miekac

8 Czerwiec 2016
3
0
10
Odznaki
8
QNAP
TS-x51
Ethernet
100 Mbps
Poz.
1

Witam,

od pewnego czasu mam problem z wydajnością przy oglądaniu niektórych filmów przez PLEX na TV.
Podczas oglądania obciążenie procesora sięga niemalże 100% i odtwarzanie zacina się.
Powyłączałem nawet wszystkie inne aplikacje, choć ich nie wiele używam, ale to nic nie zmieniło.
Filmy HD z dubbing-iem, lub oryg.wer.językową (bez napisów).
W tle nie generują się też miniaturki, czy wyszukuje info. o filmach (baza filmów jest stała od jakiegoś czasu).
Sprawdziłem, że podczas odtwarzania procesor najbardziej obciąża proces "Plex New Transcoder" - ponad 90%, a proces "Plex Media Server" to tylko ok. 0.4-1.5%.
Co dziwne, po zakupie tego urządzenia, na początku działało to super, te same filmy odtwarzały się bez problemów!
W konfiguracji serwera, ani w podłączeniu nic się takiego nie zmieniło.
Rainstalacja PLEX'a, czy instalacja poprzednich wersji nic nie zmieniła.
Proszę, o pomoc, może ktoś coś podpowie....

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20160601
Model serwera: QNAP TS-451
hdd: 4x2T
ram: 4G
Plex ver.: 0.9.16.6
TV z PLEX połączone kablem przez router Cisco epc3928ad

Ps.
ten sam film, który się u mnie zacina sprawdziłem u znajomych na:
TS-251 (QTS 4.2.1 (20160201)); 2G RAM
i u nich nie było problemów z odtwarzaniem

pozdrawiam,
MieKac

Ale nie jesteś pewny czy jak działało wszystko dobrze to tez transkodowalo Ci filmy ? Może w kliencie masz ustawione wymuszanie transkodowania? Ogólnie transkodowanie przez plex'a zawsze zjada cały procesor w tym modelu. I przy niektórych filmach w tym modelu może przycinać jak transkoduje. Wyłącz w ogóle transkodowanie i zobacz jak wtedy działa.

proces transkodowania sam się uruchamia po włączeniu filmu
Twój CPU pozwala Ci maksymalnie na jeden odtwarzany transkodowany film pod warunkiem, że wszystkie inne usługi śpią i masz nadto RAM'u na buffor transkodowanego filmu.
Temat był opisywany wiele razy na forum.

Dla przypomnienia po raz ostatni mam nadzieję.
  1. Połącz się za pomocą PuTTY na FAQ shell serwera.
    » FAQ - Jak połączyć się do terminala/konsoli Linux - shell Bash/SH w serwerze QNAP (PuTTY Windows)
  2. Następnie wykonaj poniższe polecenia:
    Bash:
    # wylacz wszystkie uslugi
    /etc/init.d/services.sh stop

# wlacz podstawowe uslugi, aby zapewnic sobie dostep do serwera
    /etc/init.d/login.sh start
    /etc/init.d/Qthttpd.sh start
    /etc/init.d/thttpd.sh start
    /etc/init.d/smb.sh start
    /etc/init.d/ftp.sh start
    /etc/init.d/nfs start

# wlacz Plexa
    /etc/init.d/plex.sh start
  3. Sprawdź jak działa odtwarzany film.

W ten sposób zweryfikujesz czy nie uruchomiłeś zbyt dużo usług na swoim serwerze.
Pamiętaj, że TS-x51 to seria na dwurdzeniowym Celeronie. i7 to nie jest.

• Lubię to
Reakcje: kaktus
Gdzie można wyłączyć transkodowanie? Nie widzę takiej opcji.

