1. T

Dyskusja Debian albo inny czysty Linux na nowoczesnym QNAP-ie (nie ARM z 2010)

Witam Zacznę od tego, że mam stary TS-410 i sporo się kiedyś bawiłem na nim z Debianem. To tak żeby nie było, że jestem nowicjuszem :) Więc rozważam zainwestowanie w TS-873, albo którąś z wersji TS-1635 - interesuje mnie sam hardware, ze względu na jego lekkość i kompaktowość przy tej liczbie...
  2. T

TS-410 losowo montuje dyski eSata

Mam model TS-410 i 2 dyski zewnętrzne (identyczne modele) podpięte przez eSata. Problem w tym, że po restarcie Qnap losowo przydziela im nazwy urządzeń (sdza1/sdya1) i nazwy udziałów (eSataDisk1/eSataDisk2), rozwalając mi scenariusz backupów - nie wiadomo, który dysk po restarcie będzie...
  3. T

SNMP - brak danych z MIB

Witam Mam urządzenie TS-410 (firmware 3.3.3, czyli najnowszy) i próbuję podpiąć je do monitoringu Cacti. W zakładce SNMP Settings włączam usługę SNMP - działa, podgląd poleceniem snmpwalk z innego hosta zwraca całkiem sporo różnych kluczy. W wymienionej zakładce jest również sekcja SNMP MIB i...
  4. T

Pytania przed zakupem TS-509 PRO

Poważnie zastanawiam się nad zakupem urządzenia TS-509 PRO (wcześniej myślałem nad TS-409), jednakże mam kilka ważnych pytań: 1. W specyfikacji zauważyłem wpis "editable php.ini" - chciałbym wiedzieć, jakie moduły PHP (spośród wszystkich ze standardowej dystrybucji PHP) są dostępne na...
  5. T

Pytania przed zakupem TS-409

Witam Poważnie zastanawiam się nad zakupem urządzenia TS-409, jednakże mam kilka ważnych pytań: 1. Gdzie są przechowywane pliki konfiguracyjne różnych usług uruchomionych na urządzeniu, typu serwer http? Na jednym z dysków, czy we wbudowanej pamięci flash? 2. Czy urządzenie posiada...