS hero 5.0.x System plików EXT4 zupełnie nie jest...
  • A
    AndrysPL napisał nowy temat.
    Witam wszystkich serdecznie ;) Aktualnie posiadam TS-464 z 32GB ram i 2 dyskami WD RED PRO 8 TB w raid 1 postawionymi na systemie QTS. Przyszłościowo myślałem o dołożeniu kolejnych dysków i przejściu na raid 5 w miarę zwiększenia...
  • Silas Mariusz
    Cześć i na tym koniec, tutaj tylko się witamy.
  • A
    AndrysPL napisał nowy temat.
    Witam wszystkich serdecznie ;) Od 6 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem mojego pierwszego NASa. Aktualnie posiadam TS-464 z 32GB ram i 2 dyskami WD RED PRO 8 TB w raid 1 postawionymi na systemie QTS. Przyszłościowo myślałem o dołożeniu...
  • Silas Mariusz
    Silas Mariusz zareagował Lubię to Lubię to na post Vidor w dyskusji Pomoc Rtorrent-Pro JS error: Uncaught TypeError.
    Solved, working ! Thank you once again.
  • V
    Solved, working ! Thank you once again.
  • V
    Vidor zareagował Lubię to Lubię to na post Silas Mariusz w dyskusji Pomoc Rtorrent-Pro JS error: Uncaught TypeError.
    Web browser cache issue? Hit F12, Developer tools, check Disable cache in Network tab and hit Ctrl+F5