Rozwiązany Jak podmienić pojedynczy dysk na większy?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika citizen, 8 Grudzień 2010.

Ładowanie...
  1. citizen
    Offline

    citizen Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Październik 2010
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, pewnie moje pytanie jest totalnie lamerskie ale nie wiem jak podmienić pojedynczy dysk 500gb na dysk 2T. Zupełnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Byłbym wdzięczny za poradę kogoś obeznanego w tej kwestii.
    Pozdr.
     
  2. cralt
    Offline

    cralt Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    26 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    9
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Przyłączam się do pytania 1TB -> 2TB
     
  3. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    926
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +216 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    oj "chłopaki" wystarczyło wyszukać mój post, a już byście troszkę wiedzieli. :p

    No więc jeśli nie zależy wam na danych itd itp. wyjmujecie stary wtykacie mowy i niech się dzieje ... Qfinder zrobi swoje.
    Natomiast jeśli chcecie mieć zachowaną dotychczasową funkcjonalność wtedy na "starym" hdd robicie backup konfiguracji w jakieś miejsce nie związane z NAS-em.
    Następnie podmieniacie dyski, robicie inicjalizację ... aby uniknąć jakichś problemów warto na początek wgrać tą samą wersję systemu QTS która działała ze "starym" dyskiem.
    Kolejnie odtwarzacie konfigurację zachowaną przed chwilką. Potem pozostaje tylko przegrać pliki ze "starego" dysku o ile są do czegoś potrzebne.
    powodzenia...

    Pochwalcie się jaki sprzęt eksploatujecie.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 655
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +1 241 / 26 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Jeśli mowa tutaj o serwerach jedno-dyskowych, to nie pozostaje nic innego jak:
    • zarchiwizować obecne ustawienia serwera
    • wymontować obecny dysk
    • zainstalować nowy i zainicjować na nim nim tą samą wersje oprogramowania
    • przywrócić ustawienia serwera
    • stary dysk podłączyć zewnętrznie i zgrać dane
    Lub spróbować metody alternatywnej. Podłączyć oba dyski do komputera, za pomocą CloneZilla skopiować zawartość dysku na nowy i za pomocą Partition Magic'a lub innego programu, przesunąć końcowe partycje, a partycje z danymi rozszerzyć na rozmiar docelowy.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. szyna
    Offline

    szyna Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Luty 2014
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Witam

    Chciałbym prosić o pomoc w wymianie dysków w TS-219P II (najlepiej bez utrat danych).
    Aktualnie mam dwa dyski 1TB i chce wymienić na 2x 3TB. Chcę to zrobić tak:
    wymienić jeden dysk na większy, odbudować RAID1 (bo tak są spięte), wymienić drugi dysk i rozszerzyć partycję.
    Dobrze kombinuję ?
     
  6. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Bardzo dobrze kombinujesz :)
     
  7. szyna
    Offline

    szyna Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Luty 2014
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Chcę też za jednym zamachem wgrać nowy firmware 4.0.2 Build0726T (aktualnie mam 3.7.3 Build 20120801). Testował ktoś rozwiązania z dyskami powyżej 3tb ? i czy na moim aktualnym firmerze będą działać dyski 3tb ?
     
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Jak chcesz wgrać firmware to proponuje to zrobić przed wymiana HDD, tak dużych dysków nie mam więc nie testowałem, jak są na liście zgodności QNAP-a to napewno jak nie to loteria
     
  9. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    926
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +216 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Istotne jest aby planowane operacje wykonywać bez wyłączania systemu, w przeciwnym razie wietrze problemy ...
     
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    4 300
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +824 / 25 / -10
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. Wymienić 1. HDD
    2. Odbudowa
    3. Wymienić 2. HDD
    4. Odbudowa
    5. Expand (rozszerzenie partycji
    6. Sprawdzenie dysku

    Parę dni później wgrałbym aktualizacje, żeby być pewnym że wszystko chodzi OK.

    Nie rób jednocześnie migracji dysków i update software bo wtedy zadziała prawo Murphiego i może się "popieprzyć" .... życie.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. szyna
    Offline

    szyna Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Luty 2014
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    ok, dzięki za wskazówki
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
Ładowanie...