Zużycie prądu

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika londar, 7 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. londar
    Offline

    londar Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    Jestem nowy na forum więc na początku chciałbym wszystkich powitać :)

    Przymierzam się do kupna qnapa ts109, ale mam pytanie do osób już go używających o ile wzrosły wasze rachunki za prąd przy założeniu że urządzenie chodzi 24 godziny przez 7 dni w tygodniu ??

    Pozdrawiam
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    przy uzyciu ts-109 zauwazylem spadek... komputer z torrentami nie musialem zostawiac na noc :)
     
  3. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    1
    Raczej spadek... TS209 - ktoś mierzył i pobiera 22W w trakcie pracy, 8W w standby.
    Żaden komputer zostawiony na noc tego nie pobije.
    Ale skoro 209 zużywa tyle prądu co podałem to możesz założyć że 109 pewnie koło 18W max.
    Przelicz :)
     
  4. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Ostatnio robilem testy z miernikiem
    i tak

    router WRT54G + access point + tsunami ( odbiornik internetu WIFI) razem 22 W.
    router WRT54G + access point + tsunami ( odbiornik internetu WIFI) + ts 109 II właczony Bittorent 34 W

    za około tydzień powiem wam ile mi wyjdzie zużycie w kW przy czym Qnap chodzi około 33 % reszta to to oczekiwanie
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    To masz pod te urządzenia podpięty licznik energii elektrycznej ??
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    to sie nazywa Amperomierz - na allegro jest nawet za 14zł

    wyliczysz ile amper i prostym wzorem mozesz obliczyc ile to W
    jezeli jednak sie okazuje ze nie chce sie Tobie szukac wzoru na internecie, mozesz skorzystac z innej aukcji za 54zl i zakupci Watomierz
    http://www.allegro.pl/item450203641_lic ... ergii.html

    mam i ja :D
     
  7. londar
    Offline

    londar Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Październik 2008
    Wiadomości:
    5
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Panowie, odnośnie pomiaru energii możemy porozmawiać. Licznik w domu mierzy energie elektryczna czynną wyrażona wzorem P = U * I * cosinus (FI). Oprócz tego występuje jeszcze energia bierna i pozorna. W waszym przypadku pomiar będzie mocą pozorną P = U * I. Jeżeli założymy że zasilacz w urządzeniu ma współczynnik cosinus (FI) równy 1 to wynik jest jak najbardziej poprawny. Ale niestety tan nie jest.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    5 650
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Oceny:
    +1 239 / 26 / -5
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    to jest oczywiste :) ale podziwiam za wiedze - niby podstawowa jednak wiele osob sie wyłamuje
     
  10. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Co do tego mojego miernika, to jest to małe użadzenie zakupione na allegro wyglada jak przejśćiówka z jednej strony ma wtyk 230 v z drugiej gniazdo.

    wklądasz to do gniazdka w ścianie a do miernika podłączasz urządzenie,

    w jednym okienku masz czas pomiaru
    w drugim ilość watów pobieranych przez urządzenia podłączone do miernika
    w trzecim sumę kilowatów od momentu podpiecia

    lądnie zgrabnie i z fasonem,

    pozostaje tylko pomnożyć ilość zuzytych kilowatów razy cenę za jedenkilowat już masz zuzycie na daną jednostkę czasową
     
  11. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Pozostaje jeszcze tylko dokładność tego urządzenia. Z reguły jest tak że dla małych mocy odbiorników jest duży błąd pomiarowy. Ale czy to takie ważne. Nawet pomiar amperomierzem wystarczy. Chodzi tylko o stwierdzenie faktu ile urządzenie pobiera energii z jakąś akceptowalną przez nas dokładnością.
     
  12. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Local Time:
    15:14
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Myślę ze dokłądność jest rzędu 2watów, więc sądzę że wystarczajaca.
     
Ładowanie...

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap ts-251 zuzycie prądu