1. Damian

Dyskusja Udostępnienie USB dla VM

Cześć, postawiłem Home Assistant na wirtualnej maszynie. Do nasa mam wpiętego dongla do komunikacji Zigbee: Zastanawiam się o co chodzi z kolumną Magistrala? Jak wyjmę dongla, podepnę go ponownie (to samo gniazdo USB) to dostaje licznik + 1 dla magistrali. Po co aż takie kombinowanie? Ciekawi...
  2. Bart_sz

Dyskusja ts-231p błąd 4 a później 999

Witam i dziekuje z góry za jaka kolwiek podpowiedz Jakiś czas walczę z aktualizacją TS-231P aktualnie wersja QTS 4.3.6.0883 przeglądałem posty porady Wyzerowałem nas, próba aktualizacji przez Qfinder, strone www, ssh, bez dysków z dyskami nie przynosi rezultatów pierwsze błąd numer 4, a...
  3. Silas Mariusz

Pomoc RAID 5 jak usunąć z konsoli

# listujesz dyski qcli_storage -d # uruchamiasz parted parted /dev/nvme… # teraz rm 5 i (ignore) [ENTER] i tak kasujesz partycje od 5 do 1 W ten sposób wyzerujesz dyski do stanu surowego No i na koniec reboot (najlepiej wtyczka z prądu)
  4. Silas Mariusz

FAQ Container Station 3 Beta

Zrób reset ustawień sieciowych (RESET 3 sekundy) i zmień przeglądarke wyczyść cache. Temat zamykam. Utwórz nową dyskusje.
  5. eeMeeM

Dyskusja HA na VM problem z zawieszającym się HA

A co mają kontenery do VM? w VM log nic nie pokazuje, tylko moje ręczne akcje. Mam MQTT wywala teraz info, że z pliku konfiguracji trzeba wyrzucić pewne elementy bo update będzie w kwietniu i tyle. Ale zobaczę jak go zdezaktywuje co będzie. W sumie to ja tego HA specjalnie pod MQTT i suple...
  6. JohnyB

Dyskusja HA na VM problem z zawieszającym się HA

Jak masz integrację MQTT to: 1. spróbuj ją wyłączyć i zobacz jak się zachowa HA 2. sprawdź jakimś klientem (np. MQTT Explorer) ile masz dla homeassistant: topics i messages. U mnie (po którejś aktualizacji bramki OpenGatewayMQTT) było kilkaset tysięcy, w efekcie miałem kilkaset tysięcy...
  7. Emilio

Dyskusja ts-351 drobne irytacje

Sync na PC działa tylko w obie strony? Generalnie widzę, że umieją zrobić opcję wyboru synchronizacji jednokierunkowej, tak działa apka na androida, tu sync PRO tylko mi kopiuje fotki na dysk, w telefonie mogę je usuwać i mam kopię na qnap. Ale nie umiem tego zrobić na PC. Jak usunę na serwerze...
  8. Kong

Dyskusja Wygląd strony jak odwrócić

A już myślałem że ja coś naklikalem przypadkiem jakimś tajnym ustawieniem którego nie znam a to forum. Mi pomoglo wyczyszczenie ciastek w przeglądarce.
  9. zagiewa

Dyskusja File Station - nie mogę usunąć katalogu

Witam. Nie mogę usunąć katalogu który pobrałem wcześniej przez download station. Gdy tylko wszystkie pliki zostały pobrane i otrzymałem komunikat 100% i że zadanie zostało zakończone, kliknąłem usuń zadanie żeby wyczyścić listę na download station. Pliki pobrane oczywiście zostały w katalogu...
  10. SiewcaRyżu

Dyskusja TS-509. Rozbudowa niewspieranego systemu. Z jaką największą pojemnością HDD poradzi sobie NAS?

UnRAID is not a QNAP solution. Just try it ? - word of warning - do not erase USB storage (DOM) - otherwise , you will not have chance to go back to QTS OS.
  11. Speed55

Przy piwie Ktory wybrac? TVS-872N vs TVS-872XT vs TVS-h1288X

Ubuntu, 2x docker, pobieranie torrentow, transkodowanie, reszta to aplikacje Qnapa jak qvpn, qfile, qvideo, qmuza, qfoto, dostęp do Nasa ze świata. W transkodowanie już przestałem się bawić bo kompletnie nie wyrabia i jak tylko przez przypadek wciśnie mi się film na tv to porem po parę minut...
  12. spiderpc

Dyskusja QNAp TS-251 - Problem z SAMBĄ

Próbowałem ten reset "lekki" (ten 3 sekundowy) o którym pisałeś wcześniej. Niestety to nie pomogło. Nie bardzo mi się to uśmiecha bo mam dość sporo użytkowników (pracowników banku) z różnymi uprawnieniami do różnych lokalizacji Co prawda w produktach marki QNAP jestem świeżakiem ale przed...
  13. Silas Mariusz

Dyskusja QNAp TS-251 - Problem z SAMBĄ

Dzięki po drugiej stronie, fajnie się gadało :) Chodziło mi to, że musisz wyzerować ustawienia. Możesz to zrobić np. robiąc reset do fabryki z zachowaniem danych. Ale konfiguracje musisz przeklikać jeszcze raz. Nie możesz jej zaczytać przez backup ustawień. Skok z firmware 4.2 do 5.0 z...
  14. SiewcaRyżu

Dyskusja Awaria serwera i RAID5

dyski też wyczyszczone do zera ? raid 5 też pusty ?
  15. sznels

Dyskusja Grzeje dyski - wypadają co drugie uruchomienie QNAP 128T - backplane TVS-8482

Witam, Problem opisałem w skrócie w temacie - wg. QNAP zdiagnozowano uszkodzenie backplane bo nie wykrywał dysków 2 4 6 8 ( nie mogłem w to uwierzyć wiec wyczyściłem wszystko od zera - co uzyskałem dyski nie wypadają już, za każdym razem po uruchomieniu są wykrywane. Natomiast zauważyłem ze...
  16. Silas Mariusz

FAQ Jak zgłosić problem na Helpdesk do QNAP? / Kontakt z pomocą techniczną QNAP

Jak zgłosić problem na Helpdesk do QNAP? Zaloguj się do serwer QNAP NAS Otwórz App Center Zainstaluj i uruchom aplikacje Helpdesk Kliknij zakładkę Wniosek o pomoc a następnie zaloguj się na QNAP ID (Jeśli nie posiadasz konta, utwórz je...) Następnie utwórz zgłoszenie. Zgłoszenie...
  17. selekta

Dyskusja Log systemowy gdzie szukać

tak są tam 3 podstawowe pliki w których są logi, czyszczenie ich nie powoduje wyczyszczenia dziennika qulog center, w systemie jest lokalizacja /mnt/HDA_ROOT/.config/qulog/db - usunięcie tych plików (w db) wyczyściło logi z qulog center...
  18. SiewcaRyżu

uruchom ponownie NAS. /mnt/HDA_ROOT/.logs jak dobrze pamiętam poza tym to leci do bazy danych - nie do gołych pliów
  19. selekta

-sh: journalctl: command not found Chodzi mi o fizyczną lokalizację plików z logami, np jak bym chciał wyczyścić go z konsoli
  20. D

Archiwum Booting

Cześć! Wystąpił następujący problem z moim TS-253B - po włączeniu (wcześniej wystąpił nagły brak zasilania) jest ciągły booting. Kontrolki nie świeciły, a wyjęcie dysków nic nie pomogło. Zrobiłem mu więc przy wyjętych dyskach fizyczny reset i po podłączeniu bezpośrednim z monitorem oraz...