badziewiak

Enterprise Admin...
Q's Architect
3 Marzec 2015
775
166
195
Odznaki
115
Gliwice
QNAP
TVS-871
Ethernet
1 GbE
Poz.
4

Dzień dobry
Czy jest możliwe podłączenie UPS przez USB do routera jako urządzenia, które monitoruje jego stan, a następnie przekazanie sygnału o zaniku zasilania do NAS przez LAN?

No ale chyba pod warunkiem że router będzie go potrafił udostępnić jako snmp? Większość routerów gniazdo USB ma pod dyski / pendrive / modemy / drukarki.

Nie lepiej podłączyć UPS pod qnapa jako Network UPS Master a inne urządzenia jako slave pod QNAPA?

Podłącz pod qnap i jak router ma możliwość konfiguracji jako USB Slave to go tak skonfiguruj.
Router wystartuje bez problemu po zaniku zasilania, qnap zapewne sypnie sprawdzaniem dysków jeżeli nie zdąży się wyłączyć przed zanikiem zasilania.

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
yeap - masz pozycje w menu UPS
Network UPS slave
Mam to nieaktywne.
upload_2021-8-30_20-56-9.webp

Generalnie używam na routerze Gargoyle bazującego na OpenWRT. Jest do niego pakiet od APC umożliwiający monitorowanie stanu UPSa, którym bym chciał się pobawić: eko.one.pl - OpenWrt - apcupsd
Abstrahując od tego pakietu: Na razie nie mam podpiętego UPSa do routera z powodu konieczności nurkowania między gratami w celu odplątania kabla (pewnie dlatego jest nieaktywne). Pytanie mam: Jak podłączyć tego UPSa do routera? Przez USB?

Ale moment... Urządzenia podłączone do routera przez USB są z reguły widziane jako nośnik danych, a to za sprawą odpowiednich usług działających na routerze (smbd, vsftpd i inne). Jak UPS dogada się z NAS przez sieć, jeśli jest podłączony przez USB?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ups slave
  2. snmp