W appce Plex na TV (u mnie na sajsungu tak jest, zakładam że w innych smartTV jest podobnie) po lewej stronie ekranu, jak otworzysz katalog z konkretnym filmem masz dostęp do ustawień trybu odtwarzania:
Ashampoo_Snap_2016.06.18_12h09m52s_005_.webp
Zwykle Plex wybiera tryb "auto" - co nie zawsze oznacza "direct play", który powinieneś używać w przeważającej większości filmów. W tym trybie TV ciągnie video bezpośrednio i sam zajmuje się przetwarzaniem obrazu, serwer ma praktycznie wolne i tak to powinno śmigać.
Tryb "direct streaming" przydaje się wtedy, gdy TV nie dźwiga jakiegoś kodeka i są problemy z odtwarzaniem, wtedy jednak mogą pojawić się problemy z płynnością, bo serwer wstępnie dekoduje strumień, co może wpłynąć na wydajność.
Ostatni tryb "transcoding" - praktycznie w tej klasie sprzętu zabija serwer - fajnie daje radę w przypadku Plexa na smartfona czy PC - na TV nie wydala, bo nie masz możliwości wyboru jakości transkodowania, jak jest w przypadku appki mobilnej, co kończy się obciążeniem proca na 100% i cięciem filmu.
Załączam pełną instrukcję Plex'a na smartTV Samsunga - myślę, że znajdziesz tam szereg ciekawych info, jak pogrzebać w ustawieniach i poruszać się wygodnie po aplikacji.
A co do aktualizowania biblioteki, sprawdź w ustawieniach, logując się do Plex'a przez www:
Ashampoo_Snap_2016.06.18_12h09m52s_005_.webp
Zawsze możesz też z ręki "poprawić nieprawidłowe dopasowanie" w parametrach filmu:
Ashampoo_Snap_2016.06.18_12h29m19s_007_.webp
Powodzenia!
Gdzie można wyłączyć transkodowanie? Nie widzę takiej opcji.

A co do aktualizowania biblioteki, sprawdź w ustawieniach, logując się do Plex'a przez www:
Ashampoo_Snap_2016.06.18_12h26m39s_006_.png
...teraz podpiąłem prawidłowy screen;)

Załączniki

• Plex_for_Samsung_App_Manual_v2.005.pdf
    3,9 MB · Wyświetleń: 280
  • Ashampoo_Snap_2016.06.18_12h26m39s_006_.png
    Ashampoo_Snap_2016.06.18_12h26m39s_006_.png
    22,7 KB · Wyświetleń: 449
  • Lubię to
Reakcje: kaktus
Kolego Flashman, dziękuję za piękny wykład - twoje tłumaczenie jest dla mnie oczywiste i znane od dawna. Nie chodzi jednak o oglądanie przez aplikacje plexa na TV Samsung a o oglądanie przez server PLEXA na TV Samsung po przyciśnięciu przycisku źródła (source). Czy potrafisz wyłączyć transkodowanie w Qnap w opcjach DLNA? - nie sądzę.

Witam,
dzięki wszystkim za podpowiedzi;
1)
Wyłącz w ogóle transkodowanie i zobacz jak wtedy działa.
- sorry, nie znalazłem takiej opcji żeby całkowicie wyłączyć transkodowanie na kliencie. Do wyboru jest tylko jakość transkodowania:
upload_2016-6-22_21-38-16.png

2)
Ad. Silas Mariusz SysOp
Nie jest to problem innych usług, ponieważ normalnie ten serwer śpi - nic nie robi:
upload_2016-6-22_21-46-27.png

3)
Ad. Flashman
W moim TV Sony, Plex wygląda trochę inaczej, jedyna opcja w ustawieniach to 'Jakość w sieci', tu podświetlona "Oryginalna'. Nawet jak tu ustawię najgorszą 320 kbps też się zacina, co prawda trochę rzadziej.
upload_2016-6-22_21-58-33.webp
tworzenie miniatur, pobieranie info, synchronizacja,... wszystko to mam powyłączane

pozdrawiam,
miekac

Podepnę się pod temat gdyż mam podobny problem z plexem po aktualizacji do najnowszej wersji. Do tej pory używałem wersji plexa dostępnej w App Center czyli 0.9.15.x. Wszystko było w porządku do dnia dzisiejszego. Po zalogowaniu do plexa ujrzałem informację o konieczności zaktualizowania serwera do wersji co najmniej 0.9.16.0 lub najnowszej. I tutaj pojawiły się schody. Ponieważ miałem wcześniej problemy z wersją dostępną na naszym forum (0.9.16.4) postanowiłem pobrać najnowszą wersję pod Qnapa ze strony Plexa. Wszystko ładnie się zaktualizowało ale mam problem z płynnym działaniem filmów. W dniu wczorajszym oglądałem pół odcinka serialu w formacie .mkv i wszysto było ok (przy wersji 0.9.15.x) dzisiaj po aktualizacji chciałem go dokończyć i co kilka sekund go buforuje w dodatku od samego początku wyświetla info o tym że serwer nie jest wystarczająco wydajny. Czy ktoś używa tej najnowszej wersji 1.0.0.2261? Czy też występują problemy z wydajnością? Chyba że ktoś mi jest w stanie powiedzieć dlaczego przy wgrywaniu wersji 0.9.16.4 dostępnej na forum otrzymuje błąd podczas instalacji "Data file error"

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20160601
Model serwera: QNAP TS-453A
Wersja Plex: 1.0.0.2261

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/plex-odtwarzane-video-zacina-si%C4%99.18164/
  2. transkodowanie wyłączyć
  3. plex zacina