jarogt

Passing Basics
Beginner
3 Maj 2009
6
1
20
Odznaki
7
QNAP
TS-119/219
Ethernet
1 GbE
Poz.
0

Witam
Mam małe pytanie, czy to prawda, że na qnapie nie będzie aktualizacji do xbmc 12, 13 ... Ponoć działa tylko wersja 11 i żądnych aktualizacji nie będzie.

Sam zastanawiałem się nad zakupem 469l, ale jeśli tak ma być to może warto się wstrzymać..

Wyszarpałem dołożoną pamięć sprawdziłem, odinstalowałem xbmc przez chwilę było dobrze pełnia szczęścia i po kilkunastu godzinach to samo, zauważyłem że serwerek ma problem jeszcze jeden a mianowicie po wyłączeniu (poprzez www nie z palca) nie wybudza się tzn załącza się wentylator trwa bootowanie i tak do usranej śmierci może cały dzień tak stać pomaga jedynie wyjęcie wtyczki z sieci wtedy włącza się normalnie. A mam to w d... spakuję w ładną paczkę i wyślę do serwisu niech się oni martwią mnie już łapy opadają i szkoda mojego czasu zmarnowanego przy tym ......

Nie przeszkadza mi to bo serwer restartuję przy okazji aktualizacji firmware. Objaw jest następujący i pojawił się o ile dobrze pamiętam po aktualizacji do 4.0.2. Podczas próby wyłączenia lub restartu, system się zamyka do pewnego momentu, gasną kontrolki z sieci i dysków i nie ma dostępu do NASa po FAQ SSH i www. Świeci się jedynie dioda zasilania i wentylator pracuje na max. Jeśli wciśniemy przycisk zasilania NAS się wyłączy i świeci się w środku czerwona dioda. Ponowne włączenie powoduje powrót do stanu z przed wyłączenia. Jedyna rada odłączyć na chwile kabel zasilający.

Jak pisałem nie bawiłem się z tym bo nie sprawiało mi to specjalnego problemu. Faktycznie mam podłączone na stałe dwa dodatkowe dyski na USB3.

• Lubię to
Reakcje: kaktus
Napisane jest że tylko dla TS-x70 więc nie ma co próbować :) Zgodnie z informacjami jakie sie pojawiają na TS-x69 na razie nie ma wer. 12 i nie będzie bo problem leży nie w QNAP-ie tylko po stronie Intela.

Witamjestem tu nowy i moj pierwszy post zamierzam zakupic TS-269pro aby korzystac XBMC ale widze że są klopoty też widzę ze kilka dni temu pojawiła się nowa wersja xbmc 12.2.3 na TS-269H czy bedzie to dzialac na TS-269l lub Pro czy już ktos testował jeszcze jedno co to za wersja TS-269H

po wyłączeniu (poprzez www nie z palca) nie wybudza się tzn załącza się wentylator trwa bootowanie i tak do usranej śmierci może cały dzień tak stać pomaga jedynie wyjęcie wtyczki z sieci wtedy włącza się normalnie. A mam to w d... spakuję w ładną paczkę i wyślę do serwisu niech się oni martwią mnie już łapy opadają i szkoda mojego czasu zmarnowanego przy tym ......
Kurcze... przeglądam zaległe posty i nadziałem się na ten (trochę późno, ale lepiej późno niż wcale).
Miałem (mam) dokładnie ten sam problem na TS-121 dla firmare v4.0.2. Odesłałem we wrześniu do reklamacji - wrócił po niespełna dwóch miesiącach (masakra!), ale problem w dalszym ciągu występował. Na początku również myślałem, że to przez dysk podpięty na USB 3.0, ale po kilku testach, nawet po wypięciu dysku problem w dalszym ciągu występował.
Napiszę Wam co jest przyczyną, ale nie napiszę rozwiązania (no chyba, że rozwiązanie wyszło w wersji 4.1, którą zainstalowałem, ale nie miałem okazji przetestować):
Problem występuje w sytuacji, gdy mam wybraną opcję w Panelu sterowania:
Ustawienia systemowe -> Zasilanie -> Konfiguracja EuP -> Wyłączone

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. *