Yokusti

Entry Technician
Q Associate
30 Październik 2015
46
3
65
Odznaki
18
Poland
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

WItam,

Chcę wymienić dyski z 3TB na 4 TB mam Raid 1, z tym że jak wchodzę w pamięć masową i migawki widzę/przegląd to widzę, że nie ma założonej puli pamięci. Natomiast wchodzę w pamięć masowa migawki/DataVol 1 (ststem) --> mogę skorzystać z "wymieniaj dyski jeden po drugim" czy bez tej puli mogę skorzystać z tej opcji i rozpocząc proces wymiany dysków na większe bez utraty danych? By the way. Rozpoczynamu najpierw od dysku 2? Ile musi być wolnej przestrzeni na dyskach aby proces przezedł? Pozdrawiam

Załączniki

• 1.webp
    1.webp
    27,2 KB · Wyświetleń: 185
  • 2.webp
    2.webp
    36,1 KB · Wyświetleń: 182
masz RAID 1, więc wymieniasz dyski 1 po 1
wysuń dysk #1 - zamień na nowy, wsuń i poczekaj na odbudowę (nas ci bedzie marudził w tym czasie ..)
jak się skończy to samo z dyskiem #2
Ale oczywiście korzystająć z funkcji "wymieniaj dyski jeden po drugim? Czy ot tak w czasie pracy wyciągnąć dysk 1 i włożyć większy i proces wystartuje automatycznie?

Czy ktoś może opisać co źle zrobiłem?
Bo miałem dwa dyski w RAID1 po 4TB.
W QNAP wybrałem opcję wymień i dysk nr2 wypiłem i wsadziłem większy (zrobiła się automatyczna odbudowa RAID1) - wszystko ok.
Zrobiłem to samo z dyskiem pierwszym (podstawowym), dałem opcje wymień, pojawiła się informacja, że można wymienić, podłączyłem nowy dysk i brak dostępu do zarządzania qnapem.
QNAP Qfinder również nie widzi urządzenia.
Czy czekać czy wsadzić stary dysk?

Zaraz sprawdzę dysk jest nowy :) ale możliwe jest wszystko. Podłączyłem stary.
Połączono posty:

Dysk zdrowy, podłączyłem przed chwilą do komputera i wszystko w normie wg parametrów SMART
Dysk to: ST8000NM000A-2KE101 8001,5 GB
Taki sam już tam jest wsadzony i teraz chciałem drugi dodać i zwiększyć pulę do 8TB z 4TB, ale nie poszło coś.
QNAP to: TS-231+
Połączono posty:

Wyłączyłem QNAP, podłączyłem mniejszy dysk w to samo miejsce i teraz uruchomiła się ponownie przebudowa, tylko że przebudowa teraz idzie na ten mniejszy dysk.
Czy to oznacza, że teraz system wystartował z dużego dysku i jak odłączę mały (wyłączę qynap) i wsadzę większy dysk to będzie odbudowa na nowy i wszystko powinno działać?

Wyłączyłem QNAP, podłączyłem mniejszy dysk w to samo miejsce i teraz uruchomiła się ponownie przebudowa, tylko że przebudowa teraz idzie na ten mniejszy dysk.
Normalne.

Czy to oznacza, że teraz system wystartował z dużego dysku
Tak.

jak odłączę mały (wyłączę qynap) i wsadzę większy dysk to będzie odbudowa na nowy i wszystko powinno działać?
Tak powinno być.

Wg SMARTa dysk jest okej, a test programem producenta dysku też mówi że jest okej ?

Mam nadzieję że porządnie wcisnąłeś ten dysk do QNAPa xD
Połączono posty:

i otwórz swój temat leniu jeden !

Ktoś pomoże ? Wymieniłem dysk na ten większy z odbudowanym raidem
Hasło na admina już nie działa, to normlane? Logowanie FAQ SSH również nie działa.
Można się logować na inne konta, ale na admina już nie.
Dlaczego? Tylko reset wchodzi w grę ?
Czy po resecie wszystko od nowa trzeba konfigurować?
Czy odbudowa na dysk drugi idzie teraz? Czekać czy co zrobić?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. wymiana dysków
  2. Wymiana dysku
  3. wymiana dysku raid
  4. Raid
  5. ssd na system
  6. wiekszy dysk w raid1
  7. jeden po drugim
  8. wymiana smr na cmr
  9. wymieniaj dyski jeden po drugim
  10. logowanie po resecie 10 s
  11. TS-230 wymiana dysków