pudlox

28 Styczeń 2018
1
1
15
Odznaki
6
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Poz.
0

Cześć!

Poszukuję NASa do backupu danych do mojej małej firmy. Głównie będą archiwizowane zdjęcia oraz materiały wideo. Tygodniowo produkujemy ponad 100Gb materiału wideo, który trafia jednocześnie na SSD NVME do montażu i do tego ma mieć backup na NASie do momentu wypuszczenia finalnego pliku. Wtedy surowe pliki są kasowane.

Zależy mi na:
- 10 GbE
- dość nowym urządzeniu - aby zachować jak najdłuższe wsparcie
- dostępie zdalnym do serwera
- udostępnianie plików klientom w formie linku
- być może pracy z plikami bezpośrednio z NAS - ale to nie jest konieczne - nie wiem jakich to potrzebuje zasobów
- budżet 2000-3000 zł

Do serwera na początek wsadzę 3x 4Tb WD RED + SSD - proszę o porady jak można przyśpieszyć/wzmocnić NAS szybkimi dyskami - jak zrobić to optymalnie?

W oko wpadł mi TS-932PX. Nowy model, więc wg mnie będzie miał długie wsparcie, ilośc zatok da mi łatwą możliwość rozbudowy w przyszłość o kolejne dyski no i natywne 10 GbE. Jedyne co mnie martwi to czy ten procesor da radę? Będę wdzięczny za Wasze rady.

• Lubię to
Reakcje: Kong
Nie zrób sobie krzywdy kupując jakiego qnap, synka lub inny wynalazek, godzinami mogę pisać jak to w firmie do niczego się nie nadaje
ale jedna sprawa co będzie jak padnie płyta główna/kontroler w takim g ?
jak odzyskasz dane jak i gdzie na szybko poskładasz tort z lvm przekładanych raidem i jeszcze czymś tam

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. TS-932px
  2. 932px