Rozwiązany Netatalk na VirtualBox, natywnym Debianie, lub...

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika whitemax, 6 Maj 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Hmmm. No to już Ci powiem gdzie...
    How-To - QNAP od środka, czyli grzebiemy w linuchu - Jak sobie ułatwić?

    I jak będziesz postępował według instrukcji powyżej to w punkcie 3 edytujesz plik Optware.sh. Dopisz do niego na końcu start) a przed ;;:
    Kod (Bash):
    1. [ ! -L "/lib/mysql" ] && ln -sf /opt/netatalk/lib/mysql /lib/mysql
    2. /opt/netatalk/sbin/afpd -D
    Natomiast na początku stop), zaraz pod tą linią:
    Kod (Bash):
    1. /opt/netatalk/sbin/afpd -k
    Bo z tego co wyczytałem takimi parametrami się odpala i zamyka Netatalk.
     
  2. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Mam skrypt startowy z mojego ubuntu, pewnie da się go przerobić...

    Kod (Bash):
    1. #!/bin/sh
    2. ### BEGIN INIT INFO
    3. # Provides:          netatalk
    4. # Required-Start:    $remote_fs $syslog
    5. # Should-Start:      avahi-daemon
    6. # Required-Stop:     $remote_fs $syslog
    7. # Default-Start:     2 3 4 5
    8. # Default-Stop:      1
    9. ### END INIT INFO
    10. #
    11. # netatalk      Netatalk 3.1.1 initscript
    12. #
    13.  
    14. set -e
    15.  
    16. PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
    17. DESC="Netatalk"
    18. NAME=netatalk
    19. SCRIPTNAME=/etc/init.d/$NAME
    20.  
    21. # Guard to prevent execution if netatalk was removed.
    22. test -x /usr/local/sbin/netatalk || exit 0
    23.  
    24. # Start Netatalk servers.
    25. netatalk_startup() {
    26.     if [ -x /usr/local/sbin/netatalk ] ; then
    27.         /usr/local/sbin/netatalk
    28.         echo -n " netatalk"
    29.     fi
    30.  
    31. }
    32.  
    33. case "$1" in
    34.     start)
    35.         echo -n "Starting Netatalk services: "
    36.         netatalk_startup
    37.         echo "."
    38.         ;;
    39.  
    40.     stop)
    41.         echo -n "Stopping Netatalk Daemons:"
    42.         echo -n " netatalk"
    43.         start-stop-daemon --stop --quiet --oknodo --exec /usr/local/sbin/netatalk
    44.  
    45.         echo "."
    46.         ;;
    47.  
    48.     restart)
    49.         $0 force-reload
    50.         ;;
    51.  
    52.     force-reload)
    53.         echo -n "Restarting Netatalk Daemons"
    54.         $0 stop
    55.         echo -n "."
    56.         sleep 2
    57.         echo -n "."
    58.         if $0 start; then
    59.             echo "done."
    60.         fi
    61.         ;;
    62.  
    63.     *)
    64.         echo "Usage: $0 {start|stop|restart|force-reload}" >&2
    65.         exit 1
    66.         ;;
    67. esac
    68.  
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To możesz go zignorować bo start-stop-daemon występuje tylko w linux'ach opartych o Debiana. Nie ma go w QNAP'ie.
    Zresztą nie kombinuj... Dopisz start daemona netatalk do dowolnej aplikacji na QNAP'ie w tym wypadku Optware i po sprawie :)
     
  4. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wywala mi
    Kod (Text):
    1. Usage:  afpd [-d] [-F configfile]
    2.         afpd -h|-v|-V
    3.  
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Małe -d argument :)
     
  6. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeszcze raz musze napisać? :) Żadna z dystrybucji nie jest kompatybilna z QNAP'em więc skrypt startowy musisz sobie napisać sam. Albo przeczytać w manualu jak się odpala i zamyka daemon'a i dodać go do istniejącego np. Optware. Nie kombinuj :) Tylko zrób jak napisałem i poczytaj manual...
     
  8. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    No właśnie tyle wyczytałem. Nie widzę nigdzie jak go odpalić, ale jeszcze będę szukał. Teraz szukam na firmowym serwerze configów :)
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Manual 3 - afpd
    Jednak zupełnie inaczej :) Odpala się go bez żadnego parametru aby wystartował jako daemon.
    Kod (Bash):
    1. /opt/netatalk/sbin/afpd
    Config ciągnie automatycznie z /opt/netatalk/etc/afp.conf

    Natomiast zatrzymuje sie go nie tak jak podałem parametrem -k tylko:
    Kod (Bash):
    1. killall afpd
    :)

    Manual 3 - afp.conf
     
  10. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Własnie zauważyłem, że przypadkiem wcześniej go odpaliłem i chyba działa, ale tego dowiem się jak zrestartuje kompa i odpalę hackintosha. Mariuszu, nie wiem jak Ci dziękować. Wpadaj na browca do stolicy ;)
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kod (Bash):
    1. ps ax | grep afpd | grep -v grep
    Tak sprawdzisz czy afpd jest w procesach odpalony.

    QNAP'owy config afp znajduje się w /etc/afp.conf - ale czy jest on kompatybilny z nową wersją?

    Kiedyś tam może się uda.

    Miłej zabaway, ja znikam obejrzeć jakiś film...
     
  12. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Nowy config jest trochę inny, uproszczony w sumie zerżnięty z samby.

