Rozwiązany Jak podmienić pojedynczy dysk na większy?

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by citizen, Dec 8, 2010.

Loading...
  1. citizen
    Offline

    citizen Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Messages:
    1
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    0
    Witam, pewnie moje pytanie jest totalnie lamerskie ale nie wiem jak podmienić pojedynczy dysk 500gb na dysk 2T. Zupełnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Byłbym wdzięczny za poradę kogoś obeznanego w tej kwestii.
    Pozdr.
     
  2. cralt
    Offline

    cralt Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Aug 26, 2009
    Messages:
    9
    Location:
    Warszawa
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    0
    Przyłączam się do pytania 1TB -> 2TB
     
  3. kaktus
    Online

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Messages:
    937
    Location:
    opolskie
    Ratings:
    +205 / 8 / -3
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    oj "chłopaki" wystarczyło wyszukać mój post, a już byście troszkę wiedzieli. :p

    No więc jeśli nie zależy wam na danych itd itp. wyjmujecie stary wtykacie mowy i niech się dzieje ... Qfinder zrobi swoje.
    Natomiast jeśli chcecie mieć zachowaną dotychczasową funkcjonalność wtedy na "starym" hdd robicie backup konfiguracji w jakieś miejsce nie związane z NAS-em.
    Następnie podmieniacie dyski, robicie inicjalizację ... aby uniknąć jakichś problemów warto na początek wgrać tą samą wersję systemu QTS która działała ze "starym" dyskiem.
    Kolejnie odtwarzacie konfigurację zachowaną przed chwilką. Potem pozostaje tylko przegrać pliki ze "starego" dysku o ile są do czegoś potrzebne.
    powodzenia...

    Pochwalcie się jaki sprzęt eksploatujecie.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    5,677
    Location:
    Nowy Sącz
    Ratings:
    +1,189 / 23 / -5
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    17
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Jeśli mowa tutaj o serwerach jedno-dyskowych, to nie pozostaje nic innego jak:
    • zarchiwizować obecne ustawienia serwera
    • wymontować obecny dysk
    • zainstalować nowy i zainicjować na nim nim tą samą wersje oprogramowania
    • przywrócić ustawienia serwera
    • stary dysk podłączyć zewnętrznie i zgrać dane
    Lub spróbować metody alternatywnej. Podłączyć oba dyski do komputera, za pomocą CloneZilla skopiować zawartość dysku na nowy i za pomocą Partition Magic'a lub innego programu, przesunąć końcowe partycje, a partycje z danymi rozszerzyć na rozmiar docelowy.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. szyna
    Offline

    szyna Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Messages:
    3
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Witam

    Chciałbym prosić o pomoc w wymianie dysków w TS-219P II (najlepiej bez utrat danych).
    Aktualnie mam dwa dyski 1TB i chce wymienić na 2x 3TB. Chcę to zrobić tak:
    wymienić jeden dysk na większy, odbudować RAID1 (bo tak są spięte), wymienić drugi dysk i rozszerzyć partycję.
    Dobrze kombinuję ?
     
  6. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Dec 4, 2010
    Messages:
    370
    Location:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Ratings:
    +124 / 1 / -0
    Local Time:
    12:06 PM
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Bardzo dobrze kombinujesz :)
     
  7. szyna
    Offline

    szyna Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Messages:
    3
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Chcę też za jednym zamachem wgrać nowy firmware 4.0.2 Build0726T (aktualnie mam 3.7.3 Build 20120801). Testował ktoś rozwiązania z dyskami powyżej 3tb ? i czy na moim aktualnym firmerze będą działać dyski 3tb ?
     
  8. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Dec 4, 2010
    Messages:
    370
    Location:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Ratings:
    +124 / 1 / -0
    Local Time:
    12:06 PM
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Jak chcesz wgrać firmware to proponuje to zrobić przed wymiana HDD, tak dużych dysków nie mam więc nie testowałem, jak są na liście zgodności QNAP-a to napewno jak nie to loteria
     
  9. kaktus
    Online

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Joined:
    Feb 14, 2011
    Messages:
    937
    Location:
    opolskie
    Ratings:
    +205 / 8 / -3
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Istotne jest aby planowane operacje wykonywać bez wyłączania systemu, w przeciwnym razie wietrze problemy ...
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    3,791
    Location:
    Nysa
    Ratings:
    +729 / 23 / -10
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. Wymienić 1. HDD
    2. Odbudowa
    3. Wymienić 2. HDD
    4. Odbudowa
    5. Expand (rozszerzenie partycji
    6. Sprawdzenie dysku

    Parę dni później wgrałbym aktualizacje, żeby być pewnym że wszystko chodzi OK.

    Nie rób jednocześnie migracji dysków i update software bo wtedy zadziała prawo Murphiego i może się "popieprzyć" .... życie.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. szyna
    Offline

    szyna Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Feb 4, 2014
    Messages:
    3
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Local Time:
    1:06 PM
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    ok, dzięki za wskazówki
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
Loading...