1. zgoneq

Dyskusja Wymiana dysków w macierzy

Cześć, ponieważ mam pewne wątpliwości to proszę o rozwianie wątpliwości przy wymianie dysków w macierzy. sytuacja - qnap 4 zatokowy 453a, w konfiguracji 2 x raid 1. Zatoki 1-2, dyski 4TB; zatoki 3,4 dyski 8TB. cel - zatoki 3,4 nowe dyski jakieś (większe), zatoki 1,2 dyski 8TB - użyte wcześniej w...
  2. zgoneq

Przy piwie SEP x64

Cześć, mam problem z aktualizacją SEP-a. Normalny update wersji nie powiódł się. Odinstalowałem wersję 14.3.114 i teraz gdy próbuję zainstalować nową pojawia się takie coś: próbowałem już szukać rozwiązania w internecie odnośnie TrustedRoot i installer integrity check, jednak bezowocnie. Ktoś...
  3. zgoneq

Dyskusja TS-453A - Rebooting-System Please wait

Cześć, od początku mojego posiadania Ts-453a mam problem przy restartowaniu serwera. Otóż w 90% restartów system wisi. Naciskam wtedy power na 5s i ręczne restartuję serwer. Znalazłem chyba rozwiązanie mojego problemu -> tutaj 453A Rebooting-System Please wait... Stuck. How long is normal? -...
  4. zgoneq

Pomoc Pihole na dockerze + mikrotik

Cześć, nie chcę zaśmiecać wątku Projekt - Bezpieczne i wolne od reklam przeglądanie stron Web (Internet - Filtrowanie treści) [piszę...] więc pytanie skieruję tutaj: zainstalowałem pihola według instrukcji grzenia z 8px -...
  5. zgoneq

Dyskusja konfiguracja mikrotika (DHCP)

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że ten temat jest teoretyczno-akademicki. Problem: Konfiguracja DHCP w taki sposób aby klienci po kablu otrzymywali IP z określonej puli, a bezprzewodowi z innej (w tej samej logicznej sieci). Sieć - przyjmijmy standard mikrotika 192.168.88.0/24 Co już zostało...
  6. zgoneq

Dyskusja NordVPN

Mam ogromną prośbę, czy mógłby ktoś poratować wiedzą czy NordVPN współpracuje z prywatnymi trackerami? Jeśli tak, to z jakimi?
  7. zgoneq

Dyskusja Emby - dodanie biblioteki

Macie może pomysł jak w serwerze Emby dodać bibiotekę znajdującą się na innym serwerze w tej samej sieci? NFS jest chyba niewspieranie, a po SMB też nie mogę nic dodać.
  8. zgoneq

Dyskusja podmiana dysku systemowego

Koledzy, wiem że się tak nie powinno robić, ale w ramach eksperymentu chcąc wymienić dysk systemowy sklonowałem jego zawartość na dysk ssd i włożyłem do serwera. Z ciekawości - nie zależy mi na danych (stary dysk mam wyjęty z serwera i jest sprawny) pytam zacne forum czy jest jakakolwiek...
  9. zgoneq

Dyskusja HD Station - tearing

Cześć, zauważyłem ostatnio u siebie tearing obrazu. Nie ważne, czy w KODI, czy Youtube, czy w Chrome. Sprawdzałem też kombinacje różnych rozdzielczości, odświeżania i overskanu. Nie pamiętam, czy w poprzedniej wersji HD station tak było. Ma ktoś podobnie? Wersja oprogramowania HD Station 3.2.3...
  10. zgoneq

Dyskusja wymiana dysku w macierzy

Witam wszystkich, po awarii jednego z dysków w macierzy raid1 wymieniłem dysk na nowy. Nie mam jednak opcji odbudowy, czy przypięcia nowego dysku macierzy. Jakieś pomysły? i jeszcze taki komunikat Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0435 Build 20171230 Model serwera: QNAP TS-453A...
  11. zgoneq

Dyskusja zniknięty dysk w macierzy

Wczoraj musiałem wyłączyć na chwilę serwer (zmiany w okablowaniu elektrycznym). Po ponownym uruchomieniu jeden z dysków w macierzy przestał być widoczny. Dostaję w logach komunikat disk found, but is inaccessible. wynik fdisk -a [~] # fdisk -l Disk /dev/sda: 4000.7 GB, 4000787030016 bytes 255...
  12. zgoneq

Archiwum Pomoc przy wyborze kamery - pracownia komputerowa.

Czy ktoś mógłby mi polecić kamerę do TS-251 do pracowni komputerowej w szkole? Chodzi o nadzór nad sprzętem, który model wybrać - sufitowy, czy naścienny, jakieś rybie oko? Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Wersja oprogramowania Firmware: najnowszy stabilny Model serwera: QNAP TS-251+
  13. zgoneq

Dyskusja HD Station - brak reakcji pilota

Czy ktoś zauważył brak reakcji pilota podczerwieni w HDStation po aktualizacji do ostatniego FW stable (4.3.3.0361 b. 20171101)? Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0361 Build 20171101 Model serwera: QNAP TS-251+
  14. zgoneq

HS-251

Witam, do sprzedania QNAP HS-251, używany, sprawny, stan bdb. Cena to 600 PLN
  15. zgoneq

Dyskusja MalwareRemover

Cześć, mam pytanie do do logów z MalwareRemovera. Codziennie o 3 rano w logach mam informację cytuję Gdzie mogę znaleźć co to było? w /mnt/hda_root/.logs tego nie widzę... Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3 Build 20170703 Model serwera: QNAP TS-453A
  16. zgoneq

TS-453a-8GB, lub TS-453b-8GB

Jeśli ktoś może coś zaoferować w atrakcyjnej cenie, chętnie porozmawiam.
  17. zgoneq

Archiwum IVR - QNAP TS-251

Cześć, ma ktoś może jakieś doświadczenia z IVA w surveillance station? Chodzi mi o to, czy da się w jakiś sposób przyspieszyć wyszukiwanie np. ruchomego obiektu? Obecnie przeszukiwanie materiału trwa w czasie rzeczywistym, nie ma znaczenia czy przeszukuje fragment sceny, czy cały kadr. Wersja...
  18. zgoneq

Pomoc Funkcjonalność forum

Hmmm, jak można z kimś rozpocząć rozmowę prywatną?
  19. zgoneq

Odtwarzacz sieciowy Xtreamer Prodigy 4K

Jak w tamacie. link Xtreamer Prodigy 4K W skrócie - czyta wszystko + nagrywanie z HDMI
  20. zgoneq

Witam

Witam