Witam, po ostatniej aktualizacji oprogramowania (chyba), wersja z 2014-10-03, mój serwer (TS-212) przestał był widoczny w sieci. Przynajmniej wtedy to zauważyłem. Nie widzę go po hostname. Nie wykrywa go też Qfinder. Co ciekawe, po IP wchodzę na niego bez problemu i niby wszystko jest ok. Jednak wcześniej był widoczny w sieci i chciałbym, aby tak było nadal. Niczego nie zmieniałem w ustawieniach, dlatego wydaje mi się, że ta aktualizacja coś tu namieszała. Czy macie jakieś propozycje naprawy? Z góry dziękuję za sugestie.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 218
- 4 840
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
- 5 Kwiecień 2008
- 10 218
- 4 840
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Witam, po ostatniej aktualizacji oprogramowania (chyba), wersja z 2014-10-03, mój serwer (TS-212) przestał był widoczny w sieci. Przynajmniej wtedy to zauważyłem. Nie widzę go po hostname. Nie wykrywa go też Qfinder. Co ciekawe, po IP wchodzę na niego bez problemu i niby wszystko jest ok. Jednak wcześniej był widoczny w sieci i chciałbym, aby tak było nadal. Niczego nie zmieniałem w ustawieniach, dlatego wydaje mi się, że ta aktualizacja coś tu namieszała. Czy macie jakieś propozycje naprawy? Z góry dziękuję za sugestie.
Dzisiaj, po instalacji nowego oprogramowania, 4.1.1 (20141101), mój Qfinder znalazł NAS. To już jakiś postęp, chociaż NAS nadal jest niewidoczny w sieci po HOSTNAME.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 218
- 4 840
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Proszę grupy robocze ustawić takie same i włączyć wykrywanie urządzeń w sieci Microsoft Windows a serwer będzie widoczny.
I na przyszłość zamiast doszukiwać się problemów w konfiguracji serwera QNAP to proszę się odnosić do konfiguracji usługi plików w systemach Windows.
I na przyszłość zamiast doszukiwać się problemów w konfiguracji serwera QNAP to proszę się odnosić do konfiguracji usługi plików w systemach Windows.
Nie twierdzę że Windows jest doskonały, ale nie rozumiem dlaczego uważasz, że mój NAS nie ma tej samej grupy roboczej co inne komputery w mojej sieci? Po aktualizacji systemu w NAS-ie, jeszcze na starym Qfinderze, NAS nagle się odnalazł. Nic z Windowsem nie robiłem ani jeszcze wtedy nie zaktualizowałem Qfindera, więc to nie do końca wina Windowsa, chyba? Widzę w sieci inne swoje komputery, a mam ich 4, widzę 2 TV, drukarkę po wi-fi i widzę wszystkie telefony. Wszystkie inne urządzenia pojawiają się u mnie gdy tylko zostaną włączone lub pojawią się w zasięgu sieci.To jak to jest, mam włączone wyszukiwanie urządzeń w sieci czy nie?
- 5 Kwiecień 2008
- 10 218
- 4 840
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Okay... Może pomoga te screeny:

Efekt:
A na koniec aby rozwiązać Twoje problemy skuteczności działania udziałów sieciowych po sieci odniosę Cie do skryptu bez którego nie da się żyć w żadnej firmie:
How-To - Mapowanie udziałów sieciowych w Windows Vista i nowszym
(skrypt numer 3 lub 4)

Efekt:
A na koniec aby rozwiązać Twoje problemy skuteczności działania udziałów sieciowych po sieci odniosę Cie do skryptu bez którego nie da się żyć w żadnej firmie:
How-To - Mapowanie udziałów sieciowych w Windows Vista i nowszym
(skrypt numer 3 lub 4)
Dziękuję za podpowiedzi ale tak banalne rzeczy są mi znane i sprawdzone już na początku. Również mapowanie dysków i sztuczki ze skryptami znam. Po za tym, ja nie chcę mapować mojego NASa a jedynie zauważyłem, że przestał być widoczny po HOSTNAME, ale nie mam problemu z odnalezieniem go w sieci po IP. Mógłbym też go zmapować po IP. Tylko po co? Wykorzystuję go do archiwizacji i jako serwer multimediów. Przestała tez robić się archiwizacja moich ważnych plików i systemu, ponieważ w plikach wykorzystywałem adres typu \\nazwa_serwera\..., to przerobiłem wszystkie na \\192.168.0...... itd. Jak pisałem na początku, po poprzedniej aktualizacji zauważyłem że NAS który był widoczny w sieci, nagle zniknął i nie jest widoczny po HOSTNAME i nie wykrywał go również Qfinder. Dzisiaj, po kolejnej aktualizacji Qfinder nagle go zobaczył, chociaż gdy sprawdzałem kilka dni temu, QF też go nie widział. Czyżby przypadek? Nie sądzę! 
- 5 Kwiecień 2008
- 10 218
- 4 840
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE