Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
Obecnie mam dwa NAS-y 2-dyskowe:
1) w RAID 1 - przechowywanie ważnych danych (ważnych z mojego punktu widzenia),
2) w RAID 0 - dane "bieżące" (cała masa danych), które z mojego punktu nie są "ważne",
ale pochłaniające bardzo duże przestrzenie dyskowe, a na dodatek muszę mieć do nich dostęp z różnych urządzeń i z różnych miejsc - taka praca.
Potrzebuję nowego urządzenia, które oprócz powyższych funkcjonalności posiadało dodatkowo możliwość virtualizacji.
Przy zmianie chciałbym połączyć funkcjonalność (z mojego punktu widzenia) w jedno urządzenie.
Stąd pytanie.
Spoko - pamiętaj że będziesz musiał wstawić czyste dyski - QNAP nie migruje danych z innych NASów za pomocą wstawienia dysków. Żaden producent tego nie oferuje.
Ustawiasz koniguracje RAID, rzeźbisz udziały i kopiujesz dane z poprzednich NASów za pomocą SMB/CIFS/rsync. Voila !
Tylko zastanów się nad rodzajami woluminów jakie chcesz użyć. Ja zraziłem się do woluminów grubych Rozwiązany - Przepełnienie dysków?. Miejsca teoretycznie było dużo, ale coś dziwnego nie pozwalało na wykorzystanie go. Pozakładałem woluminy proste i mam spokój. Wprawdzie nie mam migawek, ale kosz sieciowy mi wystarczy.