    Coś mi nie do końca pasi. Nie mogę się podłączyć, ale to pewnie kwestia kont użytkowników, zaraz spróbuję dodać, chociaż powinien chyba brać z systemu, ale odpalam - według dokumentacji i wychodzi że to starsza wersja? I dziwne locale, ale może on nie sprawdza, tylko miał tak gdzieś zapisane?
    Kod (Text):
    1. [~] # afpd -V
    2. afpd 3.0.5 - Apple Filing Protocol (AFP) daemon of Netatalk
    3.  
    4. This program is free software; you can redistribute it and/or modify it under
    5. the terms of the GNU General Public License as published by the Free Software
    6. Foundation; either version 2 of the License, or (at your option) any later
    7. version. Please see the file COPYING for further information and details.
    8.  
    9. afpd has been compiled with support for these features:
    10.  
    11.           AFP versions: 2.2 3.0 3.1 3.2 3.3
    12.          CNID backends: cdb dbd last tdb
    13.       Zeroconf support: Avahi
    14.   TCP wrappers support: No
    15.          Quota support: Yes
    16.    Admin group support: Yes
    17.     Valid shell checks: Yes
    18.       cracklib support: No
    19.             EA support: ad | sys
    20.            ACL support: Yes
    21.           LDAP support: No
    22.          D-Bus support: No
    23.          DTrace probes: No
    24.  
    25.               afp.conf: /usr/local/etc/afp.conf
    26.            extmap.conf: /usr/local/etc/extmap.conf
    27.        state directory: /var/netatalk/
    28.     afp_signature.conf: /var/netatalk/afp_signature.conf
    29.       afp_voluuid.conf: /var/netatalk/afp_voluuid.conf
    30.        UAM search path: /usr/local/etc/netatalk/uams//
    31.   Server messages path: /var/netatalk/msg/
    32.  
     
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Systemowa wersja to 3.0.5 z tego co widze. To po co to kompilowanie? :) Lokalizacja polecenia(pliku) afpd:
    Kod (Bash):
    1. type -f afpd
    ...daje wynik: /usr/local/sbin/afpd.

    A więc robie:
    Kod (Bash):
    1. /usr/local/sbin/afpd -V
    I widzę... afpd 3.0.5 - Apple Filing Protocol (AFP) daemon of Netatalk

    Skompilowana to:
    Kod (Bash):
    1. /opt/netatalk/sbin/afpd -V
    afpd 3.1.1 - Apple Filing Protocol (AFP) daemon of Netatalk

    Więc config qnap'owy podchodzi do niej jak nic :)
    Tylko w takim wypadku po co ona :)
     
  14. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    No to narobiłem bigosu, ale do tej 3.1.1 nie chce mi się podłączyć, możliwe że przy kompilacji nie zostały włączone jakieś funkcje.
    Mój mac mi zeznaje, że z ta wersja serwera jest za stara. Tak zeznawał przy wersji 2.0, gdy była właczona opcja DHX2. Spróbuję się podłączyć do tej 3.0.5...
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ja się na tym nie znam... Maca nie mam :) Kupił byś sobie normalnego PC'a a nie jakieś Maci wymyślasz. :p
     
  16. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Poszło na systemowym. Ale jestem gupi, ten netatalk musiał wejść jakoś w ostatnim buildzie czy coś, bo wcześniej go nie było. Wcześniej była wersja netatalk ta sama co w Optware widziałeś. Kurde, za karę wiszę Ci skrzynkę piwa i będę musiał patrzeć jak sam je wypijasz ;)
    Co do maców, OS X trochę lepiej zarządza pamięcią i jeśli chodzi o pracę np w photoshopie to jest różnica. Mogę to stwierdzić, ponieważ na tym samym kompie działam w obu systemach.
    To teraz czas na testowanie prędkości działania tego nowego atalka :)
    --- Połączono posty, 7 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 7 Maj 2014 ---
    Ładnie sypie, na dużych plikach typu filmy dobija na pojedynczym łączu do 125 MB/s. Spróbuję jeszcze włączyć trunka na OS X. Ela ogólnie ździebko lepiej niż na sambie w Win 7.
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wiem czy to jest wina systemu czy nie przypadkiem tego, że ostatnie produkty Adobe na PC są schrzanione i mają memory leaki. Dla przykładu Photoshop CS6 jak i CC po kilku minutach pracy zaczyna mulić jak fiks. Gdzie CS5.5 idzie idealnie przez "cały wieczór".

    Pisz tak dalej a naprawdę będziesz wisiał to :beer: za czas stracony przy kompilowaniu. :D Żarcik...

    PS. Sprawdź PM. Wysłałem zapytanie czy możesz sprawdzić instalacje rtorrenta. Thx
     
  18. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    O jeżu! pomiędzy 180 a 240 MB/s. Jest moc!
    @kaktus@kaktus czy mogę dodać chociaż jedno wulgarne słowo żeby było dosadniej?
    Kurde dzisiaj nie będę spał, tylko będę kopiował pliki, tam i nazad, żeby się pobawić ;)
    Na windowsie niby działało ale jednak nie działało. Będę musiał jeszcze pokombinować może ze sterownikami kart sieciowych. Wcześniej virtualbox świnił, ale jeszcze coś nie tak, skoro nie ma tego efektu :)
     
  19. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Oj jest 3:) No zazdroszczę :)

    Słyszycie wszyscy? Narzekacie na wolne transfery po sieci na routerach ze 100mbitowym pseudo switchem.
    A patrzcie na gościa tutaj... Zainwestował i ma... Dwieście mega! [-_-]~
    :oklaski:
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  20. whitemax
    Offline

    whitemax System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    19:09
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Alem trochę się wykosztował. Nie mówcie nic żonie bo mam bana na seks minimum przez pół roku! ;)
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1