kojot

Passing Basics
Beginner
19 Styczeń 2011
16
3
35
Odznaki
13
QNAP
TS-x51+
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Witam,
Potrzebuję pomocy w doborze nowego serwera QNAP.
Do czego on ma być wykorzystywany?
  1. Udostępnianie i synchronizacja plików dla 10 użytkowników poprzez aplikację QsyncCentral. 10 komputerów lokalnych i 10 zdalnych, oczywiście nie pracują jednocześnie lokalnie i zdalnie. Obecnie jest do około 30 tyś plików o rozmiarze 25GB i szybko przybywa.
  2. Klasyczny serwer plików do którego skanują skanery, aktualnie 6 szt..
  3. Klasyczny serwer plików dla udostępniania plików.
  4. Serwer kopii zapasowych dla komputerów, aktualnie 20 szt (NetBak PC Agent).
  5. Obudowa tower/desktop, bo nie mam szafy rack.
  6. Obowiązkowo 4 zatoki HDD/SSD, pojemność na tym etapie nie ma znaczenia. Planuję zrobić dwie niezalenie pule pamięci na RAID 1, chyba że macie inne, lepsze rozwiązanie na odzienie bieżącej pracy (synchronizacja plików) od kopii zapasowych. Mile też będą widziane gniazda M.2 ale to już bardziej przyszłościowo.
  7. W przyszłości może pojawić się także jakaś wirtualka do posadzenia.
Obecnie posiadam Qnap TS-253D-4G z dwoma dyskami WD40EFAX-68JH4N0 i już nie daje rady. Nieco poczytałem i wstępnie wybrałem TVS-h474-i3-8G z rozbudowaną pamięcią do 32GB i systemem QuTS Hero. Pytanie czy to nie jest strzelanie z armaty do komara? Może polecicie coś innego, jestem otwarty na sugestie. Oczywiście budżet ma znaczenie ale nie został jeszcze określony. Jednak jak można, to z chęcią kupię spokój na kilka ładnych kolejnych lat za większe pieniądze. Obecny Qnap już za bardzo daje mi popalić.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
ja bym poszedł w tvs-h674t
  • 2x SSD sata - system
  • 2x HDD - backupy i inne rzadko odwiedzane dane Raid1 (dane zimne)
  • 2xHDD (Raid1) + 2x NMVe (Raid1) (QTier) - na dane bieżące (dane gorące)

myśle że 16 GB RAM starczy na start - 25 GB danych to jak splunął dla ZFSa
ZFS Arc na 75% ramu (pi razy oko ~1 GB RAM na 1 TB danych) , jak włączysz de-duplikacje (a to zależy .. przelicznik jest 5 GB RAM / 1 TB danych)*
polecam zmienić ścieżke folderów domowych przed tworzeniem userów (dane gorące)
mam nadzieje że UPS jest podłączony do nasa
jakbyś sadzał wirtualkę - to rób jej udział poza wolumenem systemowych (separacja systemu od danych fizycznie)

powinno wystarczy na jakieś 5-7 lat , jak ci ostro przybędzie danych to dokupisz RAM i spokój

*to nie są twarde wartości, to przyjmuje sie do obliczeń jak pewną podstawe

SiewcaRyżu SiewcaRyżu Zobaczyłem cenę tego tvs-h674t, golasa bez dysków i nieco mnie zatkało. Jednostka publiczna więc budżet ma znaczenie, jak jeszcze doliczę dyski to i tak będzie drogo.
Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem. Zakup urządzenia, które wcześniej wybrałem TVS-h474-i3 i konfiguracja zgodnie z Twoimi zaleceniami, czyli:
  • 2x SSD sata - system
  • 2xHDD (Raid1) + 2x NMVe (Raid1) (QTier) - na dane bieżące (dane gorące)
A dane "zimne" zostawić na starym TS-253D.
Dodatkowo można by na niego zrobić replikację z tego nowego.

Pytanie jeszcze o wydajność, bo zaproponowany tvs-h674t ma i5 na pokładzie a 4 zatokowy TVS-h474 ma i3. Będzie duża różnica?

PS. UPS oczywiście jest ;)

Stop. Moment.

Qsync i 10 komputerów lokalnych w 10 zdalnych 30 tys plików i szybko przybywa
HDP kopią całych komputerów 20 sztuk
Brać poprawkę na wirtualne w przyszłości
ZFS
Inne nieokreślone usługi sieciowe

Bądźmy szczerzy. To się nie uda na i3 i 4 dyskach.

nie zgadzam sie - moim zdaniem bedzie lepiej rozbić usługi per nas
stary nas tylko backupy i skany
nowy nas reszta usług

• Lubię to
Reakcje: Kong
20 userów Qsync jaki potrzebny procek:
FAQ - Qsync - wymagania - CPU - wolno synchronizuje dane do serwera

Dla przykładu jak działa QVR Pro na ZFS'ie przy ciagłym zapisie:
Kod:
PERFORMANCE=
if ZFS (-20%)
if Pool Full (-20%)
if HA (-40%)
if RAID 6 (-20%)
if System on same RAID with Storage for QVR Cameras (-40%)

Dlatego uważam, że i5 to jest w zasadzie taki, aby spełnił swoją funkcje i tyle w zasadzie - bez oczekiwania na super wydajność.

ZFS Arc na 75% ramu (pi razy oko ~1 GB RAM na 1 TB danych)
16GB ram przy ZFC ARC - i tych usługach o których mowa...
16 * 0.75 = 12 288 Mb na sam ZFS
=== > 4096 Mb / 4Gb na system.
W tym HDP, Qsync (z bazą na 30k plików niby nie dużo) + system
Szczerze...
FAQ - Jak QuTS hero NAS reaguje na wyczerpanie pamięci i co z tym zrobić

Cześć kojot kojot 👋

Minęło kilka dni od ostatnich odpowiedzi w Twoim wątku. Czy udało Ci się rozwiązać problem?

• Jeśli tak — napisz proszę krótko, co pomogło, i jeśli to możliwe, oznacz najtrafniejszą odpowiedź jako rozwiązanie. Kolejna osoba z tym samym problemem znajdzie wtedy gotową ścieżkę, zamiast szukać godzinami.
  • Jeśli jeszcze nie — daj znać, na czym stanęło i co już zostało sprawdzone. Wątek jest wciąż otwarty i chętnie pomożemy dalej.

Przy okazji: jak oceniasz nasze wsparcie na forum QNAP? Czy czas reakcji był w porządku? Jeśli któraś z odpowiedzi była szczególnie trafna — zagłosuj na nią strzałką w górę. Jeśli była pomocna, ale jedynie nakierowała Cię na rozwiązanie — możesz zostawić ją bez głosu. A jeśli któraś okazała się błędna — śmiało zagłosuj strzałką w dół.

Ta wiadomość jest automatyczna — wysłał ją bot forum według stałego szablonu. To nie jest odpowiedź asystenta AI: nikt i nic nie analizowało tu treści Twojego wątku.
Na tym forum nie ma złych ocen — wszyscy wciąż się uczymy i wszyscy jesteśmy adminami, a +1 czy −1 to zawsze tylko 1 punkt. Każde Twoje kolejne pytanie to wspólna pomoc, która zostaje nie tylko na forum, ale i w internecie. Społeczność forum QNAP działa od 2008 roku i po niemal dwóch dekadach nieprzerwanie dostarcza treści, z których korzystają kolejni admini — a ostatnio uczy się na nich także AI.