whitemax

Systems Admin...
Q's Expert
23 Kwiecień 2014
231
44
78
50
Praga, Warszawa, Poland
QNAP
TS-x70 Pro
Ethernet
10 GbE
  • ·
  • TS-x70 Pro
  • ·
  • 10 GbE
  • ·
  • 4.3.6.2232 build 20221124
Próbował to już ktoś, coś. Zastanawiam się, czy może na virtualu odpalić sobie serwer Ubuntu, bo lubię, czy instalować natywnego debiana @Silas Mariusz ;)
nie wiem jak będzie np z wydajnością :)

Hmmm. No to już Ci powiem gdzie...
How-To - QNAP od środka, czyli grzebiemy w linuchu - Jak sobie ułatwić?

I jak będziesz postępował według instrukcji powyżej to w punkcie 3 edytujesz plik Optware.sh. Dopisz do niego na końcu start) a przed ;;:
Bash:
Please, Zaloguj or Załóż konto to view codes content!

Natomiast na początku stop), zaraz pod tą linią:
Bash:

Bo z tego co wyczytałem takimi parametrami się odpala i zamyka Netatalk.

Jeszcze raz musze napisać? :) Żadna z dystrybucji nie jest kompatybilna z QNAP'em więc skrypt startowy musisz sobie napisać sam. Albo przeczytać w manualu jak się odpala i zamyka daemon'a i dodać go do istniejącego np. Optware. Nie kombinuj :) Tylko zrób jak napisałem i poczytaj manual...

• ·
  • TS-x70 Pro
  • ·
  • 10 GbE
  • ·
Własnie zauważyłem, że przypadkiem wcześniej go odpaliłem i chyba działa, ale tego dowiem się jak zrestartuje kompa i odpalę hackintosha. Mariuszu, nie wiem jak Ci dziękować. Wpadaj na browca do stolicy ;)

• ·
  • TS-x70 Pro
  • ·
  • 10 GbE
  • ·
Nowy config jest trochę inny, uproszczony w sumie zerżnięty z samby.

Coś mi nie do końca pasi. Nie mogę się podłączyć, ale to pewnie kwestia kont użytkowników, zaraz spróbuję dodać, chociaż powinien chyba brać z systemu, ale odpalam - według dokumentacji i wychodzi że to starsza wersja? I dziwne locale, ale może on nie sprawdza, tylko miał tak gdzieś zapisane?
Kod:

Systemowa wersja to 3.0.5 z tego co widze. To po co to kompilowanie? :) Lokalizacja polecenia(pliku) afpd:
Bash:
...daje wynik: /usr/local/sbin/afpd.

A więc robie:
Bash:
I widzę... afpd 3.0.5 - Apple Filing Protocol (AFP) daemon of Netatalk

Skompilowana to:
Bash:
afpd 3.1.1 - Apple Filing Protocol (AFP) daemon of Netatalk

Więc config qnap'owy podchodzi do niej jak nic :)
Tylko w takim wypadku po co ona :)

• ·
  • TS-x70 Pro
  • ·
  • 10 GbE
  • ·
No to narobiłem bigosu, ale do tej 3.1.1 nie chce mi się podłączyć, możliwe że przy kompilacji nie zostały włączone jakieś funkcje.
Mój mac mi zeznaje, że z ta wersja serwera jest za stara. Tak zeznawał przy wersji 2.0, gdy była właczona opcja DHX2. Spróbuję się podłączyć do tej 3.0.5...

• ·
  • TS-x70 Pro
  • ·
  • 10 GbE
  • ·
Poszło na systemowym. Ale jestem gupi, ten netatalk musiał wejść jakoś w ostatnim buildzie czy coś, bo wcześniej go nie było. Wcześniej była wersja netatalk ta sama co w optware widziałeś. Kurde, za karę wiszę Ci skrzynkę piwa i będę musiał patrzeć jak sam je wypijasz ;)
Co do maców, OS X trochę lepiej zarządza pamięcią i jeśli chodzi o pracę np w photoshopie to jest różnica. Mogę to stwierdzić, ponieważ na tym samym kompie działam w obu systemach.
To teraz czas na testowanie prędkości działania tego nowego atalka :)Ładnie sypie, na dużych plikach typu filmy dobija na pojedynczym łączu do 125 MB/s. Spróbuję jeszcze włączyć trunka na OS X. Ela ogólnie ździebko lepiej niż na sambie w Win 7.

Please, Zaloguj or Załóż konto to view quote content!
Nie wiem czy to jest wina systemu czy nie przypadkiem tego, że ostatnie produkty Adobe na PC są schrzanione i mają memory leaki. Dla przykładu Photoshop CS6 jak i CC po kilku minutach pracy zaczyna mulić jak fiks. Gdzie CS5.5 idzie idealnie przez "cały wieczór".

Please, Zaloguj or Załóż konto to view quote content!
Pisz tak dalej a naprawdę będziesz wisiał to :beer: za czas stracony przy kompilowaniu. :D Żarcik...

PS. Sprawdź PM. Wysłałem zapytanie czy możesz sprawdzić instalacje rtorrenta. Thx

• ·
  • TS-x70 Pro
  • ·
  • 10 GbE
  • ·
O jeżu! pomiędzy 180 a 240 MB/s. Jest moc!
@kaktus czy mogę dodać chociaż jedno wulgarne słowo żeby było dosadniej?
Kurde dzisiaj nie będę spał, tylko będę kopiował pliki, tam i nazad, żeby się pobawić ;)
Na windowsie niby działało ale jednak nie działało. Będę musiał jeszcze pokombinować może ze sterownikami kart sieciowych. Wcześniej virtualbox świnił, ale jeszcze coś nie tak, skoro nie ma tego efektu :)