Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

sza

Passing Basics
Beginner
26 Luty 2018
28
2
50
Odznaki
15
Kraków
QNAP
HS-251
Ethernet
null
Poz.
1

Witam,

chyba błahe pytanie ale utknąłem :cry: Zaszła potrzeba dostępu do mojej stronki w wp z zewnątrz bez publikacji poprostu dla osób które znają IP.
Serwer www na QNAP uruchomiony na porcie 80
Adres LAN strony 198.168.x.y/WordPress
WP zainstalowany jako aplikacja. Pliki wp są w /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/WordPress razem z stroną web.
Sprzęt sieciowy to USG jak i reszta sieci pod kontrolą unifi

Tyle chyba wstępu ;) Jak zrobić przekierowanie z WAN na LAN? W unifi nie mogę przecież podać że chcę przekierować na port LAN 80 +/wordpress
Myślałem jakby przenieść plik Index.html do folderu Web QNAP'a ale nie ma takowego lub nie mogę go znaleźć.

Proszę o pomoc

Rozwiązanie
Hej

Nie wiem czy to rozwiązanie ale ukończony projekt z WordPress ( /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/WordPress/data/web) przeniosłem do katalogu głównego Web QNAP (/share/CACHEDEV1_DATA/Web) i problem z przekierowaniem znikł.
Doszły zawirowania z bazą danych których nie myło po LAN ale to już też rozwiązane.

Dziękuję za pomoc.
Musisz zrobić port forward na routerze (w twoim przypadku Unifi USG?). https://help.ui.com/hc/en-us/articles/235723207-UniFi-Gateway-Port-Forwarding
Port zewnętrzny 80 i 443 przekierowujesz na adres IP Qnapa (ważne żeby miał stały adres IP) i porty 80 oraz 443 odpowiednio.
W Wordpress też może być konieczność zmiany adresu witryny na nowy adres IP zewnętrzny lub adres domenowy jeśli taki skonfigurujesz w panelu sterowania domeną.

Dzięki przekierowania wiem jak się robi i ich trochę mam.
Kwestia tego że muszę przekierować tu 198.168.x.y/WordPress a nie tu 198.168.x.y. W unifi nie zrobię dopisku WordPress

ehh...

Jeśli nie chcesz mieć na zewn adresie konieczności wpisywania IP/WordPress to umieszczasz wszystkie pliki w głównym katalogu serwera www i robisz przekierowanie portów 80 i 443 na IP Qnapa.
Jak chcesz to inaczej robić to reverse proxy powinno rozwiązać problem.

• Lubię to
Reakcje: Pawliko
No właśnie tak to nie działa. Po wpisaniu IP:5050 wywala brak dostępu a po IP:5050/WordPress przerywa po czasie oczekiwania i zmienia ip w adresie na IP/WordPres (bez portu 5050)
Bardzo chciałbym żeby tak działało ale nie wiem dlaczego tak nie jest.

Załączniki

• 1.webp
    1.webp
    41,3 KB · Wyświetleń: 121
Wydaje nie się że problem jest w tym że wp ma swój katalog w /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/WordPress/data/web a po wpisaniu ip:5050/wordpress jest szukany w /share/CACHEDEV1_DATA/Web.

to by było chyba to. Nie umiem zmusić WordPress do migracji katalogu wiec po prostu skopiowałem.
I tu moje zdziwienie bo zaczyna się ładować ;D ale kończy się błędem że nie może połączyć się z bazą danych, która w zasadzenie jest mi potrzebna.
Wrzyciłem na szybko Mariadb i phpMyAdmin w którym utworzyłem nową bazę.

Bash:
define( 'DB_NAME', getenv_docker('WORDPRESS_DB_NAME', 'wordpress') );

/** Database username */
define( 'DB_USER', getenv_docker('WORDPRESS_DB_USER', 'root') );

/** Database password */
define( 'DB_PASSWORD', getenv_docker('WORDPRESS_DB_PASSWORD', 'HASŁO') );

/** Database hostname */
define( 'DB_HOST', getenv_docker('WORDPRESS_DB_HOST', '3306') );

I długo próbuje się połączyć ale coś jeszcze nie gra.

Co myślicie?

ja tam dalej nie rozumiem po co ludzie karają się instalując jeden z najbardziej dziurawych frameworków do blogowania?

a polu z DB powinno byc 127.0.0.1 .. chyba ze ktoś networking włączy w MariaDB to wtedy po IP sie wejdzie, polecam sprawdzić porty w dokumentacji.
How to access MariaDB remotely

Ostatnio edytowane przez moderatora:
OK może idę złą drogą.... Siewca zasiał ziarnko....
To co polecisz dla zielonej osoby do stworzenia galerii zdjęć? prosta szachownica po kliknięciu powiększone foto z opisem plus ewentualnie wysłania z formularza wiadomości?
Połączono posty:

co do 127.0.0.1 to nie działa dalej próbowałem też 127.0.0.1:3306 i nic...

Hej

Nie wiem czy to rozwiązanie ale ukończony projekt z WordPress ( /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/WordPress/data/web) przeniosłem do katalogu głównego Web QNAP (/share/CACHEDEV1_DATA/Web) i problem z przekierowaniem znikł.
Doszły zawirowania z bazą danych których nie myło po LAN ale to już też rozwiązane.

Dziękuję za pomoc.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. wordpress
  2. wordpress w qnap
  3. wordpress qnap
  4. wordpress mariaDB
  5. Port forward